STUDIU: Variaţiile genetice pot avea un rol important la nivelul educaţiei, însă factorii de mediu sunt determinanţi

Un amplu studiu internațional a identificat 74 de variații genetice asociate cu nivelul de educație, un număr încă foarte scăzut față de dimensiunea fenomenului, potrivit unei echipe multidisciplinare formate din 253 de cercetători care au publicat un studiu pe această temă în revista 'Nature', informează agenția France Presse.
Alina Costache
12 mai 2016, 14:05
STUDIU: Variaţiile genetice pot avea un rol important la nivelul educaţiei, însă factorii de mediu sunt determinanţi

Un studiu anterior efectuat pe 100.000 de persoane, publicat în anul 2013, a contribuit la evidențierea a trei variante genetice asociate statistic numărului de ani de studiu realizat de un individ.

Noua cercetare a fost făcută pe un eșantion de aproape 300.000 de persoane de origine europeană din 15 țări din întreaga lume. Acesta este unul dintre cele mai mari studii genetice de până acum, notează AFP.

„De data aceasta, pentru că eșantionul nostru a fost mult mai mare, am fost capabili să identificăm mai multe variații genetice asociate cu nivelul de educație”, a declarat Daniel Benjamin, de la Universitatea din California de Sud (USC ) din Los Angeles.

Influența acestor 74 de variante genetice luate împreună (inclusiv 3 identificate anterior de către aceiași cercetători) este „foarte mică”. Aceasta explică doar 0,43 la sută dintre diferențele nivelului de educație dintre indivizi, au relevat cercetătorii.

Pentru variația genetică cu cel mai mare impact, diferența între persoanele care nu sunt purtătoare și cele care le-au moștenit de la ambii părinți „anunță, în medie, aproximativ nouă săptămâni de școală în plus”, a spus Daniel Benjamin.

Cu toate acestea, studii anterioare, inclusiv pe gemeni, au estimat că cel puțin 20 la sută de variațiile dintre indivizi în ceea ce privește reușita școlară se pot datora unor factori genetici.

„Acest lucru înseamnă că trebuie să existe cel puțin mii de variații genetice care influențează nivelul de educație, dar și că majoritatea nu au fost încă detectate”, a spus profesorul de economie.

Rolul geneticii în reușita școlară este un subiect delicat iar cercetătorii avansează cu precauție, preocupați de faptul că studiul lor ar putea să fie înțeles greșit.

Daniel Benjamin a și avertizat „împotriva oricărei utilizări simpliste” a rezultatelor studiului, care ar putea consta în a vorbi despre așa-numite „gene pentru educație”, ceea ce ar fi „complet înșelător”. Reușita școlară depinde în primul rând de factori de mediu, a subliniat Benjamin.

Dar, acest tip de cercetare „este util pentru că putem învăța multe lucruri prin studierea efectelor combinate ale variațiilor genetice luate împreună”, a spus el.

Mai multe tipuri de mutații genetice asociate cu nivelul de educație au o influență asupra dezvoltării creierului, în special înainte de naștere.

„Micile diferențe genetice pe care le-am găsit, ne-ar putea ajuta să înțelegem de ce unii oameni sunt mai susceptibili să aibă un declin cognitiv timpuriu”, a relevat Peter Visscher, profesor la Queensland Brain Institute (Australia) și coautor al studiului, mai notează AFP

Spynews
Superexclusivitate! Primele imagini cu Nick Radoi! Milionarul a ajuns în România după 2 ani / VIDEO
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Județul din România în care turismul a explodat. Din ce în ce mai mulți vizitatori vin aici să se bucure de aer curat, priveliști spectaculoase și mâncare bună
Capital.ro
România devine o forță a Europei. Toți vecinii se tem de noi: Vor lua o bună parte din tort
Playtech.ro
Antonia a încins toată România! Apariție BOMBĂ fără haine, niciodată NU a apărut AȘA
DailyBusiness
Vești bune pentru acești români! A fost promulgată legea care le permite să lucreze de acasă
Adevarul
Critic muzical, despre momentul Coldplay vs Babasha. „Nu e vorba de rasism aici” | ANALIZĂ
Spynews
Cum o „taxează” Teodora Stoica pe Corina Bud, în urma reacției sale despre Babasha. Declarații despre subiectul momentului: „Nu avem aceleași...”
Spynews
De ce nu va mai fi Tzancă Uraganu nașul Andei Adam și al lui Yosif Mohaci. A renunțat cu puțin timp înainte de nuntă: ”Din cauza...”
Evz.ro
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Soțul Ancăi Molnar aproape că a cedat la o zi de la înmormântarea make-up artistei: "Mi-e atât de dor deja"
Cancan.ro
MEGA-EXCLUSIVITATE. Cosmin Olăroiu, audiat la Poliție într-un mega-dosar de spălare de bani! Milionarul Stelu-ANRP este și el implicat
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
”Trenurile Soarelui” reintră în circulație de vineri, 14 iunie: Orașele care vor avea curse directe spre litoralul românesc
Capital.ro
UNGURII pregătesc răzbunarea pentru Europa. S-a aflat ce vor să facă: NU are dreptul să ne spună
StirileBZI
Astăzi, intră banii pe cardurile de alimente! Ce români vor primi 250 de lei
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Descoperire remarcabilă: fosilele unui pterozaur impunător găsite în Australia
MediaFlux
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?