Ministerul Energiei şi cel al Tineretului şi Sportului, minusuri la capitolul transparenţă

Ministerul Energiei şi cel al Tineretului şi Sportului sunt cele mai puţin transparente autorităţi centrale, potrivit unei monitorizări cu privire la respectarea de către ministere a Legii 544/2001 privind accesul liber la informaţii cu caracter public date publicităţii de către Executiv.
Iulian Tudor
28 dec. 2015, 16:52
Ministerul Energiei şi cel al Tineretului şi Sportului, minusuri la capitolul transparenţă

Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic a făcut publică, pe site-ul Guvernului, situaţia referitoare la respectarea prevederilor legii 544/2001, potrivit căreia Ministerul Energiei şi Ministerul Tineretului şi Sportului au cei mai puţin indicatori respectaţi, cele două instituţii nepublicând până în 20 decembrie, printre altele, bugetul şi bilanţul contabil, programul de audienţe, lista cu documente de interes public sau sursele financiare.

De asemenea, Ministerul Educaţiei nu a publicat programul de audienţe, sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil, Ministerul Transporturilor nu a publicat numele persoanelor din minister responsabile cu difuzarea informaţiilor publice, bugetul şi bilanţul contabil şi lista cu documentele de interes public, Ministerul Culturii nu a publicat programele şi strategiile proprii, programul de audienţe, bugetul şi bilanţul contabil, Ministerul Dezvoltării nu a afişat numele persoanelor din minister responsabile cu difuzarea informaţiilor publice, Ministerul Economiei nu a publicat sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil, iar Ministerul Agriculturii are nepublicate programele şi strategiile proprii, atribuţiile departamentelor, programul de audienţe şi bilanţul contabil.

Potrivit aceluiaşi document, Ministerul Afacerilor Externe nu a publicat, până la 20 decembrie, atribuţiile departamentelor, programul de funcţionare, programul de audienţe, numele persoanelor din minister responsabile cu difuzarea informaţiilor publice, bugetul şi bilanţul contabil.

La polul opus, cele mai multe documente publicate sunt la Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne.

Indicatorii de transparenţă luaţi în calcul sunt: actele normative de funcţionare şi organizare a structurii, structura organizatorică, atribuţiile departamentelor, programul de funcţionare, programul de audienţe, numele şi prenumele persoanelor din conducere şi ale funcţionarului public responsabil cu difuzarea informaţiilor publice, datele de contact ale instituţiei, sursele financiare, bugetul, bilanţul contabil, programele şi strategiile proprii, lista cu documente de interes public, lista cu categoriile de documente produse/gestionate, modalităţi de constatare ale deciziilor autorităţii publice, buletin informativ anual, raport periodic 544, raport lege 52/2003, observaţii/secţiuni existente.

Premierul Dacian Cioloş le-a cerut, luna trecută, miniştrilor Cabinetului său să facă publice pe site-urile ministerelor pe care le gestionează toate documentele care nu au caracter secret.

Potrivit Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC), „echipa ministerului va urmări în mod constant modul în care această situaţie evoluează, în paralel MCPDC extinzând cadrul acestui demers prin determinarea ministerelor să afişeze şi alte categorii de informaţii cerute insistent de societatea civilă”. În continuare, acţiunea ministerului va viza prefecturile tuturor judeţelor.

„Primele demersuri au inclusiv rolul de a stimula toate autorităţile publice centrale şi locale, nu numai să se conformeze legii, ci să adopte un comportament realmente deschis faţă de cetăţeni, afişând informaţii relevante despre deciziile luate şi bugetul executat”, afirmă reprezentanţii MCPDC.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Cele 6 zodii pentru care august vine cu un taifun financiar. Apar relocări în străinătate, bani mulți și măriri de salariu
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Boala a răpus-o pe iubita artistă. A lăsat în urmă o moștenire plină de curaj și pasiune
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Cremă de usturoi, o rețetă surprinzătoare. Ieftină și delicioasă
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
S-a stins o legendă a filmului și teatrului. A fost unul dintre cei mai buni actori: A murit în pace, cu toți prietenii la căpătâi…
StirileBZI
TVA mai mare de la 1 august! Anunțul făcut de Nicușor Dan după summitul de la Salzburg
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie