Membru CSM: Declaraţia lui Tăriceanu la adresa justiţiei este foarte gravă

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru al CSM, consideră că declarația recentă a lui Călin Popescu-Tăriceanu la adresa justiției "este foarte gravă, pentru că a făcut-o din perspectiva forului legislativ, de la cel mai avizat membru al său - președintele Senatului".
Iulian Tudor
11 sept. 2015, 09:45
Membru CSM: Declaraţia lui Tăriceanu la adresa justiţiei este foarte gravă

Interpretând-o, înțeleg că judecătorii, prin faptul că admit cereri de arestare preventivă înaintate de Ministerul Public, ar săvârși un atentat constituțional la adresa altor puteri în stat și că s-ar aduce chiar atingere stabilității democrației țării. Spun judecătorii, pentru că ar trebui să fie clar că nu procurorii decid în cauzele penale, ei sunt cei care propun„, a judecătorul Horațius Dumbravă pe Facebook.

El precizează că soluțiile pe care le are la îndemână judecătorul sunt de admitere sau respingere a solicitării, iar denunțul se coroborează cu alte probe pentru a forma convingerea judecătorului că propunerea procurorului este corectă.

Mi-e clar că domnul Tăriceanu crede că justiția e abuzivă, în special acum, când sunt arestați foarte mulți politicieni. Vă asigur că emoția politică sau așa zisa ‘instabilitate’ gravă între puterile statului, adusă de denunțători cu mâna magistraților, este străină judecătorilor atunci când analizează propunerile sau cererile procurorilor. De altfel, eu, ca cetățean, tocmai pentru cele afirmate mai sus, fac un apel ca toți cei care constată o faptă de natură penală să o denunțe și să-și asume responsabil acest gest cetățenesc. Doar așa putem curăța societatea românească de flagelul corupției„, a mai scris Dumbravă.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susținea, pe 7 septembrie, că ar putea exista anumite „nepotriviri” în acțiunile DNA referitoare la primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, și invita partidele politice parlamentare să adopte de urgență un program legislativ menit să rezolve „gravele probleme din Justiție”.

În opinia sa, partidele politice au obligația să soluționeze urgent problemele Justiției pentru refacerea echilibrului dintre puterile statului, pentru controlul reciproc al acestora și pentru stabilitatea democratică a țării, fiindcă este „inadmisibil” ca sistemul democratic parlamentar să fie înlocuit de „unele instituții de forță ale statului”.

De asemenea, președintele Senatului arăta că lupta anticorupție trebuie continuată, însă „nu e admisibil ca stabilitatea în funcții înalte și reputația politicienilor să atârne de declarațiile vreunui denunțător aflat, eventual, în penitenciar și care ar spune orice ca să mai scape din pedeapsă”.

Parlamentul trebuie să adopte măsuri legislative care să elimine neregulile și abuzurile unor magistrați și interferența neavenită în actul de Justiție a unor instituții din afara autorității judecătorești. Cazul Rarinca și nenumăratele procese pierdute de statul român la CEDO stau mărturie în acest sens. Sprijinul din partea altor partide pentru acest demers a fost firav. Unii sunt complici și alții sunt timorați. Politicienii care se bucură atunci când un adversar politic, chiar nevinovat, ajunge prin dosarele DNA ar trebui să se gândească la faptul că abuzurile unor magistrați s-ar putea repeta și în cazul aliaților politici. În aceste condiții, invit toate partidele parlamentare să ne așezăm la masa negocierilor ca să adoptăm un program legislativ de urgență pentru soluționarea gravelor probleme din Justiție„, mai spunea Tăriceanu.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 13.00 au votat peste 4,5 milioane de români. Update
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretele din Capela Sixtină. Ce s-a pregătit pentru Conclavul Cardinalilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan