Daniel Barbu: Parlamentarii fac RAREORI legile. Cele mai multe, CREAŢII ale experţilor guvernamentali

Parlamentul nu e legislativ decât cu numele, rareori parlamentarii fac legile, cele mai multe dintre acestea fiind "creații ale experților guvernamentali", a susținut vineri senatorul Daniel Barbu, în cadrul conferinței "Guvernarea reprezentativă și separația puterilor sub imperiul democrației".
Ionela Marcu
24 sept. 2015, 13:46
Daniel Barbu: Parlamentarii fac RAREORI legile. Cele mai multe, CREAŢII ale experţilor guvernamentali

„Juriștii scriu legi opace pe care alți juriști, avocați, judecători, procurori trebuie să le deslușească și să le aplice în cazuri concrete. Rareori parlamentarii fac legile.

Ca o medie, în cele 28 de state europene, legile care se nasc din propunerile legislative ale parlamentarilor sunt 5% din ansamblul legislației la nivel european, restul sunt creații guvernamentale sau mai precis ale experților guvernamentali în 99% din cazuri”, a afirmat Daniel Barbu, în replică la criticile aduse de președintele AMR, Gabriela Baltag, în privința calității legilor și eficienței sau echității actului de justiție.

Citeşte şi: Băsescu: Nu am fost niciodată atât de DETERMINAT să REVIN în POLITICĂ aşa cum sunt acum

În concluzie, a spus senatorul, nu parlamentarii trebuie ținuți de rău pentru caracterul „incoerent, confuz, contradictoriu, netransparent, al modului în care e redactat un act normativ”, scrie Agerpres.

În intervențiile lor, atât avocatul Ionel Hașotti, cât și președintele AMR, Gabriela Baltag, au criticat faptul că cele patru coduri ale României (penal și civil și cele de procedură — n.r.) au fost adoptate fără dezbateri parlamentare și au apreciat că țara noastră are nevoie de alte coduri, un nou sistem judiciar, pentru că reforma în Justiție a constituit un eșec.

„Am fost afectat intelectual pentru că, pentru prima dată în istoria modernă a României, patru coduri au fost adoptate fără dezbateri. N-au protestat magistrații, nu au protestat avocații, nu a protestat nimeni în fața acestui derapaj democratic.

Nici Cuza nu și-a permis acest lucru, cu atât mai puțin cei care i-au succedat. Niciunul din codurile României nu a fost adoptat fără dezbateri parlamentare, inclusiv codurile din perioada lui Carol al II-lea„, a afirmat Hașotti.

El a adăugat că reforma în Justiție a constituit un eșec, iar România are nevoie de un nou sistem judiciar.

„Pentru că cel actual nu poate să ne ofere o perspectivă sigură în ceea ce privește generațiile viitoare. Un nou sistem juridic și judiciar poate fi construit prin efortul comun al practicienilor, al oamenilor politici”, a arătat Hașotti.

În intervenția sa, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a afirmat că, la o eventuală revizuire a Constituției, „anumite prevederi trebuie să fie formulate mai clar, direct și precis, care să nu fie supuse niciunei interpretări”.

„Sigur că Parlamentul va trebui să joace un rol foarte important. Și Justiția trebuie să beneficieze de independență deplină, puterile trebuie să fie separate, dar să colaboreze între ele”, a subliniat Ciorbea.

Senatul a organizat, miercuri și joi, conferința cu tema „Guvernarea reprezentativă și separația puterilor sub imperiul democrației”. Dezbaterea, organizată sub egida președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este structurată pe două axe tematice: separația, independența și controlul.

DailyBusiness
Justin Timberlake a ajuns azi în România pentru concertul de la Electric Castle. Este însoțit de soția lui, Jessica Biel
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Andreea Esca, apariție de senzație în costum de baie! Prezentatoarea TV se antrenează cu campioana – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Boala mortală care se răspândește în România. Alertă medicală în două județe: „Raportați orice caz suspect”
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Avocatul ei a făcut anunțul: Este destul de traumatizant
Playtech.ro
Cât a costat prima lună a lui Nicușor Dan ca președinte. Cheltuielile oficiale, comparate cu Bolojan și Iohannis
DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Salariul directorului RA-APPS. Reacția instituției după ce vicepremierul Anastasiu a vorbit despre suma uriașă pe care acesta o câștigă
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Doliu mare în fotbal. A făcut parte din „Generația de aur” a țării
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
kanald.ro
Elena Udrea va fi eliberată din închisoare. Decizia este una definitivă
Cancan.ro
BREAKING | Elena Udrea va fi eliberată din închisoare. Decizia este definitivă!
Playsport.ro
Ce avere mai are Elena Udrea și ce bunuri i-au fost puse sub sechestru. Dosarul „Gala Bute”, explicat pe…
Capital.ro
Călin Georgescu scapă de pușcărie. Este bomba momentului: Se respinge contestația
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
S-a încins! Aryna Sabalenka a postat imagini cu ea în bikini alături de iubitul milionar și musculos, din vacanța de cuplu
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Cât a ajuns să coste un bilet la tratament balnear în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acţionarii Meta i-au dat în judecată pe Mark Zuckerberg și conducerea companiei, pentru 8 miliarde de dolari