Blocaj total după majorările în bătaie de joc din învăţământ. Profesorii sunt revoltaţi şi ameninţă cu proteste şi grevă

Ordonanţa privind creşterile salariale ale bugetarilor sunt considerate o batjocură de cei din Educaţie. Profesorii spn că măririle salariale sunt de-a dreptul umilitoare şi, revoltaţi, ameninţă cu proteste dure. Zeci de mii de elevi riscă să nu poată susține examenele naționale.
Romania TV
09 iun. 2016, 07:56
Blocaj total după majorările în bătaie de joc din învăţământ. Profesorii sunt revoltaţi şi ameninţă cu proteste şi grevă

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă privind salariile bugetarilor. Aceasta elimină, potrivit ministrului Muncii, Dragoş Pâslaru, inechităţile din sistem. Prevederile OUG se vor aplica în două etape, astfel încât o parte dintre acestea vor intra în vigoare la 1 august 2016, urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din decembrie 2017. Impactul bugetar al aplicării actului normativ, pentru anul viitor, va fi de 2,6 miliarde de lei. De prevederile ordonanţei vor beneficia peste 650.000 de persoane din administrația publică centrală.

Cei mai norocoşi sunt cei din sănătate, însă printre cei mai vitregiţi sunt profesorii. Majorarea pentru ei este de maximum 10 %  şi din păcate o parte o să fie aplicată din luna august şi o altă parte în decembrie, 2017. Potrivit România TV, sindicatele vor să se întâlnească şi iau în calcul să blocheze examenele naţionale.
 
Sunt diverse categorii de cadre didactice care vor primi 0,5%. Vă daţi seama câţi bani primesc aceşti oameni. Aşa cum s-a exprimat şi preşedintele, am avut ghinion când am ales această carieră didactică. El nu a avut ghinion. El a avut alte preocupări şi şi-a rotunjit veniturile. Noi cei din învăţământ, fiind domeniu bugetar… iată modul în care Guvernul tratează acest lucru, deşi este un domeniu de interes naţional. Deşi noi am dus 15.000 de oameni în Bucureşti, rezultatul a fost acelaşi pentru Guvern. Nu i-a interesat! Au dat această Ordonanţă care nu reglează nimic. A ieşit ministrul Muncii care a spus că aduce nişte corecţii în sistem. Când le aduce, în 2018? Singura noastră dorinţă a fost ca această Ordonanţă să intre în vigoare odată pentru toţi bugetarii”, a declarat Constantin Rada, secretarul general al FSLI Dolj.

NOUA GRILĂ DE SALARIZARE propusă de Guvern în sănătate şi educaţie. Cum se schimbă lefurile medicilor şi profesorilor

Miercuri, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, anunţa că ordonanţa privind modificarea salariilor bugetarilor este una „despre oameni” şi care are menirea de a rezolva disfuncţionalităţile din aparatul bugetar şi inechităţile: „Ce facem noi astăzi, prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență? Încercăm să rezolvăm, să corectăm niște inechități, niște disfuncții majore care s-au strâns de ani de zile în sistemul public de salarizare, după o încercare ratată în 2010 de a avea o lege-cadru care nu s-a aplicat niciodată, deși ar fi putut să fie începută, să fie aplicată de ani de zile. Nu vom rezolva absolut toate problemele prin această ordonanță, dar știm exact ce rezolvăm, știm pe ce date stăm și știm că peste 650.000 de oameni din administrația publică centrală vor beneficia de prevederile acestei ordonanțe”.

El a precizat că prin includerea educaţiei „ca famillie ocupaţională” de la 1 august 2016 cu 50% din grila pregătită pentru acest sector, jumătate din numărul total de persoane salarizate în sectorul public vor beneficia de corecţiile disfuncţionalităţilor existente în sistem.

Ministrul Muncii a arătat că principala nemulţumire a sindicatelor din educaţie, care au contestat ordonanţa, este legată de termenele de la care ar urma să fie aplicate corecţiile financiare, şi nu de principiile pe care le vizează ordonanţa privind salarizarea bugetarilor. „Problema lor e legată de termen. Ei ar fi vrut ca, aşa cum există la sănătate o grilă care se aplică de la 1 august 2016, să existe şi la educaţie. Noi am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru”, a spus Pîslaru, precizând că ceea ce se face în sectorul de educaţie este să fie eliminată o lege specială dedicată sectorului.

El a subliniat că de la 1 august 2016 intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităţilor, ceea ce înseamnă încadrarea în aceeaşi unitate la aceeaşi funcţie şi aceeaşi vechime.

De asemenea, Pîslaru a mai spus că grila pe sănătate care presupune, în ansamblul său, o masă salarială undeva spre 15% referitor la bugetul aferent în acest moment intră în vigoare începând cu 1 august 2016, urmând ca sectorul de sănătate să mai beneficieze de acel bonus de performanţă de 2% de la 1 ianuarie 2017.

În ceea ce priveşte grila pe educaţie, Pîslaru a spus că a definit grila integrală într-un mod similar cu cea de pe sănătate, dar 50% din aceste creşteri intră în vigoare de 1 august 2016, iar majorarea ei la nivelul întreg care se regăseşte în grilă intră în vigoare în decembrie 2017.

Totodată, de la 1 ianuarie 2018 este luat în calcul şi bonusul de performanţă pentru educaţie similar cu cel de la sănătate, a mai precizat ministrul Muncii.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
La ce vârstă te poți pensiona anticipat, în funcție de anul nașterii și de stagiul de cotizare. Ce prevede legea
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
Playtech.ro
Furtuni electrice în România. Meteorologii AccuWeather anunță când se strică vremea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Metamfetamină în loc de cafea. Germania a umplut Europa de droguri și arme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum ne îmbrăcăm la alegeri. Ținute potrivite pentru fiecare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile