Aglomeraţie de VIP-uri la Înalta Curte de Justiţie. Udrea, Obreja, Bica şi Cocoş, în faţa judecătorilor VIDEO

Fostul ministru Elena Udrea s-a prezentat marți la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a avut loc un nou termen al dosarului "Gala Bute", în care este judecată pentru fapte de corupție. La Curtea Supremă au venit şi Rudel Obreja, judecat în acelaşi dosar, Alina Bica, pentru un nou termen în dosarul ANRP, în care este judecat, printre alţii, şi Dorin Cocoş, dar şi deputatul Sebastian Ghiţă, trimis în judecată pentru că l-ar fi mituit pe fostul primar al municipiului Ploiești, Iulian Bădescu.

RomaniaTV.net
04 aug. 2015, 06:53
Aglomeraţie de VIP-uri la Înalta Curte de Justiţie. Udrea, Obreja, Bica şi Cocoş, în faţa judecătorilor VIDEO

UPDATE La plecarea de la ICCJ, Elena Udrea a declarat că, la termenul de marti, s-a făcut „o verificare a măsurii controlului judiciar”.

„Cred ca împotriva unui om prezumat nevinovat nu trebuie sa existe nicio măsură preventiva dacă nu se dovedeşte in vreun fel că persoana respectivă vrea să influenteze cursul dosarului.

Or Dosarul Gala Bute a inceput cand eram ministru. Daca imi trecea prin cap sa influentez pe cineva, să cer cuiva să facă ceva, o faceam de atunci. Cred ca nu se impune deloc controlul judiciar impotriva mea. Avem exemple la fel de celebre ca exemplul Elena Udrea impotriva carora nu mai exista nicio măsură preventivă, s-a ridicat controlul judiciar sau nu a existat nici o măsură preventivă de la început”, a spus Udrea.

UPDATE Rudel Obreja a plecat de la Curtea Supremă: „Am construit oameni, am construit evenimente şi încă multe lucruri pentru ţară… Iată cum sunt acum recompensat pentru asta.

______________________________________________________________________

Elena Udrea a intrat în sediul instanţei fără a face vreo declaraţie. În sala de judecată, Elena Udrea s-a întâlnit cu fostul ei soţ, Dorin Cocoş, şi cu fiul acestuia, Alin, judecaţi într-un alt dosar. Cei trei s-au salutat, s-au pupat şi s-au întreţinut pentru câteva minute.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

Elena Udrea, Rudel Obreja și Tudor Breazu au primit arest la domiciliu în acest dosar, iar Gheorghe Nastasia și Ștefan Lungu au control judiciar.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție dezbat marți şi un nou termen în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiță este acuzat că l-ar fi mituit pe fostul primar al municipiului Ploiești Iulian Bădescu.

Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit și spălare de bani, iar Iulian Bădescu, în prezent aflat în stare de arest în altă cauză, este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit.

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Bădescu, în calitate de primar al Ploieștiului și ordonator principal de credite, instigat de Sebastian Ghiță, a acordat ilegal unui club sportiv susținut de cel din urmă — CSU Asesoft Ploiești — o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local în sumă de 1.500.000 lei, care constituie atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale, cât și un folos necuvenit obținut de asociația respectivă.

La ICCJ are loc marți şi un nou termen în dosarul ANRP în care fosta șefă a DIICOT Alina Bica este judecată pentru fapte de corupție în legătură cu retrocedarea unor terenuri. Tot la instanța supremă este programat și dosarul disjuns din ANRP, în care sunt judecați separat Alina Bica și Adriean Videanu pentru infracțiuni care nu au legătură cu retrocedarea terenurilor.

Pe 19 iunie, Curtea Supremă a decis să conexeze cele două dosare ANRP, cunoscute ca „Bica 1” și „Bica 2”, în care este judecată Alina Bica.

Dosarul „Bica 1” a fost trimis în instanță în luna decembrie 2014, Alina Bica fiind acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, faptă săvârșită ca secretar de stat și reprezentanta Ministerului Justiției în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

Au fost deferiți justiției pentru aceeași faptă și alte persoane care erau în componența comisiei: Crinuța Dumitrean, președinte ANRP, Dragoș Bogdan și Lăcrămioara Alexandru, toți în stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepreședinte ANRP, Cătălin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, șef birou în MJ, toți sub control judiciar, și Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru corupție în altă cauză.

De asemenea, au mai fost deferiți justiției evaluatorul Emil Nuțiu, în stare de arest preventiv, și omul de afaceri Stelian Gheorghe, sub control judiciar, ambii pentru complicitate.

Dosarul „Bica 2” a fost trimis de DNA în instanță pe data de 26 februarie, Adriean Videanu fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, el stând în arest preventiv în perioada 31 ianuarie — 6 februarie.

În acest dosar, Dorin Cocoș este acuzat de trafic de influență (două fapte) și dare de mită, iar fiul acestuia, Alin Cocoș, de complicitate la trafic de influență și complicitate la dare de mită.

Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru luare de mită (două fapte), abuz în serviciu (două fapte) și favorizarea făptuitorului (două fapte), iar Ionuț Florentin Mihăilescu este acuzat de complicitate la luare de mită.