Ai grijă de sănătatea ta când mergi la PLAJĂ. Ce trebuie să ştii despre ARSURILE SOLARE şi CANCERUL de PIELE

Toată lumea visează la un bronz frumos şi uniform. Cu toate acestea, medicii ne sfătuiesc să avem mare grijă atunci când ne expunem la soare. Radiaţiile puternice ne pot face mult mai mult rău decât bine. Ne putem alege cu arsuri solare şi chiar cancer de piele.

19 iul. 2015, 08:13
Ai grijă de sănătatea ta când mergi la PLAJĂ. Ce trebuie să ştii despre ARSURILE SOLARE şi CANCERUL de PIELE

Medicii ne sfătuiesc să avem mare grijă şi să ne protejăm pielea împotriva razelor UV atunci când ne expunem la soare, pentru a evita arsurile solare.

„Cel mai bine este să preîntâmpinăm arsurile solare, pentru că nu doar tratamentul acestora este neplăcut, însă efectele arsurilor pe termen lung pot fi mult mai grave. Astfel, o protecţie solară adecvată, folosind cremă suficientă, cu un factor de protecţie proporţional cu expunerea în timp la soare (cu cât este mai lungă expunerea cu atât trebuie să fie mai mare factorul SPF şi cu o protecţie foarte bună UVA) sau purtând haine cu protecţie bună împotriva ultravioletelor (cu un material special care nu permite pătrunderea radiaţiei UV), vom avea o conduită preventivă adecvată şi vom evita atât arsurile, cât şi posibilitatea producerii unor cancere de piele pe termen lung”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Sebastian Pop, medic dermatolog.

Citeşte şi Noua modă a verii: „tatuajele” realizate la soare. AVERTISMENTUL dermatologilor

În cazul în care măsurile de prevenire nu au fost suficiente şi ne-am înroşit sau ne-am ars la soare, se vor aplica măsuri calmante şi hidratante, folosind un lapte de corp ţinut la frigider.

„Vom evita produsele uleioase sau păstoase şi niciodată nu aplicăm ulei pe pielea deshidratată după expunerea la soare sau arsă. Dacă nu reuşim să calmăm pielea cu măsuri simple, medicul dermatolog poate prescrie unele emulsii antiinflamatoare sau reparatoare”, a precizat medicul Sebastian Pop.

CANCERUL de PIELE

„Cauzele cancerelor de piele sunt evident multiple şi nedesluşite în totalitate, însă se ştie că radiaţia ultravioletă este unul dintre factorii de risc cei mai incriminaţi în producerea acestora. Contează în primul rând dispoziţia genetică, pentru că de multe ori se pot moşteni afecţiuni şi în cazul în care există un istoric familial pozitiv în ce priveşte cancerul de piele, persoanele respective ar trebui să includă în măsurile de prevenţie, vizite cât mai frecvente (1-2 ori pe an) la medicul dermatolog. La fel, persoanele cu pielea deschisă la culoare, păr blond sau roşcat, fac parte din categoria persoanelor cu risc crescut de dezvoltare a unor cancere de piele şi trebuie să se protejeze corespunzător şi evident ar trebui să nu lipsească măcar o vizită anuală la medicul dermatolog”, a explicat medicul dermatolog.

Citeşte şi Alimente care te protejează de soare

Totodată, potrivit specialistului, „persoanele cu o activitate prelungită în aer liber, expuse în permanenţă radiaţiei ultraviolete, precum şi cei cu activităţi în spatele geamurilor (şofer, pilot, etc.), fac parte dintr-o altă categorie de risc şi, la fel, vor trebui să-şi programeze vizite regulate la medicul dermatolog”.

De asemenea, persoanele cu multe aluniţe, persoanele care observă apariţia sau modificarea unor leziuni, semne, pete, oriunde la nivelul pielii, trebuie să meargă la medicul dermatolog.

„Pentru orice modificare există măsuri specifice, incluzând chirurgia acestora, în cazuri alese, chirurgia controlată micrografic (sau aşa numita chirurgie Mohs), pentru a elimina din timp orice formaţiune care se poate transforma într-un cancer de piele sau a unui cancer de piele într-un stadiu cât mai incipient, pentru a evita metastazarea acestuia. Dacă aceste lucruri sunt făcute din timp, nu există nici un risc. Orice formaţiune incertă, lăsată să se dezvolte necontrolat pe piele, poate cauza probleme mult mai mari în timp dacă nu este operată”, a adăugat medicul.

Citeşte şi Descoperă bolile pe care le poţi lua de la solar