Tăriceanu: Legea votului prin corespondenţă va fi atacată, fără îndoială, la CCR

Președintele Senatului, copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut, în cadrul dezbaterilor de la legea votului prin corespondență, că acest proiect legislativ poate fi atacat la Curtea Constituțională întrucât nu respectă articolul potrivit căruia "votul este universal, egal, direct și secret".
Iulian Tudor
19 oct. 2015, 17:01
Tăriceanu: Legea votului prin corespondenţă va fi atacată, fără îndoială, la CCR

„În Constituție este un articol care spune explicit că votul este universal, egal, direct și secret. Acest proiect de lege va fi atacat, fără îndoială, la CCR. Știm din start că nu respectăm prevederile constituționale. (…) Având în vedere timpul foarte scurt pentru depunerea amendamentului și faptul că decizională este Camera Deputaților și că acolo va exista un timp mai mare pentru depunerea amendamentelor, parlamentarii ALDE își rezervă dreptul de a amenda actuala lege, să încercăm să venim cu o formulă simplificată”, a spus Tăriceanu.

Citeşte şi: Iohannis: Sper ca săptămâna viitoare să promulgăm legea votului prin corespondenţă

El a criticat, totodată, modalitatea de vot propusă de actul legislativ în discuție, afirmând că aceasta este „extrem de greoaie”, scrie Agerpres.

„Părem să facem urechea surdă și să adoptăm, în grabă, într-o manieră pompieristică, ce seamănă cu adoptarea sistemului electoral în 2008, această lege a votului prin corespondență. (…) Modalitatea este extrem de greoaie și, în ciuda acestui fapt, unii se încăpățânează să forțeze românii să voteze în această modalitate complicată. De ce nu putem face o lege cu două articole și în care să specificăm clar că singura obligație este de a se duce înainte, cu șase luni de exemplu, la consulat și în ziua votului se prezintă la vot”, a mai spus Tăriceanu.

Acesta a precizat că parlamentarii ALDE doresc ca românii din străinătate să aibă posibilitatea de a-și exprima opțiunea de vot într-un mod „cât mai puțin îngrădit de proceduri administrative greoaie”.

„Suntem împotriva acestei proceduri, nu împotriva votului românilor din străinătate. (…) Vă propunem să adoptăm modelul care funcționează în Germania și Franța — votul direct, care presupune o singură etapă prealabilă. Cetățeanul care este în străinătate nu trebuie să aibă domiciliul acolo, nu trebuie să fie înregistrat, dar se duce și se înscrie la ambasadă sau consulat cu adresa unde dorește să voteze și Ministerul de Interne și cel de Externe dimensionează secțiile de votare de la ambasade și consulate și înființează secții de vot în zonele populate dens de români și unde nu sunt consulate”, a mai spus Tăriceanu.

La rândul său, liderul grupului UDMR Tanczos Barna a declarat că, în actuala formă, proiectul de lege nu poate fi susținut „nici în Senat și nici în Camera Deputaților”.

„Astăzi, pe fugă, pe grabă, vom vota o lege care ridică foarte multe semne de întrebare. (…) Au dreptate însă cei care spun că dreptul la vot trebuie asigurat și că noi, Parlamentul, suntem obligați să creăm un sistem de vot care să le permită celor care au plecat din țară să voteze. În același timp, trebuie să avem în vedere și prevederile constituționale. Votul trebuie să fie secret. Asigură acest sistem un vot secret pentru cetățeni? Asigură un tratament egal pentru cei din țară și pentru cei care votează din străinătate? Nu cred”, a spus senatorul UDMR, în timpul dezbaterilor din plenul Senatului.

El a adăugat că, în opinia sa, sistemul de vot propus prin inițiativa legislativă nu este unul „echidistant, corect, egal” pentru toți românii.

„Cineva care este imobilizat la pat în România se roagă de președintele unei secții să trimită urna mobilă, iar afară simplu, printr-o imprimantă și un plic, se rezolvă această problemă fără să verifice cineva dacă adresa, prin acea solicitare electronică trimisă în țară, este sau nu o adresă corectă”, a subliniat Tanczos Barna.

Pe de altă parte însă, liderul grupului social-democraților, Mihai Fifor, a îndemnat senatorii să exprime un vot în favoarea adoptării propunerii de lege privind votul prin corespondență, afirmând că astfel este onorată o promisiune asumată în fața alegătorilor români din afara granițelor.

Citeşte şi: Legea votului prin corespondenţă, adoptată de Senat

„Noi, PSD, ne-am asumat (în Comisia de cod electoral — n.r.) că, într-o săptămână, legea va fi în Parlament și astăzi legea este în fața dvs., poate perfectibilă. Vă propunem să votăm această lege tocmai pentru a ne onora promisiunea față de românii din diaspora. Grupul PSD — UNPR votează această lege”, a spus Fifor, de la tribuna Senatului.

Și liderul grupului PNL din Senat, Ion Popa, a precizat că senatorii liberali votează în favoarea inițiativei legislative.

„Am văzut că această propunere este aproape identică cu cea făcută, încă din martie, de către PNL și de aceea senatorii liberali nu vor depune și nu au depus amendamente. Constat că demersurile făcute de parlamentarii PNL, culminând cu greva japoneză, au avut efect și de aceea le mulțumesc parlamentarilor PSD pentru înțelepciunea de care au dat dovadă. Este o lege pe care românii o așteaptă demult și de aceea senatorii liberali, în totalitate, vor vota pentru adoptarea acestei propuneri legislative”, a afirmat acesta.

Senatul a adoptat, luni, legea privind votul prin corespondență, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, iar alegătorii din străinătate vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online.

Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților cu rol decizional în acest caz.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
Devine obligatoriu în România! A venit ordin de la Comisia Europeană: Sunt incompatibile
Playtech.ro
Creatura nemaivăzută care i-a uimit pe oamenii de știință. Se credea că este un mit, dar a fost văzută în sălbăticie
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea care lovește din plin. Sute de miliarde de euro sunt la mijloc
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Pensionarii care trebuie să meargă la Casa de Pensii. Riscă să își piardă beneficiile din mai 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică