Reguli de care trebuie să se ţină cont la masa de Crăciun

Crăciunul este o ocazie perfectă pentru ca familia şi prietenii să se adune la masă, lângă bradul împodobit, pentru a petrece această zi împreună. Indiferent dacă avem invitaţi sau suntem invitaţi, trebuie să ţinem cont de regulile de bune maniere mai ales în aceste momente de sărbătoare, pentru a fi bune gazde sau oaspeţi.
Alina Costache
25 dec. 2015, 07:43
Reguli de care trebuie să se ţină cont la masa de Crăciun

Dacă suntem gazde, vom avea grijă ca atmosfera să fie festivă, casa noastră să fie frumos decorată, cu ghirlande din crengi de brad, cu coroniţe din brad agăţate la intrare în semn de bun venit pentru invitaţi, cu un fond muzical în surdină, dar alegând colinde şi cântece de Crăciun.

La sosirea oaspeţilor, vom întâmpina fiecare invitat cu un zâmbet şi o urare, îi vom conduce în camera unde este aşezată masa festivă, arătându-le locul rezervat. În cazul în care sunt invitaţi care nu se cunosc, vom avea grijă să facem prezentările cuvenite. Dacă sunt şi copii printre invitaţi, ideal este să organizăm o masă separat pentru aceştia.

Când sosesc oaspeţii nu vom mai face drumuri la bucătărie pentru ultimele pregătiri culinare, vom avea grijă ca toate preparatele să fie gata de dus la masă. E nepoliticos să lăsăm invitaţii la masă şi să fugim la bucătărie pentru că friptura trebuie scoasă din cuptor şi porţionată sau pentru că mai avem de pregătit sosul pentru salată.

Masa va fi decorată festiv, cu mici lumânări, cu crenguţe de brad, şerveţele cu motive de sezon, dar nu o vom încărca excesiv, pentru a avea suficient loc pentru platourile cu preparate şi pentru farfurii, tacâmuri şi pahare.

Un element deloc de neglijat este locul pentru hainele invitaţilor. Dacă nu este suficient de încăpător cuierul din holul de la intrare, putem opta pentru un cuier-pom pentru a pune hainele oaspeţilor. În niciun caz nu vom atârna hainele acestora pe spătarul scaunelor şi nici nu le vom arunca pe un pat, în dormitor, una peste alta.

Oricât de mult ne-am fi străduit să curăţăm covorul, nu vom cere invitaţilor să se descalţe pentru a-l proteja şi a-l feri de murdărie. E neplăcut pentru un invitat să fie îmbrăcat elegant, de sărbătoare, dar desculţ. Cu siguranţă fiecare oaspete va avea grijă să-şi şteargă bine încălţămintea pe preşul de la intrarea în locuinţă.

Dacă optăm pentru un meniu tradiţional pentru masa de Crăciun, ne vom asigura că toţi invitaţii pot mânca preparate din carne de porc. dacă sunt invitaţi care ţin un anumit regim sau sunt vegetarieni, vom pregăti special pentru ei alte preparate. Cât priveşte băuturile, ne vom asigura că avem mai multe sortimente, astfel încât să putem mulţumi pe toată lumea. Nu trebuie să uităm copiii, în cămară trebuie să avem pregătite sucuri naturale pentru aceştia. De asemenea, vom avea în frigider şi bere fără alcool pentru aceia care vin cu maşina.

E de preferat să evităm să deschidem televizorul dacă acesta este plasat în camera în care am pregătit masa. Invitaţii sunt de obicei rude şi prieteni care vor să se bucure de întâlnire şi să discute între ei, nu să urmărească programul Tv. Putem plasa televizorul într-o altă cameră, unde am pregătit masa pentru copii. Aceştia se vor bucura să vadă desene animate după ce au terminat de mâncat.

Politicos este să punem sub bradul de Crăciun câte un mic dar pentru fiecare invitat. Darurile nu trebuie să fie costisitoare, mai curând amuzante. Ideal este să oferim acelaşi tip de dar fiecărui invitat – spre exemplu un breloc sau un pix – care poate fi folosit atât de domnilor, cât şi de doamne, ori un obiect specific sărbătorilor. Pentru copii vom pregăti dulciuri.

Citeşte şi

În cazul în care suntem invitaţi la masa de Crăciun, vom avea grijă să nu întârziem. E nepoliticos să aştepte ceilalţi invitaţi sosirea unui întârziat. Vom duce gazdelor un dar – flori pentru doamne şi o sticlă de vin sau de şampanie pentru domni. Dacă au copii, vom duce neapărat un pacheţel cu dulciuri.

Ţinuta va fi de sărbătoare, culorile alese de obicei fiind roşu sau verde. Evitaţi culorile închise, este o zi a veseliei, deci şi ţinuta noastră trebuie să fie veselă. Totuşi, nu trebuie să cădem în ridicol purtând o bentiţă la care sunt ataşate corniţe de ren.

La masă vom discuta politicos cu toţi invitaţii, vom aprecia calitatea preparatelor fără a exagera cu laudele. Doamnele nu vor cere reţeta cozonacului sau a fripturii, oricât de mult le-ar fi plăcut. Pot face asta a doua zi, telefonând gazdei.

La plecare vom mulţumi pentru invitaţie şi ne vom lua rămas bun de la toată lumea, inclusiv de la copii.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Fiica Elenei Lasconi îl desființează pe Nicușor Dan și îl numește ”misogin”, după dezamăgirea de la vot: ”Ați căzut la toate fentele”
Capital.ro
Doliu în familia muzicii populare românești. Va rămâne mereu în amintirea românilor. Drum lin!
Playtech.ro
Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu „î”. Are 8 litere
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Vestea care a pus România pe jar. Dezinformare grosolană
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine trebuie să completeze Declarația unică 2025. Ce amenzi riști dacă nu depui formularul până la această dată
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele