Tăriceanu, declaraţii despre Mineriadă: „Minerii nu au venit singuri, au fost chemaţi”

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut vineri că evenimentele petrecute în iunie 1990 în Piața Universității din Capitală au reprezentat "o sincopă inacceptabilă" de la democrație, pentru care cineva ar trebui să dea socoteală.
Iulian Tudor
23 oct. 2015, 10:38
Tăriceanu, declaraţii despre Mineriadă:

Tăriceanu a precizat că este atributul organelor de anchetă și al instanțelor de a stabili vinovății și de a aplica pedepsele corespunzătoare fiindcă „minerii nu au venit singuri, minerii au fost chemați, minerii au fost conduși”.

„A fost o sincopă de la democrație și de la statul de drept inacceptabilă. În loc ca instituțiile abilitate ale statului să facă ordine sau să mențină ordinea, am văzut cu toții ce s-a întâmplat. Pentru aceste lucruri cineva sigur că ar trebui să dea socoteală, dar acesta este rolul Procuraturii și al instanțelor de a stabili dacă sunt vinovății și să aplice pedepsele corespunzătoare în aceste cazuri”, a declarat acesta la Senat, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă consideră că fostul președinte Ion Iliescu a avut un rol în Mineriada din 1990, Tăriceanu a afirmat că „lucrurile acestea sunt atât de serioase, încât, dincolo de bănuielile politice, trebuie să existe dovezi”.

„Nu știu, atunci au fost multe scenarii care s-au vehiculat, dar pot spune că minerii nu au venit singuri. Minerii au fost chemați, minerii au fost conduși, pentru că până la București să pui în mișcare zeci de trenuri care să treacă prin gări nu se poate face decât cu sprijinul unor autorități — că a fost Ministerul Transporturilor, că a fost CFR, că au fost serviciile secrete de atunci. Cum vă explicați că minerii au ajuns să devasteze, de exemplu, sediile partidelor? Din Lupeni știau cumva unde sunt sediile partidelor în București, casele particulare? Lucrurile acestea trebuie să aibă o explicație. Deci, ei au fost conduși și nu au fost conduși de binevoitori de pe stradă”, a mai spus acesta.

Tăriceanu le-a povestit jurnaliștilor că liderii PNL au trebuit să se ascundă pentru a scăpa „de furia minerilor”, criticându-i totodată pe aceia care susțin că minerii au venit din proprie inițiativă fiindcă, în opinia sa, „conștiința civică nu înseamnă a face dreptatea cu parul și cu țeava adusă din mină”.

Citeşte şi Theodor Paleologu: Ion Iliescu este responsabil pentru Mineriadă. Evident că poate fi tras la răspundere

„Eram deja unul dintre liderii mai tineri ai PNL, care a avut mult de suferit, începând cu sedii devastate, cu persoane care aparțineau partidului nostru și care au fost bătute, maltratate, care au ajuns să aibă zile de spitalizare. Noi am fost afectați și fizic, dar și sentimentul de teroare politică a fost destul de larg. Pot spune că împreună cu câțiva dintre colegii din conducerea PNL a trebuit atunci să ne ascundem. Am trăit câteva zile ca în trecut, în ilegalitate. Președintele partidului, Radu Câmpeanu, s-a ascuns și el ca să scape de furia minerilor, ceea ce nu se poate justifica în niciun fel, în condiții normale, într-o țară civilizată. Pentru lucrurile astea, nimeni nu a dat niciun fel de răspuns, nu a dat socoteală nimănui”, a subliniat președintele Senatului.

De asemenea, acesta a reamintit faptul că sediul Radio Contact a fost devastat de mineri însă nu înainte de a înregistra anumite conversații între forțele de poliție „din care rezulta foarte clar că se coordonează acțiunile de devastare și de dezordine din stradă” și care au fost depuse ca probă la dosarul Mineriadei.

„Sediul radioului era în clădirea Institutului de Arhitectură. Minerii au ajuns și în sediul Institutului nu ca să caute proiectele studenților. Ei au căutat redacția Radio Contact, au devastat redacția, ne-au furat echipamentele și au distrus emițătorul. Acesta a fost rezultatul trecerii minerilor. Întâmplarea a făcut ca, în ziua în care au avut loc violențele în stradă, colegii mei care lucrau în radio să facă monitorizarea emisiei (…) și pe acea frecvență, la un moment dat, au început să se audă conversațiile, transmisiunile între forțele de poliție, din care rezulta foarte clar că se coordonează acțiunile de devastare și de dezordine din stradă. Deci, forțele de poliție erau ele însele implicate în aceste acțiuni. Colegii au înregistrat pe bandă aceste comunicații și au fost depuse la Procuratură. Sunt probe la dosar care niciodată nu au fost luate în considerare”, a precizat Tăriceanu.

Totodată, președintele Senatului a fost chestionat cu privire la posibilul rol pe care fostul președinte Traian Băsescu l-a avut în evenimentele din iunie 1990, însă acesta a replicat că „este rolul Procuraturii să ancheteze”.

„În pofida faptului că au trecut 25 de ani, rănile lăsate în societate încă sunt puternice, pentru că atunci a fost o fractură imensă la nivelul societății românești și a fost o situație care a cauzat imens de mult rău și care a dăunat imaginii României. Fără îndoială că, fără o judecată completă a faptelor care s-au petrecut atunci, vom rămâne în continuare să sperăm că locuim într-un stat de drept, dar așa cum am observat până acum, Justiția a evitat să intre în fondul problemelor. Cred că sunt încă mulți români, nu numai cei care au suferit direct — cei care au fost răniți, familiile celor care au decedat, care așteaptă o reparație poate simbolică din partea statului român și a Justiției”, a mai spus Tăriceanu.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Singurul bulevard din București care are două nume. Faci doar 3 minute de la un capăt la celălalt cu metroul, are numai 1 kilometru și leagă două puncte strategice ale Bucureștiului
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, umilit în văzul lumii: Nu are niciun talent remarcabil
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Canicula și „nopțile albe”. Sindromul nocturn care afectează, anual, zeci de mii de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin