Vasile Dîncu, despre Brexit: Nu am crezut că se va ajunge la acest deznodământ

Vasile Dîncu a declarat vineri că nu se aștepta la un asemenea rezultat al referendumului privind ieșirea din UE a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și speră ca Brexitul să nu fie dus până la capăt.
Filip Stan
24 iun. 2016, 13:29
Vasile Dîncu, despre Brexit: Nu am crezut că se va ajunge la acest deznodământ

„Nu m-am așteptat la acest rezultat. Am interpretat acest eveniment regretabil pentru UE, pentru coeziunea ei, ca fiind mai degrabă o formă nouă de negociere pe care Marea Britanie, în stilul caracteristic, o face cu UE. Sigur, am văzut evoluțiile din ultima vreme din Marea Britanie, modalitățile prin care se încerca activarea unui anumit tip de electorat, dar nu am crezut că se va ajunge la acest deznodământ. Respectăm ceea ce a votat poporul britanic, însă pentru UE este un eveniment important și cred că este și un eveniment care poate să relanseze cumva dezbaterea despre proiectul european”, a declarat Vasile Dîncu, citat de Agerpres.

El a subliniat că vor exista efecte negative dacă se va produce această ieșire a Marii Britanii din UE, însă a precizat că speră ca, până la urmă, ‘să nu se ajungă cu adevărat la Brexit’.

„Sigur că vor exista și efecte negative dacă se va produce acest Brexit; eu încă mai sper că după această consultare populară, în celelalte etape în care se va discuta despre acest proiect în Marea Britanie, se va ajunge la o soluție rațională și nu se va ajunge până la urmă cu adevărat la un Brexit, la pierderea unei țări din proiectul european. Dar dacă se va produce aceasta, trebuie să învățăm ceva din asta. În primul rând, trebuie să învățăm să vedem ce cer națiunile față de proiectul european, pentru că națiunile își lasă o parte din drepturile de suveranitate la Bruxelles, trebuie să vedem în ce măsură este folosit acest drept și de ce este nevoie în plus pentru a face din proiectul european un proiect mai coeziv pentru toate țările”, a spus Vasile Dîncu.

El a explicat că în Marea Britanie nu există o poziție unitară cu privire la ieșirea din UE și că, în acest fel, se poate ajunge la o soluție care să mulțumească pe toată lumea.

‘Nu există o unitate în Marea Britanie în ceea ce privește ieșirea din UE. Irlanda de Nord, Scoția au altă poziție. Într-un fel sau altul va fi o renegociere a contractului politic și în Marea Britanie. Neexistând o unitate în interiorul Marii Britanii cu privire la ieșirea din UE, se poate întâmpla să se găsească o formulă de mijloc, în care să se configureze o poziție specială pentru Marea Britanie. Cum are de altfel și în acest moment, cu privire la Schengen, la moneda euro. Ei au reușit deja să aibă un statut de excepționalitate. Combinate aceste lucruri cu acțiunile interne, cu dinamica politicii interne din Marea Britanie, combinate și cu negocierile continue care se vor face, cred că s-ar putea să nu existe în totalitate acest Brexit’, a menționat Vasile Dîncu.

Potrivit acestuia, nereușita asumării identității europene în Marea Britanie, dar și alte eșecuri ale proiectului european, vor potența discursul autarhic, naționalist și în alte țări.

‘Europa, în acest moment, se află într-un punct de cotitură din perspectiva naționalismelor. Faptul că nu s-a reușit un proiect european cu o constituție europeană, nu s-a reușit cu adevărat construcția unei identități europene… În paranteză fie spus, în Marea Britanie, în sondaje, asumarea identității europene este doar de maximum 15%. Nereușitele acestui lucru vor potența probabil un discurs autarhic, un discurs naționalist și în alte țări. Eu cred că această tendință va putea fi depășită prin inteligență și printr-un nou tip de leadership. La acest tip de vremuri este nevoie de lideri care să explice poate mai bine națiunilor proiectele politice și cred că este nevoie de multă responsabilitate politică. Mă bucur să văd că în România nu avem un număr mare de eurosceptici și nici de extremiști. Am văzut, de asemenea, că președintele Iohannis a convocat la Cotroceni o întâlnire cu liderii partidelor politice și primele semnale pe care le avem e că a fost o întâlnire importantă pentru România, pentru că s-a văzut un consens important politic, la care au aderat și partidele, chiar dacă suntem într-un an electoral. Eu cred că și pentru România, acest eveniment poate însemna eventual chiar o repornire a motoarelor politicii’, a mai afirmat Dîncu.

Pe de altă parte, el vede în acest eveniment și părțile pozitive pe care le-a putea avea.

‘Cred că pentru România e și o șansă de a participa la această nouă dezbatere despre proiectul european. Cu siguranță că vor trebui făcute foarte multe lucruri pentru a întări acest proiect. Eu cred că proiectul european este unul major al omenirii în acest moment, dar trebuie mai bine precizat și cred că trebuie trecut la o nouă etapă după lecțiile acestui Brexit’, a completat vicepremierul.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Cât costă o Dacia 1300 utilizată de miliția din perioada comunistă. Un astfel de model a fost scos la vânzare, iar prețul e unui complet neașteptat.
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
Playtech.ro
Şanţul şi trotuarul din faţa casei. Cine le repară, pentru ce primeşti amendă de 2.000 de lei?
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia, cu ochii pe România. Mesaj după alegeri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai mari actori. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
UDMR a anunțat pe cine susține în turul 2. Maghiarii au schimbat rapid tabăra
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica