Studenţii reacţionează împotriva universităţilor copy-paste şi a imposturii academice

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a dezbătut și adoptat în cadrul Adunării Generale desfășurate la Timișoara, în perioada 7 – 10 ianuarie 2016, împreună cu liderii studenților din întreaga țară, un studiu prin care condamnă vehement fenomenul de plagiat tot mai des întâlnit în sistemul educațional românesc, precum și încălcările tot mai grave și mai dese referitoare la etica și integritatea academică, apărute în acest sistem.
Romania TV
12 ian. 2016, 12:06
Studenţii reacţionează împotriva universităţilor copy-paste şi a imposturii academice

Studiul, intitulat Universitățile „copy-paste”: fenomenul plagiatului și impostura academică în învățământul superior românesc – perspectiva studenților, prezintă atât o radiografie la nivel european a modului în care plagiatul este abordat de statele din Uniunea Europeană, precum și o amănunțită analiză a cazurilor de impostură academică din România și a cadrului legal național care guvernează acest domeniu. În final, exprimând îngrijorarea studenților pentru modul în care vor fi percepuți la nivel extern absolvenții unui sistem de învățământ grav afectat de cazuri de corupție, studiul prezintă și concluziile și soluțiile pe care aceștia le propun în vederea ameliorării acestei probleme în țara noastră.

Numeroasele scandaluri de plagiat, și mai ales cele care au avut ca principali actori persoane cu funcții foarte înalte în administrația publică, au deteriorat percepția externă asupra învățământului superior românesc, generând prejudicii de imagine greu de estimat. Confruntate și cu alte probleme sistemice grave, precum subfinanțarea, universitățile, comisiile și consiliile care răspund de gestionarea actelor de plagiat și de impostură academică au eșuat în realizarea acestui deziderat, dovedind că nu există înrădăcinat în sistem, dincolo de legislația națională în domeniu, un spirit real al excelenței și corectitudinii academice.

Mai mult decât atât, tabloul imposturii academice a fost completat recent de știrile despre profesorii universitari de la un număr considerabil de universități de stat și particulare din România care au girat cu prestigiul lor, și, indirect al universității în care își desfășoară activitatea, lucrările științifice ale unor deținuți care, de cele mai multe ori, au o calitate mai mult decât îndoielnică și nu au nimic în comun cu cercetarea științifică reală.

Din păcate, lipsa unor măsuri de prevenție a cazurilor de furt intelectual și lipsa unei formări a elevilor și studenților în spiritul eticii și integrității academice, îi face pe aceștia să nu găsească nici repere morale drept modele și nici să își înceapă parcursul educațional pe o bază solidă formată din valori etice, ajungându-se de multe ori în situații în care inclusiv beneficiarii educației recurg la astfel de practici.

Situația în care se află în prezent sistemul educațional românesc, în special din punct de vedere al imaginii pe care și-a creat-o, este mai mult decât îngrijorătoare și alarmantă. Studenții consideră că învățământul românesc trebuie să intre de urgență într-un program de recredibilizare prin care să îmbrățișeze din nou valorile academice fundamentale, printr-o serie de măsuri ferme și coerente care să fie puse în practică imediat atât de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, cât și de universități.

Astfel, ANOSR propune monitorizarea și evaluarea școlilor doctorale, rediscutarea Codului studiilor universitare de doctorat, precum și înăsprirea procesului de abilitare a cadrelor didactice, respectiv introducerea unei evaluări periodice a coordonatorilor de doctorat.

De asemenea, ne dorim introducerea unor sancțiuni extrem de dure pentru abaterile privind integritatea academică, atât asupra celor vinovați, cât și asupra instituțiilor care permit aceste practici. În plus, solicităm o transparentizare și o îmbunătățire considerabilă a activității comisiilor cu prerogative în domeniul eticii și integrității academice (CNECSDTI, CNATDCU și CEMU), precum și dezvoltarea și implementarea unor mecanisme instituționale de prevenire și combatere a plagiatului prin intermediul unor programe educaționale.

Considerăm importantă implementarea unei platforme online care să cuprindă toate informațiile referitoare la școlile doctorale, dar care să cuprindă în viitor și toate lucrările de licență, masterat și doctorat ale studenților din România, și care să fie disponibile în mod gratuit. Nu în ultimul rând, este important ca în perioada imediat următoare să se suspende prevederea legală care permite deținuților să își scurteze pedepsele în schimbul redactării unor presupuse lucrări științifice.

„Considerăm că s-a ajuns mult prea departe cu impostura academică în România. Ne dorim să fim mândri că am studiat în România, nu să ne fie jenă că același sistem de educație pe care l-am finalizat noi, cu bună credință, a produs și o mulțime de furturi și falsuri. De aceea am formulat o listă de propuneri explicite care să fie implementate de urgență pentru a salva sistemul educațional românesc din actuala situație. Sperăm să găsim deschidere din partea MENCȘ și a universităților și să vedem mult mai multă responsabilitate din partea acestor instituții, măcar acum. Iar, dincolo de introducerea unor sancțiuni extrem de dure pentru astfel de situații și de armonizarea prevederilor legislative, dorim să insistăm foarte mult pe crearea unui sistem de educare a eticii și integrității. Credem că aceasta este singura cale pentru a asigura un viitor curat al sistemului educațional românesc.” – Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Locul din România unde poți schia chiar și vara. Ideea a fost „furată” din Danemarca
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Al doilea sfinx al României, un colos necunoscut din Munții Buzăului. Locul are o energie aparte, spun turiştii
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Vremea se răcește brusc. Un ciclon tranversează România de la vest la est
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Temeri în creștere în Europa și SUA: „Un nou război mondial este foarte probabil”
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele