Uniunea Europeană aniversează 20 de ani de protecție a naturii

Luni are loc cea de-a douăzecea aniversare a două instrumente esențiale pentru conservarea și utilizarea durabilă a naturii în UE: Directiva „Habitate” și LIFE – Programul UE de finanțare pentru mediu.
Romania TV
21 mai 2012, 13:31
Uniunea Europeană aniversează 20 de ani de protecție a naturii

În urmă cu douăzeci de ani, statele membre ale UE au adoptat în unanimitate Directiva „Habitate” pentru a proteja cele mai amenințate specii și habitate din Europa. S-a răspuns în acest mod preocupărilor privind degradarea rapidă a vieții sălbatice și pierderea habitatelor naturale, ca urmare a schimbării destinației terenurilor, a poluării și a extinderii urbane. Pentru a oferi speciilor și habitatelor spațiul necesar pentru refacere, directiva a înființat rețeaua de zone protejate Natura 2000, iar instrumentul financiar LIFEa furnizat un sprijin strategic pentru dezvoltarea sa.

 „Astăzi, când sărbătorim cea de-a douăzecea aniversare a acestor instrumente, putem fi mândri de legislația UE în domeniul protecției naturii, care ne ajută să apreciem și să avem grijă de patrimoniul nostru natural atât de bogat. Biodiversitatea este asigurarea noastră de viață, iar Natura 2000, care protejează zonele cu biodiversitatea cea mai valoroasă, este piatra sa de temelie. Am înregistrat progrese mari în ultimele două decenii și avem multe de sărbătorit, dar natura are încă nevoie de sprijinul nostru și ne va răsplăti înzecit prin serviciile ecosistemice vitale pe care le oferă”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

La douăzeci de ani de la adoptarea sa, directiva a dat rezultate semnificative în ceea ce privește stoparea distrugerii la scară largă a bunurilor noastre celor mai prețioase în materie de biodiversitate, iar o serie de specii și habitate dau deja semne de refacere. Rețeaua Natura 2000 numără peste 26.000 de situri protejate pe o suprafață echivalentă cu Germania, Polonia și Republica Cehă laolaltă. Aproape 18 % din teritoriul UE este acum inclus în rețea, împreună cu 200 000 de kilometri pătrați de zone protejate pe mare. Slovenia, de exemplu, a desemnat peste o treime din teritoriul său ca zone protejate.

Finanțarea UE pentru conservarea naturii a crescut în ultimii douăzeci de ani. Adoptat în același timp cu Directiva „Habitate”, programul LIFE a contribuit cu peste 1,2 miliarde de euro la managementul și restaurarea a mai mult de 2 000 de situri Natura 2000 în Uniunea Europeană.

Proiectele finanțate în cadrul LIFE au responsabilitatea de a salva speciile amenințate aflate în pragul extincției, cum ar fi scoica de margăritar în Germania și Republica Cehă, capra neagră de Abruzzo în Italia, vipera de fâneață (Vipera ursinii rakosiensis) și vulturul imperial spaniol. LIFE sprijină și conservarea buhaiului-de-baltă cu burta roșie în Germania, Danemarca, Suedia și Letonia.

Distrugerea la scară largă a unor habitate prețioase, bogate în viață sălbatică a fost stopată grație unui număr mare de proiecte practice de refacere în întreaga UE, precum cele pentru protejarea dunelor de nisip în Lituania, curățarea straturilor cu Posidonia din Franța de specii străine, precum și refacerea Dunării în Austria,a pădurilor de foioase în Suedia, a zonelor umede din Țările de Jos, a turbăriilor înalte în Polonia și Danemarca. Multe dintre aceste inițiative au fost finanțate prin LIFE.

Natura 2000 nu este un regim de rezervații naturale stricte, ci se bazează pe principiul mult mai larg al gestionării durabile a terenurilor și a apei. Pot fi desfășurate activități economice cu condiția să nu pună în pericol obiectivele de conservare a siturilor. Natura 2000 a oferit numeroase oportunități noi pentru recreere și turism. Se estimează că, anual, între 1,2 și 2,2 miliarde de persoane vizitează siturile Natura 2000 și aduc profituri anuale din activități de agrement de 5‑9 miliarde de euro.

Noile evoluții trebuie, de asemenea, să contribuie la protejarea integrității siturilor Natura 2000. Proiectele potențial dăunătoare se pot realiza, după o evaluare ecologică completă, numai în cazul în care nu există nicio soluție alternativă, dacă proiectele sunt de interes public major și oferă despăgubiri pentru compensarea oricăror pierderi sau daune aduse siturilor. De exemplu, a fost aleasă o rută alternativă pentru drumul via Baltica din Polonia, iar amplasarea parcului eolian din Scoția a fost adaptată pentru a conserva acvila de munte.

Este esențială și implicarea în managementul Natura 2000 a părților interesate de la nivel local; acest lucru oferă noi oportunități pentru gestionarea durabilă a exploatării terenurilor, astfel cum s-a demonstrat prin inițiative precum agricultura favorabilă conservării, introdusă printr-un proiect LIFE în peisajul carstic glaciar din Burren, Irlanda. În Franța, de exemplu, guvernul colaborează îndeaproape cu proprietarii locali de terenuri pentru a institui planuri de management pentru fiecare sit.

Managementul eficace și refacerea siturilor din rețeaua Natura 2000 necesită costuri semnificative, dintre care o parte pot fi furnizate prin intermediul unor fonduri UE, cum ar fi fondurile de dezvoltare rurală și regională. Cu toate acestea, pe lângă valoarea sa intrinsecă, Natura 2000 oferă servicii ecosistemice vitale și beneficii socioeconomice a căror valoare monetară estimată depășește cu mult aceste costuri de investiție.

Comisia lansează luni o broșură aniversară referitoare la Directiva „Habitate” care prezintă o selecție a numeroaselor rezultate obținute până în prezent, indicând valoarea adăugată europeană reală a acestei directive în toate statele membre. În toată Europa au loc evenimente de celebrare: au fost planificate evenimente speciale în numeroase situri Natura 2000 din statele membre ale UE și peste 300 de evenimente LIFE. În octombrie 2012, va avea loc o conferință importantă în Belgia.

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Adrian Brîncoveanu confirmă separarea de Andreea Marin! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Zodiacul Copacilor 2025. Mihai Voropchievici dezvăluie cele mai ascunse trăsături ale Ulmilor
Capital.ro
Călin Georgescu a dat semnalul. Anunțul istoric la care sperau milioane de români: A venit vremea!
Playtech.ro
Discuţia ciudată dintre Prinţul William şi Emmanuel Macron! S-a întâmplat de faţă cu Regele Charles, ce s-a citit pe buze e...
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Ce se schimbă pentru coasigurați de la 1 august: cum rămâi asigurat și ce trebuie declarat la ANAF pentru CASS
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Un val de căldură sufocantă lovește țara, anunță ANM. Când revine canicula extremă
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Castelul Peleș a fost avariat de furtuna din Sinaia, de noaptea trecută! Mai multe atracții turistice au fost deteriorate
Cancan.ro
Primul mesaj transmis de Violeta Bănică, după ce mama sa l-a părăsit pe Adrian Brîncoveanu
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Capital.ro
Obligație de înmatriculare în România. Legea de care mulți nu știu. Se depune dosar la Primărie, nu la Poliție
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pupici și îmbrățișări! Ce caută Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, în poala cancelarului Guvernului, Ionel Dancă.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciocolata ar putea ajunge un bun de lux – se scumpește masiv ingredientul de bază