De unde vine celebra expresia „a da bir cu fugiţii”

În 1718, ca urmare a unui război dintre austrieci și otomani, se încheie pacea de la Passarowitz. Cele mai importante prevederi care ne privesc erau trecera Banatului și a vestului Valahiei (zona dintre Olt și Cazanele Dunării) sub stăpânire austriacă.
Iulian Tudor
23 nov. 2015, 11:01
De unde vine celebra expresia

Până în 1739, această din urmă regiune a purtat numele de Kleine Walachiei (Valahia Mică, spre a o deosebi de Valahia Mare care era Țara Românească, Muntenia) sau Walachia Cisalutana, scrie istorie-pe-scurt.ro. „Cis”, în latină înseamnă „de această parte”, „dincoace” în timp ce Alutus este denumirea dată de romani Oltului. Austriecii vedeau în Oltenia, Valahia dincoace de Olt. Stăpânirea austriacă în Oltenia a avut un caracter sever. Locuitorii dăduseră jugul de lemn turcesc pe jugul de fier austriac. Noii stăpânitori, fideli rigorii germane, fac un recensământ pentru vedea care este starea contribuabililor.

Citeşte şi Harta alcoolicilor din România. Unde sunt cei mai aprigi consumatori

Scutiți de dări urmau să fie doar cei care dovedeau că înaintașii lor au fost în slujbe de patru generații, cei care erau recunoscuți ca nobili de împărat (Bălăcenii și Cantacuzinii) și în sfârșit, marii dregători. Toți ceilalți boieri urmau să plătească dări, inclusiv preoții și mănăstirile. Când reprezentanții imperiali au venit să colecteze taxele ei au trebuit să dea bir cu fugiții…..la propiu. Populația se refugiase peste Olt în Muntenia sau peste Dunăre în Imperiul Otoman, unde fiscalitatea nu era așa apăsătoare. De la o asemenea practică, fuga când vine colectorul de taxe, de biruri, ne vine expresia „a da bir cu fugiții”, a lua bir de unde nu e nimeni.

Sperând că o politică de investiții îi va face pe noii supuși mai concesivi, austriecii deschid cu mari eforturi și cheltuieli Valea Oltului printr-o șosea la standardele vremii, între Sibiu și Râmnicu Vâlcea. Din vremea romanilor nu se mai concentrase statul pe infrastructură. Acest gest de bunăvoință al austriecilor nu-i va face pe localnici mai concesivi. Dornici de a-și atrage simpatia negustorimii oltene, Habsburgii încearcă să transforme Oltul în râu navigabil. Văzând că volumul de taxe nu numai că nu crește, ci scade, administrația austriacă atrage imigranți din Muntenia și Imperiul Otoman.

Efort zadarnic, deorece boierimea olteană îi ademenește pe diferite căi pe moșiile sale, astfel că austriecii rămân în continuare cu satele goale(datorită exodului masiv), deci fără taxe. Țăranii rămași sunt scoși la muncă, la construirea de șosele și întărituri. Comerțul suferă din cauza închiderii graniței spre Muntenia și Imperiul Otoman. Episcopul de Râmnic este pus sub ascultarea celui de la Belgrad și sub mitropolitul sârb de la Karlowitz. Haiducia ia amploare în Oltenia, funcționarii imperiali făcând dese plângeri către Viena pe tema jafurilor lotriilor.

Citeşte şi Video uluitor. Cum s-au modificat graniţele, în Europa, în ultimii 1000 de ani

În 1735, începe un nou război între puterile creștine și turci. Conflictul se încheie prin pacea de la Belgrad din 1739. În timpul tratativelor, deosebit de generoși, austriecii oferă otomanilor Oltenia. Aceștia refuză teritoriul până când nu primesc alături de Oltenia, și Belgradul plus nordul Bosniei. Știiind că o anexare la Imperiu a Olteniei ar reprezenta o gaură la buget, otomanii se arată generoși dăruind Oltenia stăpânilor ei legiuiți, domnii Țării Românești.

O consecință interesantă creării provinciei oltene de către austrieci, este că deși în mentalul colectiv Slatina face parte din Oltenia, ea nu este parte a acestei regiuni deoarece se află la est de râul Olt.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Mutare surprinzătoare după primul tur al prezidențialelor. George Simion refuză orice negociere cu Victor Ponta
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Ce joburi a avut George Simion până să devină politician. D ce a fost șomer până la 26 de ani
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vremea se dezlănțuie. Urmează trei zile de coșmar
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Se anulează, din nou, alegerile prezidențiale? Ce specifică calendarul electoral
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica