Mesajul Principesei Margareta pentru 10 mai: Cel mai bun fel de a ne arăta iubirea pentru Rege este să fim patrioţi

Cel mai bun fel de a fi alături de Regele Mihai I, a cărei sănătate este precară, este ”să fim patrioţi, să dovedim conştiinţă civică şi să ne respectăm unii pe alţii”, transmite Principesa Margareta, Custodele Coroanei române, în mesajul care marchează 150 de ani de regalitate în România.
Iulian Tudor
09 mai 2016, 13:02
Mesajul Principesei Margareta pentru 10 mai: Cel mai bun fel de a ne arăta iubirea pentru Rege este să fim patrioţi

În mesajul pentru 10 mai, zi în care este celebrată regalitatea, fiind data la care primul rege al României, Carol I, a depus jurământul de credinţă faţă de ţară, Principesa Margareta aminteşte realizările monarhiei, unele dintre ele stând la baza modernizării statului român: „Sărbătorim împreună 150 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credinţă faţă de ţară. În acelaşi an, Suveranul promulga constituţia care definea ţara noastră drept «un singur stat indivizibil, sub denumirea de România»”.

„Niciodată nu am avut mai multe sacrificii şi suferinţă, dar niciodată nu am avut parte de mai multă dezvoltare şi libertate…Regii şi Reginele au contribuit la crearea României moderne, la construcţia societăţii civile, politicii, economiei, educaţiei şi culturii noastre”, apreciază Custodele Coroanei.

În finalul mesajului, Principesa Margareta aminteşte că Familia regală face parte din „identitatea naţională”, iar „Regele nostru şi ţara se găsesc astăzi uniţi prin încredere şi respect”: „Cel mai bun fel de a ne arăta iubirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai este să fim patrioţi, să dovedim conştiinţă civică şi să ne respectăm unii pe alţii”.

Pentru prima dată de la abdicarea Regelui Mihai, în 30 ianuarie 1947, înainte ca România să intre într-una dintre cele mai crunte epoci ale istoriei sale, dictatura comunistă, stindardul regal va flutura la Castelul Peleş, pentru ceremonia care marchează 150 de ani de regalitate. Evenimentul va avea loc în 10 mai, zi în care, până la instaurarea dictaturii comuniste, românii au sărbătorit depotrivă declararea independenţei ţării, cât şi venirea lui Carol I, înscăunat mai întâi domnitor, devenit mai apoi primul rege al României.

Anunţ de ultimă oră despre starea regelui Mihai. Principesa Margareta a plecat în Elveţia

Astfel, în 10 mai, zi cu dublă semnificaţie, sărbătoare a independenţei obţinute în 1877 şi zi a regalităţii, marcând atât intrarea lui Carol I în România, în anul 1866, cât şi încoronarea lui din 10 mai 1881, pe terasa Castelului Regal Peleş, la ora 13.20, va avea loc ceremonia înălţării stindardului regal pe catargul din turnul edificiului. Acesta va flutura, în ziua de 10 mai 2016, pentru prima oară după anul 1947, dată de la care România nu a mai fost regat.

La ora 18, Familia Regală va ieşi pe balconul castelului, pentru a saluta participanţii la sărbătoare. Trei avioane ale Iacărilor Acrobaţi vor survola parcul regal.

Tocmai semnificaţia dublă a zilei de 10 mai a făcut ca sărbătorirea independenţei României să fie mutată, în perioada comunistă, în 9 mai, parte a campaniei de ştergere din memoria socială şi atfel, din istorie, a perioadei monarhice a României.

Proiectul privind stabilirea în România a unei noi sărbători naţionale, Ziua Declarării Independenţei, nu a putut fi adoptat încă de Parlament, lipsind numărul necesar de voturi, după ce a stârnit ample dispute, deputaţii neputând să cadă de acord dacă independenţa a fost declarată pe 9 sau pe 10 mai.

Astfel, propunerea iniţială, semnată de 76 de parlamentari PNL şi un social-democrat, depusă în iunie 2013, prevedea declararea zilei de 10 mai „Ziua Independenţei”, care ar fi urmat să fie sărbătorită şi ca zi liberă. Propunerea a fost respinsă de Senat în decembrie 2013, urmând trei ani de amânări succesive în Camera Deputaţilor.
În 9 mai 1877, în Parlament, răspunzând unei interpelări, ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu a spus o frază devenită istorie: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Parlamentul a votat apoi în unanimitate o rezoluţie, prin care a proclamat independenţa ţării. În 10 Mai 1877, domnitorul Carol răspunde proclamaţiei de independenţă, moment pe care îl reia în volumul de memorii.

Până la instaurarea dictaturii comuniste, ziua naţională a României a fost marcată în 10 mai, dar în următorii 45 de ani orice referire la regalitate a fost ştearsă, motiv pentru care despre independenţă s-a vorbit oficial cu trimitere la ziua de 9 mai.

„După părerea mea, autentică e ziua de 10 mai. E adevărat că tot într-un 10 mai a sosit în România Carol I. E o coincidenţă, însă Mihail Kogălniceanu a spus, în 9 mai, că suntem independenţi faţă de Turcia, pentru că eram o provincie oarecum sub protectorat otoman. Mai trebuia o declaraţie oficială, care s-a întâmplat a doua zi”, a explicat Neagu Djuvara pentru News.ro, la începutul lunii martie.

În opinia istoricului, ambiguitatea privind Ziua Independenţei a fost artificial întreţinută de regimul comunist: „O combinaţie comunistă, ca nu cumva sărbătorirea lui 10 mai să fie considerată un gest de simpatie regală. Trebuie păstrată ziua de 10 mai. Chiar dacă ar fi greşită, este greşită de 100 ani”.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Victor Ponta, dezvăluirea momentului. Care este povestea pozei de Paște, cu Georgescu și Simion. „Călin s-a supărat!”
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Ce pățești dacă circuli fără permis de conducere pe străzile din România. Cât este amenda penală, care sunt sancțiunile
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Pozele false aruncate de Elena Lasconi pot răsturna alegerile prezidențiale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 14 zile de furtună electrică în București. Pe ce dată vin vijeliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață