Elevii de peste 14 ani se pot înscrie în Competiţia Naţională de CanSat

Elevii cu vârste de peste 14 ani se pot înscrie până pe 1 februarie la preselecția pentru cea de-a doua ediție a Competiției Naționale de CanSat, proiect al Agenției Spațiale Europene, derulat în colaborare cu Agenția Spațială Română.
Romania TV
20 ian. 2016, 10:47
Elevii de peste 14 ani se pot înscrie în Competiţia Naţională de CanSat

„Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială (ESERO) România, un proiect al Agenției Spațiale Europene în colaborare cu Agenția Spațială Română, lansează cea de-a doua ediție a Competiției Naționale de CanSat, dedicată elevilor de peste 14 ani. Echipe de patru până la șase elevi, coordonați de un cadru didactic, se pot înscrie la preselecție până la data de 1 februarie 2016. Echipele selecționate se vor confrunta la nivel național în aprilie, iar echipa câștigătoare se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat din iunie 2016. Dintre propunerile primite, ESERO România, în colaborare cu Departamentul de Educație al Agenției Spațiale Europene (ESA), va selecta opt echipe pe baza calității propunerii, luându-se în considerare și o distribuție geografică echitabilă la nivelul țării”, precizează un comunicat al Agenției Spațiale Române remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, provocarea pentru elevi va consta în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit — cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile — într-un CanSat, o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare.

După realizarea CanSat-ului, echipele vor avea de îndeplinit două misiuni. Misiunea principală va fi aceeași pentru toate echipele participante — de a construi un CanSat capabil să măsoare temperatura și presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi, pe Pământ, după lansare. Datele trebuie să fie transmise de către CanSat cel puțin o dată pe secundă, astfel încât echipa să le poată analiza și afișa pe un grafic.

Misiunea secundară se alege de către fiecare echipă participantă în funcție de preferințe. De exemplu, aceasta poate consta în măsurarea unor parametri mai avansați, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS sau nivelul de radiații din jur, sau aterizarea folosind un mecanism de control, pentru a ateriza cât mai aproape posibil de o țintă.

Campania de lansare din cadrul Competiției Naționale de CanSat — România va avea loc la Suceava, între 21 — 24 aprilie. Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat ce va avea loc la sfârșitul lunii iunie.

Profesorii coordonatori ai celor opt echipe selectate, împreună cu alți opt profesori care și-au înscris echipele, dar nu au fost selectați, vor fi invitați la Gura Humorului să participe la un workshop introductiv care se va desfășura între 11 — 14 februarie. Workshopul va aborda subiecte relevante concursului.

„ESERO este un proiect inițiat de către ESA cu scopul de a folosi fascinația pe care o prezintă domeniul spațial pentru a încuraja predarea și învățarea de materii STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în școlile europene primare și secundare. Prin ESERO România, Agenția Spațială Română (ROSA) și Agenția Spațială Europeană (ESA) doresc să răspundă nevoilor educaționale specifice din România, astfel încât tinerele generații să fie încurajate către o carieră din domeniile STEM”, se arată în comunicat.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Locurile din România în care poți găsi aur. Zonele în care metalul prețios poate fi descoperit în râuri
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
Playtech.ro
Când vine vara în România. Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Moscova sub teroare. Atac de proporții
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică