De ce nu a fost lăsat SORIN OPRESCU în libertate. MOTIVAREA judecătorului

Un judecător de la Tribunalul București i-a respins lui Sorin Oprescu cererea de a fi pus în libertate, pe motiv că nu există o expertiză medicală care să ateste că viața acestuia este în pericol din cauza condițiilor de detenție sau că afecțiunile de care suferă nu pot fi tratate în sistemul penitenciar, se arată în motivarea deciziei.
Ionela Marcu
02 oct. 2015, 14:09
De ce nu a fost lăsat SORIN OPRESCU în libertate. MOTIVAREA judecătorului

Tribunalul București a dat publicității vineri motivele pentru care un magistrat a respins pe 25 septembrie o cerere făcută de primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu una mai ușoară.

Instanța arată că Sorin Oprescu a depus la dosar o serie de înscrisuri din care rezultă că prezintă, la momentul încarcerării, diabet zaharat tip II cu necesar de insulină, arterită, retinopatie incipientă, stent în 2005.

În sala de judecată, primarul a declarat că primește tratamentul medical de care are nevoie în arest, „dar nu vrea să moară în arest, întrucât glicemia sa este foarte mare, neputând ține sub control strict alimentația pe care o primește prin cântărire, lucru pe care îl făcea atunci când se afla în stare de libertate”.

Judecătorul de drepturi și libertăți reține că indubitabil inculpatul prezintă boli grave, fiind posibil ca starea de arest preventiv în care se găsește de 20 de zile să-i fi cauzat un stres emoțional puternic, care poate duce la agravarea stării de sănătate în viitor. Din modul în care inculpatul și-a prezentat cauza, se constată că acesta arată că prin luarea măsurii arestării preventive, din cauza bolilor de care suferă, îi este pusă în pericol viața. Judecătorul de drepturi și libertăți constată că, la acest moment procesual, din datele dosarului rezultă că inculpatul primește tratamentul medical de care are nevoie, chiar inculpatul afirmând că își administrează singur insulina.

Trebuie precizat că nu există o expertiză medicală din care să rezulte că viața inculpatului este în pericol din cauza condițiilor de detenție pe durata măsurii arestării preventive sau că afecțiunile de care suferă inculpatul l-ar supune unui pericol sau unei încercări de o intensitate care să depășească nivelul de suferință inerent detenției„, se arată în motivare.

CITEŞTE ŞI RAPORTUL medicilor în cazul lui Sorin Oprescu: Edilul suferă de 12 boli şi ar fi suspect de cancer

De asemenea, instanța a constatat că nu există înscrisuri medicale din care să rezulte că bolile de care suferă Oprescu nu ar putea fi tratate în sistemul penitenciar al rețelei medicale a ANP, ori posibilitatea efectuării unui tratament sub pază în rețeaua medicală de specialitate a Ministerului Sănătății.

Totodată, se observă că nu există înscrisuri ori alte informații din care să rezulte că inculpatului nu îi este asigurată alimentația corespunzătoare în arest, astfel că se constată că este neîntemeiată susținerea inculpatului în sensul că îi este pusă în pericol viața. Circumstanțele personale ale inculpatului și starea de sănătate invocate de către inculpat nu pot constitui temei al reconsiderării privării sale de libertate, ci trebuie evaluate în contextul gravității sporite a presupusei fapte de care este acuzat inculpatul și a scopului urmărit prin măsura preventivă dispusă, respectiv asigurarea unei bune desfășurări a procesului penal, inclusiv prin evitarea posibilității ca inculpatul să influențeze ancheta, în special prin prisma calității pe care o deține — aceea de primar (suspendat) al municipiului București„, mai spune judecătorul.

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pe 7 septembrie, fiind acuzat de DNA de luare de mită.

Din momentul în care a fost arestat, Oprescu s-a confruntat cu mai multe probleme medicale, el fiind internat patru zile la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost supus unor investigații amănunțite.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri