Cum recunoşti dacă MIEREA de ALBINE pe care o cumperi este NATURALĂ: Fă testul

Toţi ne întrebăm dacă există metode prin care putem deosebi mierea contrafacuta de cea autentica. Răspunsul este: da, există câtevasecrete ale mierii şi câteva mituri despre aceasta pe care trebuie neapărat să le ştim dacă vrem să ne bucurăm de un produs de calitate şi de beneficiile lui.
Alina Costache
02 feb. 2016, 12:53
Cum recunoşti dacă MIEREA de ALBINE pe care o cumperi este NATURALĂ: Fă testul

1. Mierea cristalizata este stricata. Fals!

Mierea nu se strica. Niciodata. Ea fermenteaza daca este culeasa inainte de capacire sau este depozitata necorespunzator. Dar de regula, cristalizarea intervine la un interval de la cateva saptamani (mierea de rapita, de tei, poliflora, de floarea soarelui cristalizeaza destul de repede, in vreme ce mierea de castan, de pin cristalizeaza greu, iar cea de salcam aproape deloc – ma rog, dupa vreo un an doi si cea de salcam se incleieaza). Cristalizarea este un fenomen natural si reversibil (mierea incalzita redevine fluida), dar cristalizarea nu este nicidecum un semn ca s-a stricat. Dimpotriva, cumparand o miere complet cristalizata in borcan aveti o garantie in plus ca este miere naturala, pentru ca mierea inmultita cu glucoza sau alte siropuri si melase de regula nu cristalizeaza sau nu cristalizeaza complet.Sfat: daca va plangeti ca mierea cristalizata este greu de manevrat, pastrati-o intr-un recipient cu gura cat mai larga.

2. Mierea de salcam este cea mai buna miere. – Fals!

Mierea de salcam este ceruta (si implicit are un pret mai mare) pentru ca are tipicitate, cristalizeaza greu si contine mai putina glucoza (în mierea florală raportul fructoză/glucoză este de circa 1,15, in vreme ce la mierea de salcam raportul este 1,35). Este motivul pentru care medicii recomanda diabeticilor sa consume in cantitati moderate doar miere de salcam. Daca nu aveti diabet, nu aveti de ce sa mancati doar miere de salcam. Ideal este sa mancati tipuri variate de miere monoflora sau miere poliflora. In plus, sunt alte varietati de miere mult mai gustoase, mai parfumate sau cu alte indicatii terapeutice.

3. Mierea poliflora este o miere de proasta calitate. – Fals!

Mierea poliflora este o miere de buna calitate tocmai pentru ca fiind amestecata din nectaruri ale mai multor tipuri de flori, imbina puterea terapeutica a acestora. Este ca si cum ati avea un cupaj natural. Atentie, nu confundati mierea poliflora cu mierea amestecata de apicultori sau mai grav, de procesatori si comercianti. Mierea poliflora este mierea adunata in stupi care nu sunt dusi in lan sau in padure in regim pastoral sau la care extractia mierii se face dupa mai multe sezoane de inflorire la plante variate. Mierea poliflora, de regula, este mai deschisa daca e miere de primavara si mai rosiatica daca este extrasa din stup in a doua jumatate a verii sau toamna. De asemenea, mierea poliflora culeasa la altitudine este ceva mai dulce si mai inchisa la culoare fata de cele de campie.

4. Mierea luata de pe marginea drumului este o miere buna. – Fals!

Mierea luată de pe marginea drumului (si va pacaleste si mai tare faptul ca e stupina amplasata chiar acolo) are cel putin patru neajunsuri care trebuie sa va faca sa va ganditi de doua ori daca sa cumparati de acolo au ba:

– mierea expusa la soare isi pierde proprietatile, in special datorita actiunii razelor ultraviolete dar si supraincalzirii (si nu sta nimeni sa va aduca tocmai voua miere din borcanele alea bune, care nu au stat la soare).
– albinele care stau la strada sunt expuse la intoxicatii (si asta se rasfrange in calitatea mierii pe care o achizitionati) de la praful de la placutele de frana, cauciucuri, uleiuri etc. Ganditi-va ca albinele beau zilnic apa. De unde? De langa drum, unde sunt toate gunoaiele posibile.
– mierea respectiva poate fi indoita si vanzatorul sa fie un precupet cu initiative de “lungit” mierea, el nefiind de fapt producatorul/apicultorul din sat. Mai ales pe drumurile circulate gen DN1, unde e plin de stupine scoase la strada pentru a comercializa miere la taraba.
– albinele sunt expuse la gazele de esapament. De aceea este ideal sa stiti stupina de unde achizitionati mierea, pentru a va asigura ca este amplasata departe de drumuri circulate. Tot din acest motiv este mai bine sa achizitionati miere produsa in regim stationar (pentru ca nu veti abea niciodata garantia amplasarii corecte a stupinei in regim pastoral)

CUM VĂ DAŢI SEAMA CĂ AŢI CUMPĂRAT O MIERE AUTENTICĂ

Testul focului

Luati un colt de servetel, realizati un mic con din hartie si murdariti-l de miere cu ajutorul unei lingurite. Dati foc la capatul manjit cu miere cu ajutorul unui chibrit sau al unei brichete. Daca zona cu miere arde cu usurinta, mierea este autentica. Daca mierea este “lungita”, zona murdara de miere nu se va aprinde.

DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Primul primar care a dat afară 150 de angajați, la cererea lui Ilie Bolojan: “Românii din toată țara le-au plătit salariile”
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
Playtech.ro
Temperatura pe care trebuie să o în casă când e caniculă! Diferenţa e mai mică decât crezi
DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Taxa pe care nimeni n-o poate evita. Intră în vigoare de la 1 septembrie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Mihai Leu a lăsat mesaje pentru cei rămași! Preotul le-a citit la înmormântare cu lacrimi în ochi
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Beneficiile cireselor pentru sanatate
MediaFlux
Primele calcule de la Ministerul Muncii: Unii pensionari vor plăti și 1.200 de lei CASS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc