Stareţa mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, trimisă în judecată pentru spălare de bani

O măicuţă a fost trimisă în judecată pentru spălare de bani şi constituire de grup infracţional. Stareţa mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea va ajunge în faţa judecătorilor după decizia care a fost luată chiar în Postul Paştelui. În urmă cu 3 ani, procurorii au făcut mai multe percheziţii la persoane suspectate de spălare de bani chiar prin contul mănăstirii.

13 apr. 2016, 12:07
Stareţa mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, trimisă în judecată pentru spălare de bani

Maica Mina, stareţa mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, va fi judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată. Aproape un an, dosarul a stat în cameră preliminară, fiind analizată legalitatea probelor administrate în acest caz. Astfel, marţi, 12 aprilie 2016, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Oradea a dispus începerea judecăţii, scrie adevarul.ro.

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile promovate de către inculpaţii Vartic Michael (cu d.p.) şi Bădilă Maria (cu d.p.) împotriva aceloraşi două încheieri penale ale judecătorului de cameră preliminară. Potrivit art. 425/1 alin. 7 pct. 2 lit. a Cod procedură penală admite contestaţia promovată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie – DIICOT Serviciul Teritorial Târgu Mureş împotriva încheierilor penale nr. 40/12.02.2015 şi nr. 235/16.09.2015 pronunţate de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Mureş în dosarul nr. 5873/102/2013. Desfiinţează parţial încheierile penale criticate şi înlătură din încheierea penală nr. 40/12.02.2015 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Mureş, respectiv din încheierea penală nr. 235/16.09.2015 a aceluiaşi judecător de cameră preliminară dispoziţiile de constatare a nulităţii relative şi de excludere a tuturor actelor de urmărire penală şi a probelor administrate în cauză, în intervalul 22 martie 2013, orele 11:00 şi până la data de 20 noiembrie 2013, orele 15:00, constatând faptul că toate aceste acte de urmărire penală şi probe, au fost administrate în cauza vizându-i pe inculpaţii Vartic Michael, Niţulescu Ciprian Şerbam, Bădilă Maria, Scorţanu Ionuţ, Bojan Mărioara Luminiţa, Cioloca Luminiţa cu respectarea prevederilor din vechiul Cod de procedură penală. Menţine toate celelalte dispoziţii din cele două încheieri penale criticate, ce nu contravin prezentei”, se arată în sentinţa pe scurt.

În urmă cu trei ani, au avut loc 23 de percheziţii domiciliare în şapte judeţe, la mai multe persoane suspectate de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală, prin contul Mănăstirii „Sfintei Cruci” din Oradea.

Procurorii au făcut nouă percheziţii în Târgu Mureş, trei în Bacău, câte două în Reghin, Braşov, Oradea şi Iaşi şi câte una în Iernut, Cluj-Napoca şi Vaslui. Cercetările în acest caz au început în 19 iunie 2012, când poliţişti de la BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat. De atunci şi până în prezent, în contul bancar bisericii din Oradea au fost făcute mai multe viramente bancare, cu titlul de „sponsorizare”, în valoare totală de 914.000 de lei.

Banii proveneau din contul bancar societăţi Ropharma şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză, suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 de lei. Diferenţa de bani a intrat în contul Maici Mina, ea având un comision de 14% din tranzacţiile făcute.

Mai exact, Ropharma vira bani în conturile mănăstirii cu titlu de sponsorizare, după care, Maica Mina vira aceşti bani în conturile unor angajaţi ai Ropharma, de la care ar fi cumpărat, fictiv, cele necesare lăcaşului de cult: tablă, lână, etc.

Citeşte şi Descinderi în forţă la mănăstire! O stareţă este acuzată de spălare de bani