Avocaţi: O ordonanţă a ministrului Justiţiei, Raluca Prună, încalcă flagrant Constituţia

Cea mai mare casă de avocatură din ţară spune că o ordonanţă a ministrului Justiţiei, Raluca Prună, încalcă flagrant Constituţia. Este vorba despre ordonanţa care prevede că un procuror poate cere băncii accesul la conturile unei persoane, fără încuviinţarea judecătorului‎. Asta ar însemna o intervenţie în viaţa privată a persoanei respective.
Iulian Tudor
11 iul. 2016, 07:45
Avocaţi: O ordonanţă a ministrului Justiţiei, Raluca Prună, încalcă flagrant Constituţia

Măsura care-i permite unui pro­curor să ceară băncii datele financiare ale unei per­soane, fără acordul unui judecător, repre­zintă o intervenţie nedorită în viaţa pri­vată a persoanei şi ridică probleme serioa­se de constituţionalitate, consideră Octavian Popescu, partner la Muşat & Asociaţii.

Guvernul a modificat în luna mai, prin ordonanţă, articolul 153 din Codul de procedură penală, care va permite unui procuror să ceară băncii datele financiare ale unei persoane fără acordul unui judecător.

Modificarea elimină filtrul judecătoresc, prevăzut până acum în noul Cod penal.

Chiar dacă legea se raportează la situaţii de excepţie (există urgenţă, iar obţinerea mandatului ar conduce la o întârziere substanţială a cercetărilor), este cert că măsura dispusă doar de procuror reprezintă o ingerinţă în viaţa privată a persoanei, eliminarea procedurii filtru de încuviinţare a măsurii de către instanţa de judecată, fiind de natură a ridica serioase probleme de constituţionalitate din perspectiva dreptului la viaţa privată garantat de art. 26 din Constituţie şi respectiv art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor funda­mentale ale omului„, spune Octavian Popescu, partner la Muşat & Asociaţii.

Obţinerea datelor privind tranzacţiile finan­ciare a fost prevăzută în legislaţie ca o metodă specială de supraveghere cu evidente implicaţii şi limitări a vieţii private a per­soanei, motiv pentru care, ca standard de protecţie în materia drepturilor şi libertăţilor fundamentale, măsura trebuia încuviinţată de un judecător de drepturi şi libertăţi, potrivit dispoziţiilor art. 139 şi art. 138 alin. (13) din Codul de procedură penală. „Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 18/18.05.2016 au fost modificate dispoziţiile legale anterior menţionate, în sensul eliminării indirecte a controlului judecătorului de drepturi şi libertăţi, prin acordarea posibilităţii procurorului ca, în situaţii de excepţie, să poată dispune obţinerea unor astfel de date direct, fără aprobarea prealabilă a instanţei“, mai precizează Octavian Popescu.

Partenerul de la Muşat & Asociaţii spune că raţiunea existenţei unei încuviinţări prealabile din partea judecătorului de drepturi şi libertăţi în cazul măsurilor de supraveghere tehnică, inclusiv în ce priveşte obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare, a fost determinată de necesitatea verificării de către un magistrat imparţial şi independent a cerinţelor de proporţionalitate şi subsidiaritate impuse de art. 8 CEDO, care permit limitarea vieţii private numai dacă aceasta este necesară într-o societate democratică şi este proporţională cu scopul urmărit.

În ţările occidentale există un consens larg în legătură cu necesitatea de a proteja intimitatea persoanei, susţine Octavian Popescu. Astfel, în Statele Unite aceste drepturi au un statut constituţional apărat de Curtea Supremă în timp ce statele din Uniunea Europeană au adoptat standarde referitoare la viaţa privată, care pun pe primul loc apărarea intimităţii individului, inclusiv din perspectiva confidentialităţii operaţiunilor efectuate prin intermediul instituţiilor de credit.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Mașina care va concura cu Dacia. Are același preț, dar este similară cu un celebru model Tesla
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
Playtech.ro
Ministrul Finanțelor, avertisment! Este posibilă o aterizare hard a economiei. Very hard începe în cazul în care continuă incertitudinea politică
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea care lovește din plin. Sute de miliarde de euro sunt la mijloc
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ce funcţie va avea Călin Georgescu. Decizia luată de George Simion: Până la finalul verii...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică