Târgul Gaudeamus 2015, organizat în perioada 18-22 noiembrie, la Romexpo

Aproximativ 300 de expozanţi, peste 700 de evenimente editoriale, participanţi în premieră, dar şi multe surprize îi aşteaptă pe iubitorii de literatură, în perioada 18 - 22 noiembrie, la Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură din Bucureşti.
Alina Costache
12 nov. 2015, 20:16
Târgul Gaudeamus 2015, organizat în perioada 18-22 noiembrie, la Romexpo

Joi, a avut loc o conferinţă de presă pentru a anunţa evenimentele de la ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus, la care au participat, printre alţii, Oltea Şerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România, Vladimir Epstein, iniţiatorul Târgului Gaudeamus, şi Joanne Lemay, preşedintele GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România şi ambasadorul Canadei la Bucureşti.

Târgul Internaţional Gaudeamus este principala componentă a Programului Lectura, un proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România în 1994, având ca principal obiectiv susţinerea culturii româneşti prin evenimente expoziţionale dedicate cărţii şi educaţiei. Sloganul ediţiei din acest an a Târgului Internaţional Gaudeamus, care va avea loc în perioada 18 – 22 noiembrie, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti, este „Cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio”.

La conferinţa de presă, Oltea Şerban-Pârâu a prezentat, pe scurt, ce a însemnat Gaudeamus până în prezent, respectiv 90 de târguri în Bucureşti şi în ţară, peste 2.485.000 de vizitatori şi aproape 9.700 de manifestări, organizate în acest cadru.

De asemenea, directoarea Centrului Cultural Media Radio România a precizat că, la ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus, sunt pregătite foarte multe noutăţi, pentru că organizatorii şi-au propus să fie „buni ghizi în domeniul cărţii”.

Astfel, vor fi aproximativ 300 de expozanţi – un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie, prezente an de an la Gaudeamus, cărora li se adaugă numeroşi participanţi în premieră şi peste 700 de evenimente editoriale şi profesionale. Potrivit directoarei Centrului Cultural Media Radio România, Gaudeamus reprezintă un loc de întâlnire pentru un public foarte divers şi numeros şi şansa cititorilor de a avea contacte vii cu alţi oameni, cu alţi iubitori de carte.

Invitatul de onoare al ediţiei din acest an este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, iar preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus 2015 este Victor Ieronim Stoichiţă, reputat cercetător şi profesor de istoria artei, stabilit în prezent în Elveţia.

GADIF, instituţie creată în urma summitului Francofoniei de la Montreux din 2010, de reprezentanţii statelor şi guvernelor membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei în România, are ca obiectiv susţinerea şi promovarea limbii franceze şi a valorilor de diversitate culturală şi lingvistică, de pace, democraţie şi drepturile omului.

Programul variat al invitatului de onoare cuprinde peste 20 de evenimente organizate în acest interval în incinta târgului şi în alte spaţii din Bucureşti (mese rotunde cu tematică francofonă, lansări de carte, o expoziţie de fotografii suprarealiste şi numeroase alte activităţi, susţinute de scriitori, artişti, profesori de istoria artei şi a literaturii, nume bine cunoscute în peisajul cultural contemporan francofon).

La conferinţa de presă de joi, Vladimir Epstein, iniţiatorul acestui eveniment, a precizat că Târgul Gaudeamus se adresează „unei pieţe dificile, aflate într-o situaţie delicată”. „Pariul nostru, ca promotori, este să producem tot timpul noutăţi, iar, când ele se dovedesc a avea un bun ecou, să rămână la Gaudeamus”, a spus Vladimir Epstein.

Acesta a dat şi câteva exemple de proiecte care au fost lansate la Gaudeamus şi s-au menţinut de-a lungul ediţiilor ulterioare. Printe acestea se numără „Cărţile se întorc acasă”, o campanie de donaţie de carte derulată pe parcursul târgurilor Gaudeamus, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect, în 2010, peste 140.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi vizitatorilor Gaudeamus, în peste 340 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua şi pe parcursul ediţiei din acest an a Târgului Internaţional Gaudeamus, iar donaţiile de carte se primesc în intervalul 18 – 22 noiembrie la Romexpo, zilnic între orele 10.00 şi 20.00. Fondul de carte astfel constituit va avea ca destinaţie biblioteci publice din oraşul Rupea (judeţul Braşov) şi din localitatea Scoreiu (judeţul Sibiu).

Un alt proiect pe care Vladimir Epstein l-a menţionat a fost „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României”, care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La Gaudeamus 2015, şapte elevi din Bucureşti, medaliaţi cu aur la concursuri internaţionale la diverse discipline, beneficiari ai bursei „Meritul olimpic internaţional”, vor fi premiaţi într-o ceremonie care va avea loc pe 21 noiembrie, de la ora 15.00, la standul Automobile Dacia. Premiile vor fi oferite de Radio România şi Automobile Dacia. Despre acest proiect, Vladimir Epstein a precizat că organizatorii vor „să facă din tinerii României vedete, eroi, chiar şi pentru o singură zi, în târgurile Gaudeamus”.

Totodată, Vladimir Epstein a menţionat tombola Gaudeamus, care oferă vizitatorilor ediţiei ocazia de a câştiga numeroase premii atractive. Câştigătorii premiilor vor fi stabiliţi prin tragerile la sorţi care vor avea loc zilnic, în incinta târgului, iar regulamentul tombolei este disponibil în incinta târgului şi pe www.gaudeamus.ro. Acesta a precizat că Gaudeamus este un târg interactiv, iar votul publicului contează mult.

Ca în fiecare an, şi la această ediţie vor fi oferite premiile Târgului Internaţional Gaudeamus, pe 22 noiembrie, de la ora 17.00.

Accesul publicului în incinta târgului se va face pe baza biletelor, în valoare de 5 lei, şi a abonamentelor de intrare, în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada, care vor constitui, totodată, şi suportul pentru tombola Gaudeamus. Ca şi la ediţiile precedente, numeroase categorii de public, bine reprezentate ca pondere în numărul total de vizitatori, vor beneficia de acces gratuit în incintă: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, alţi profesionişti din domeniile editorial-educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupurile organizate, sunt cei care pot intra la târg gratuit, pe baza documentelor specifice fiecărei categorii (dacă este cazul).

Programul de vizitare este zilnic, între orele 10.00 şi 20.00.

Cea de-a 22-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus, care va avea loc în perioada 18 – 22 noiembrie, este iniţiată şi organizată de Radio România. Deschiderea oficială va avea loc pe 18 noiembrie, la ora 12.00.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cât costă să construiești o casă de 80 mp la roșu. Lista completă a prețurilor din 2025 pentru materiale și manopera
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Poți închide centrala într-un mobilier de bucătărie? Ce prevede legea și care sunt normele de siguranță
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Se limitează plățile cash. Decizia a fost luată
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
A dat lovitura! O femeie a cumpărat pe o insulă europeană, 6 case de vacanță cu 5 lire
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești