Viktor Orban avertizează: Dacă UE nu rezolvă problema migraţiei, riscă să piardă şi alte state după Marea Britanie

Premierul ungar Viktor Orban a declarat miercuri că se va lupta pentru ca Uniunea Europeană să adopte o politică mai dură privind migraţia, fără de care, în opinia sa, ar apărea riscul ca şi alte state să părăsească blocul comunitar, relatează Reuters.

29 iun. 2016, 17:06
Viktor Orban avertizează: Dacă UE nu rezolvă problema migraţiei, riscă să piardă şi alte state după Marea Britanie

Orban a acuzat criza migraţiei pentru votul britanicilor de ieşire din UE, o decizie istorică ce a aruncat politica din blocul comunitar în criză şi a dezlănţuit o dezbatere aprinsă între statele membre despre paşii de făcut în continuare.

Critic al Bruxellesului, Orban a declarat într-o conferinţă de presă că marea majoritatea a ungurilor sprijină apartenenţa la UE şi că niciun partid politic nu promovează ieşirea din blocul comunitar, nici măcar formaţiunea naţionalistă radicală Jobbik.

Totuşi, el a spus că migraţia este o chestiune hotărâtoare care cel mai probabil va redefini natura şi gradul cooperării europene, adăugând că nu va renunţa la eforturile de a obţine o politică mai dură în acest domeniu.

Citeşte şi: Britanicii, aşteptaţi în Transilvania. „Move to Transylvania”

„Fără clarificarea obiectivelor, nu putem vorbi despre mai multă sau mai puţină Europă”, a mai spus el la televiziunea publică, potrivit Agerpres.

„Dacă discursul privind mai multă sau mai puţină Europa nu este unitar, atunci acest lucru va duce la neîncredere”, a adăugat Orban.

„Dacă vorbim despre folosirea resurselor UE pentru a opri imigranţii şi a extinde controlul asupra acestui proces, atunci Ungaria sprijină ideea de mai multă Europă. Însă dacă vrem să ne folosim de această mai multă Europă pentru a-i aduce la noi şi apoi să îi redistribuim, atunci susţinem ideea de mai puţină Europă şi vrem să ţinem această chestiune sub control naţional”, a mai afirmat premierul ungar.

El a subliniat că problema migraţiei este atât de importantă încât UE nu îşi poate permite să îşi impună voinţa asupra statelor membre fără riscul ca şi alte ţări să urmeze exemplul Marii Britanii, care a votat pentru ieşirea din blocul comunitar.