Povestea românului care a ajuns să lucreze pentru NASA: „Mi-am pierdut prietena, mi-am pierdut banii”

Un tânăr român a renunţat la familie şi prieteni pentru a-şi urma visul. Acesta a ajus să lucreze la NASA, după ce a plecat în 2008 să-şi facă doctoratul în Germania. A studiat ingineria aerospaţială, a câştigat premii de cercetare în Statele Unite ale Americii, trimitând un prototip de software la o companie americană.
Romania TV
23 dec. 2015, 18:40
Povestea românului care a ajuns să lucreze pentru NASA:

Povestea lui Dragoş Brătăşanu a început încă din studenţie, când, şi-a dorit să plece în Antarctica la Polul Nord. În cele din urmă acesta a reusit.

„Mi-am dat seama că tot ce am făcut era strict despre cum gândeam, cum puneam pe hârtie un proiect de la zero şi îl transformam în ceva real”.

Pentru a-şi urma visul, Dragoş a renunţat la locul de muncă, şi-a luat doctoratul într-o valiză şi a plecat.

„Mi-am pierdut prietena, mi-am pierdut toţi banii pe care-i aveam economisiţi până în momentul acela, a trebuit să mă mut la un amic pentru că nu aveam bani să plătesc chiria singur. M-am trezit eu împotriva lumii cu un material brut şi nu puteam să continui în nicio formă. Şi-atunci am înţeles că primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când vrei să ieşi dintr-o problemă, să construieşti ceva, orice, este să accepţi realitatea exact aşa cum e, fără să o judeci. Eram eu cu un laptop şi atât. Şi-atunci m-am gândit că pot face crowd-funding, să aduc bani de la oameni să cumpăr materialele sau să filmez altceva sau pot scurta procesul ducându-mă direct la oameni care deja au făcut filmuleţe şi filmări şi să le cer materialele. M-am dus pe net şi am vorbit cu 30 de film-makeri din întreaga lume, din Alaska, SUA, Europa, până în Australia şi Noua Zeelandă. Le-am cerut tot ce aveau ei mai bun de oferit. Le-am spus: 30 de oameni din lumea asta au zis da şi aşa am făcut filmul. Apoi l-am montat singur, cap-coadă şi asta a fost”.

Nu i-a fost uşor, însă, a reuşit, pas cu pas să se apropie de visul său. A realizat filmul „The Amazing You”, a ţinut conferinţe în Europa, Asia şi America, dorind să transmită un mesaj simplu: „Aş vrea ca oamenii să înţeleagă că orice ar face, oriunde s-ar afla, sunt OK şi perfecţi şi compleţi exact aşa cum sunt”… nimeni nu ar trebui să înceteze să-şi urmeze idealurile.

În 2008 s-a înscris la doctorat în Germania şi a studiat ingineria aerospaţială. A trimis sute de e-mail-uri la NASA şi la companii care organizau astfel de expediţii şi, într-un final, a reuşit să ajungă pe tărâmul îngheţat al pinguinilor. Timp de cinci ani, cât a lucrat în domeniul ingineriei aerospaţiale, a câştigat numeroase premii de cercetare în State şi a lucrat chiar şi în Noua Zeelandă, potrivit gândul.info.

„Mi-am dat seama că tot ce am realizat n-a avut de-a face cu felul în care sunt eu ca inginer, pentru că eu, ca om de ştiinţă şi ca inginer eram varză. Tot ceea ce am făcut avea legătură cu felul în care mă raportam la probleme şi cum gândeam situaţiile, cum plecam de la o idee de genul cum am vrut să plec în Antarctica, fiind un student fără bani dintr-un cămin, din Leu şi am reuşit. Mi-am dat seama că tot ce am făcut era strict despre cum gândeam, cum puneam pe hârtie un proiect de la zero şi îl transformam în ceva real”, povesteşte Dragoş.

A conceput proiectul „The Amazing You” („Tu, cel uluitor”), începând cu un film care poartă acest nume şi continuând cu conferinţe în toată lumea. Prima conferinţă din cadrul „The Amazing You” a susţinut-o anul trecut în România. A avut 50 – 70 de participanţi.

„A fost, ca orice început, foarte greu”, spune Dragoş. A fost uimit să vadă că lumea îl apreciază, mai ales pentru că a plecat ca un student simplu din România şi a reuşit să facă atâtea lucruri. Din 2014 şi până azi a avut un turneu în State – în California, Arizona, New Mexico şi Colorado, în mai multe ţări din Europa, reuşind să ajungă şi în Japonia. „Am făcut asta, din nou, plecând de la o simplă idee şi stând zi de zi şi construind pas cu pas ceea ce mi-am propus”, explică Dragoş.

Dragoş şi-a dorit să-i ajute pe ceilalţi, dar, înainte de toate, s-a ajutat pe el – Descoperă-te pe tine, cel uluitor!

„M-am apucat, am scris scenariul singur, am scris întrebările, am contactat speakerii – nu-i cunoşteam, ştiam doar unul, doi dintre ei – şi am construit, pas cu pas, ceea ce se cheamă super-credibilitate. La început eram Dragoş, eu, cu o idee. Am vorbit cu domnul Prunariu pe care îl cunoşteam şi a fost foarte încântat. Pe vremea aceea el era chairman la ONU şi am zis, OK, sunt Dragoş şi cineva de la ONU. Apoi am fost Dragoş, cineva de la ONU şi m-am dus la NASA – chiar dacă nu îi cunoşteam, le-am scris online simplu un e-mail. Mi-au spus da şi apare tipul care a construit telescopul Hubble. Avându-l pe el m-am dus la Stanford şi l-am întrebat pe cel care a construit roboţeii care acum sunt pe Marte – Spirit, Opportunity şi Curiosity. Deci, practic, am construit fiecare pas următor cu succesul dinainte. Cu paşi mărunţi am construit un context sigur în care fiecare om care are o imagine publică importantă ar putea să se simtă sigur să vină. Şi după ce am avut NASA, Stanford, Angry Birds, a fost simplu să merg şi la Steve Vai şi la celebrităţi„, povesteşte Dragoş.

Alegerea de speakeri precum oficiali ai NASA şi creatorul Angry Birds a fost, pentru Dragoş, şi o strategie de branding, după cum spune chiar el: „Am vrut să construiesc un brand care să aibă la bază ceva ştiinţific şi nu doar ceva new age sau spiritual sec”.

Citeşte şi 


DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cum au votat bogații României în turul I al alegerilor prezidențiale. Rezultatele înregistrate în zona de lux a Capitalei
Capital.ro
Doliu în presa din România. A murit un mare jurnalist. Dumnezeu să-l ierte!
Playtech.ro
Amendă de 1.500 de lei pentru românii care plantează pomi în dreptul casei. Când nu eşti sancţionat?
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Vremea se răcește brusc. Un ciclon tranversează România de la vest la est
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
El va fi președintele României! Avem rezultatele. Cine va câştiga finala pentru Cotroceni
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
S-au mărit indemnizațiile pentru românii cu venituri mici! Vești bune de la stat în 2025
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele