De ce avem pielea uscată: cauze şi soluţii

Motivele uscării pielii sunt numeroase, de la o simplă deshidratare și până la o rutină de îngrijire a pielii greșită, dar poate fi vorba și despre o afecțiune mai serioasă sau un dezechilibru al organismului.
Romania TV
16 mai 2016, 09:34
De ce avem pielea uscată: cauze şi soluţii

De cele mai multe ori, nu putem vorbi doar de o singură cauză pentru care ne confruntăm cu uscarea pielii, ci de mai multe. Aceste cauze pot fi clasificate ca externe, fiind și cele mai întâlnite (temperaturile și umiditatea scăzute, produsele de îngrijire nepotrivite ) și interne (boli, vârstă, moștenire genetică).

Știai că persoanele cu unele boli tiroidiene sunt mai predispuse să se confrunte cu probleme dermatologice și cu uscarea pielii?

Este asociată cu mâncărimea

Simptomul-cheie al pielii uscate este mâncărimea. Persoanele cu pielea uscată se pot confrunta cu pete aspre, uscate, roșiatice, iar aceste zone sunt de obicei și cauzatoare de mâncărime.

Cele mai afectate sunt fața, brațele, mâinile, partea inferioară a picioarelor, abdomenul și zonele de frecare, cum ar fi gleznele și tălpile. Dacă uscăciunea devine severă, se poate ajunge la crăpături sau fisuri în stratul superficial al pielii.

Citeşte şi  Trucuri esenţiale pentru o piele sănătoasă şi frumoasă

Dușurile prea fierbinți și cu mult abur

Deși suntem obișnuiți ca la sfârșitul zilei să dăm drumul la duș și să facem în baie o atmosferă asemănătoare celei de la saună, de multe ori, acest lucru nu-i face un serviciu și pielii noastre. Temperatura ridicată și aburul, cât și durata, responsabile în primă instanță pentru relaxare, vor îndepărta și sebumul natural al pielii, ducând astfel la uscarea acesteia.

Ce poți face: Alege dușurile scurte, cu apa potrivit de caldă. De obicei, sunt suficiente 10 minute pentru a-ți recăpăta prospețimea, fără să afectezi integritatea pielii.

Săpunurile dure

O altă cauză importantă a uscării pielii este folosirea unor săpunuri dure, cum sunt cele antibacteriene, care afectează uleiurile naturale ale pielii.

Ce poți face: Folosește produse delicate cu pielea, care să poată hidrata și curăța, în egală măsură. În farmacii și magazine naturiste găsești produse special concepute pentru pielea uscată.

Citeşte şi  Cum să îţi îngrijeşti pielea cu sare amară

Exfolierea exagerată

Există credința că pentru a obține o piele curată este nevoie de frecare intensă cu buretele. Acest procedeu tinde să fie destul de dur și duce la uscarea pielii, întrucât îndepărtază uleiurile naturale ale pielii.

Ce poți face: Limitează exfolierea la o dată pe săptămână, cu un produs blând și aplică-l doar cu mâinile, evitând bureții sau lufele.

Frecarea excesivă cu prosopul

În urma dușului, pielea ta se bucură de umezeala rămasă… până în momentul în care decizi să te ștergi cu prosopul. Acesta absoarbe toată apa de pe suprafața pielii și prin frecare, irită și usucă pielea.

Ce poți face: Rezumă-te la o simplă tamponare a pielii și nu insista cu ștergerea. Imediat după, este bine să aplici o loțiune hidratantă, care va menține umezeala. Pentru față, alege un produs noncomedogenic (care împiedică apariția coșurilor și punctelor de grăsime).

Îmbătrânirea

Pe măsură ce se petrec modificări hormonale asociate cu înaintarea în vârstă, pielea devine tot mai subțire și mai uscată. Tot acest proces este unul natural, dar nu trebuie să te facă să capitulezi în fața efectelor evidente.

Ce poți face: Nu poți da timpul înapoi, dar poți reduce efectele îmbătrânirii printr-o rutină de îngrijire corespunzătoare vârstei tale. Pe lângă curățare și demachiere, va trebui să ajuți pielea să absoarbă cât mai multă umezeală.

Pentru asta, dă-te zilnic cu produse speciale, atât pe corp, cât și pe față. Astfel, vei împiedica uscarea pielii și apariția ridurilor premature. Alege produse de îngrijire cu ingrediente precum acizii alfa-hidroxi și retinol.

Citeşte şi  Vaselina cosmetică: soluţia naturală miraculoasă pentru îngrijire şi înfrumuseţare

Chimicalele

Din categoria factorilor externi ce pot ajunge să-ți irite și usuce pielea fac parte și piesele vestimentare sau așternuturile. Ai un pulover sau o bluză preferată care-ți produce mâncărimi? Pot fi de vină țesătura materialului, balsamul sau detergentul pe care îl folosești.

Anumite materiale realizate din fibre precum cele din lână sau sintetice au tendința să irite pielea și să agraveze uscăciunea.

Ce poți face: Caută produse de menaj (detergenți și balsamuri) de pe eticheta cărora să lipsească parfumurile și coloranții, special destinate pielii sensibile. Poartă haine din materiale moi și naturale – bumbac și mătase – în loc de lână sau poliester. Iar în ceea ce privește așternuturile, optează tot pentru bumbac.

Probleme de sănătate

Ai pielea extrem de uscată, cu porțiuni solzoase și roșii? Ar putea avea o afecțiune a pielii precum dermatita atopică sau psoriazisul, dar poate fi vorba și de unele boli (diabet, afecțiuni ale glandei tiroide).

Ce poți face: Consultă un medic dermatolog, pentru a descoperi cauza și pentru a urma tratamentul potrivit.

Tratamentele medicamentoase

Starea pielii se află în strânsă legătură și tratamentele medicamentoase pe care le urmăm. Astfel, pastilele pentru hipertensiune, cele pentru nivelul crescut al colesterolului, dar și cele pentru alergii și acnee pot duce la deshidratarea pielii.

Ce poți face: Discută cu medicul tău de familie, dar și cu cel dermatolog, pentru a găsi o soluție eficientă, atât pentru starea ta de sănătate, cât și pentru pielea ta.

Află care sunt alimentele care îți distrug pielea AICI

 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Marius Baciu i-a atras atenția lui Vlad Chiricheș, după gafele comise de veteran, în meciul cu CFR: ”Se vedea că...
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african