Istoricul George G. Potra a murit

La 17 decembrie 2015 a murit istoricul George G. Potra. Istoric și cercetător, ziarist și autor al unui mare număr de lucrări științifice, George G. Potra s-a născut la 9 februarie 1940. Tatăl său George Potra (1907-1990), unul dintre părinții fondatori ai istoriei Bucureștiului, a fost cel care i-a insuflat pasiunea pentru istorie. 
Alina Costache
17 dec. 2015, 12:13
Istoricul George G. Potra a murit

George G. Potra a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în 1962, potrivit www.balcanii.ro. A făcut studii postuniversitare de științe politice (1980) și de ziaristică (1987).

Referent relații în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1964-1967), a fost numit, apoi, director adjunct al Secretariatului Comisiei Naționale Române pentru UNESCO (1967-1969).

A fost comentator de politică externă și șef de secție la săptămânalul de politică externă ”Lumea” (1969-1973) și, mai târziu, redactor șef al ”Redacției publicațiilor pentru străinătate” (1979-1989).

După 1990, a ocupat funcția de redactor șef adjunct al cotidianului ”Meridian”, secțiile știință, literatură, artă (1992-1994), apoi a fost redactor șef al Editurii Enciclopedice (1994-1997) și director relații publice al Societății Profox (1997-1999).

A devenit consilier științific pe lângă Direcția Arhivelor Diplomatice din Ministerul Afacerilor Externe (2001), membru al Comisiei Naționale pentru Publicarea Documentelor Diplomatice (2002) și consilier personal al primului-ministru al Guvernului României (2002).

George G. Potra a fost coordonatorul Colecției de documente politico-diplomatice Nicolae Titulescu, sub egida Fundației Europene Titulescu.

A fost director executiv al Fundației Europene Titulescu (din 2002) și director științific al Asociației de Drept Internațional și Relații Internaționale din România (din 2003).

A publicat circa 50 de volume, singur sau în colaborare: ediții de documente, monografii pe probleme de politică externă sau de istoria culturii, traduceri ale unor lucrări de antropologie, lucrări de istorie politico-diplomatică, ale unor volume dedicate războiului rece, serviciilor secrete, traduceri din literatura engleză, americană, franceză și rusă.

Activitatea sa susținută în domeniul cercetării i-a adus o largă recunoaștere, concretizată într-un mare număr de distincții.

A fost distins cu Premiul național de jurnalistică (1980), Premiul ”Ion Ghica” al Fundației Culturale ”Magazin Istoric” (1998) pentru lucrarea ”Constantin Vișoianu, Misiunile mele”; ”Appreciation Award” acordat de Doina Romanian American Society of Las Vegas, SUA (2002); Premiul ”I. C. Filitti” al Fundației Culturale ”Magazin Istoric” (2006) pentru lucrarea ”Pro și contra Titulescu”; Diploma de excelență a Fundației Europene Titulescu (2006); Diploma Honoris Causa oferită de Lega culturale per l’unita dei romeni nel mondo, Roma (2006); Premiul ”Take Ionescu” pentru lucrarea ”Organizarea instituțională a Ministerului Afacerilor Externe. Acte și documente” (1920-1947, vol. II), apărută în 2007; Premiul revistei ”Balcanii și Europa” (2012), Premiul ”Nicolae Titulescu” pentru Diplomație și Politologie, din partea Academiei Române și Marii Loji Naționale acordat în 2015, pentru lucrarea ”Titulescu — după 50 de ani din nou acasă” (2013).

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Video. „Putin se pregătește să atace Polonia. O să o încaseze în cap”. Un general rus de rang înalt dezvăluie intențiile liderului de la Kremlin
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Fenomen periculos provocat de valul de caniculă care lovește România. Duminică se atinge un prag critic – avertisment pentru toți românii
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cum va arăta noua hartă a județelor și localităților. Reformă administrativă în România
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă