Experţii Kaspersky Lab avertizează: Sute de dispozitive medicale au fost afectate de atacuri cibernetice

Un expert al Kaspersky Lab a descoperit, recent, vulnerabilități la sute de dispozitive medicale - de la aparate de rezonanță magnetică la echipamente pentru cardiologie, echipament medical prin radiofrecvență și alte dispozitive complementare, care le ofereau, practic, infractorilor cibernetici acces la informațiile personale ale pacienților și le permiteau să le controleze starea de sănătate, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
Filip Stan
25 mart. 2016, 13:32
Experţii Kaspersky Lab avertizează: Sute de dispozitive medicale au fost afectate de atacuri cibernetice

„O clinică modernă este un sistem complex. Este dotată cu aparatură medicală sofisticată, care are un sistem de operare și aplicații instalate. Medicii se bazează pe computere și toate informațiile sunt păstrate în format digital. În plus, toate tehnologiile din sistemul de sănătate sunt conectate la Internet. Așadar, nu este nicio surpriză că, atât dispozitivele medicale, cât și infrastructura IT din spitale, au fost vizate de hackeri. Cele mai recente exemple de astfel de incidente sunt atacurile ransomware împotriva unor spitale din SUA și Canada. Dar un atac malware de amploare este doar una dintre modalitățile prin care infractorii ar putea exploata vulnerabilitățile infrastructurii IT dintr-un spital modern. Clinicile păstrează informații confidențiale despre pacienții lor. În plus, dețin și folosesc echipamente foarte scumpe, dificil de reparat și de înlocuit, care le fac o potențială țintă, interesantă, în vederea șantajului și a furtului”, se notează în comunicatul citat.

Potrivit cercetătorului Kasperky Lab, Sergey Lozhkin, „clinicile nu mai înseamnă doar doctori și echipamente medicale, ci și servicii IT”.

„Munca serviciului de securitate internă dintr-o clinică influențează siguranța datelor pacienților și funcționalitatea aparatelor. Inginerii de software și echipamente medicale își canalizează eforturile pentru a crea aparatură medicală utilă, care va salva și proteja viețile oamenilor, dar uneori uită, aproape total, să le protejeze de accesul extern neautorizat. Atunci când este vorba de noi tehnologii, chestiunile de siguranță ar trebui luate în calcul încă din prima fază a procesului de cercetare și dezvoltare. Companiile de securitate IT ar putea ajuta, în această etapă, la o abordare corectă a chestiunilor de siguranță”, spune Lozhkin, potrivit Agerpres.

Primul lucru pe care expertul Kaspersky Lab a decis să-l facă, în timpul cercetării sale, a fost să înțeleagă modul în care numeroase dispozitive medicale de pe glob sunt, în prezent, conectate la Internet. O privire rapidă peste rezultatele oferite de motorul de căutare Shodan, pentru dispozitive conectate la Internet, a arătat sute de dispozitive — de la aparate de rezonanță magnetică, la echipamente pentru cardiologie, echipament medical prin radiofrecvență și alte dispozitive complementare — înregistrate aici.

„Această descoperire duce la concluzii îngrijorătoare și anume că unele dintre dispozitive încă funcționează cu sisteme de operare vechi, cum ar fi Windows XP, cu vulnerabilități nerezolvate, iar unele chiar folosesc parolele inițiale, care pot fi găsite, foarte ușor, în manualele cu instrucțiuni. Profitând de aceste puncte slabe, infractorii ar putea să obțină acces la interfața unui dispozitiv și să îi afecteze funcționarea”, se arată în comunicatul companiei producătoare de soluții de securitate.

Explorând rețeaua clinicii, expertul Kaspersky Lab a găsit o serie de echipamente medicale pe care le descoperise anterior pe Shodan. De data aceasta, însă, nu a mai avut nevoie de nicio parolă ca să aibă acces la echipament — fiindcă rețeaua locală era considerată de încredere pentru aplicațiile echipamentului medical și utilizatori. În acest mod, un infractor cibernetic poate să ajungă la un dispozitiv.

„În primul rând, infractorii ar putea să afecteze funcționarea aparatelor sau să le facă rău — fizic — pacienților. În al doilea rând, ar putea să defecteze aparatul, ceea ce ar presupune costuri uriașe pentru spital”, atrage atenția compania.

Kaspersky Lab, companie globală de securitate cibernetică, fondată în anul 1997, protejează, în prezent, 400 de milioane de utilizatori individuali și 270.000 de companii client.

Citeşte şi Hackerul care a pus pe jar o lume întreagă este român. Are 24 de ani şi şi-a făcut publică identitatea

 

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Ion Țiriac, cadou fabulos pentru Kira Hagi! A aparținut Ducesei de Kent
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Amendă pentru cei cu casă la curte! Distanța obligatorie până la terenul vecinului
Playtech.ro
Obligatoriu pentru toți stăpânii de animale din România. Ce trebuie să facă în zilele caniculare, legea este clară
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
Spectacol și doliu la Phenian. Kim Jong Un, omagiu pentru soldații nord-coreeni căzuți pe frontul din Ucraina. Cum a apărut la televiziune
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Decizia Primăriei București produce amenzi pe bandă rulantă. Ce îi așteaptă pe șoferi
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Victor, un elev din București, a luat 8.70 la Istorie Ce notă finală a obținut după ce a făcut contestație: 'Am plâns'
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă! Va fi trimis în judecată. Decizie pentru fostul candidat la alegerile prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor