Costin Borc: Angajaţii care lucrează la departamentele de achiziţii în instituţii publice ar trebui să se schimbe odată la 3 ani

Angajații din instituțiile publice care lucrează la serviciul achiziții ar trebui să se schimbe odată la trei ani, pe modelul din multinaționale, pentru a nu dezvolta relații personale cu furnizorii cu care lucrează, susține vicepremierul Costin Borc.
Filip Stan
13 iul. 2016, 15:29
Costin Borc: Angajaţii care lucrează la departamentele de achiziţii în instituţii publice ar trebui să se schimbe odată la 3 ani

„Să nu ne ferim să luăm modele de procese sau de lucruri care merg bine, fie că sunt ale altor țări, fie ale mediului privat. Eu nu am văzut astăzi un angajat al unui serviciu de achiziții publice din cadrul unei primării sau instituții publice care să schimbe slujba la fiecare trei ani. Întrebați, vă rog, în multinaționale, în orice societăți mari care au niște reguli foarte clare de business și o să vedeți că la serviciul de achiziții este obligație a oricărui audit ca cei din achiziții să se schimbe maximum o dată la trei ani sau, dacă nu ies din serviciul achiziții, măcar schimbă familia de produse cu care au legătură. De ce? Pentru că se creează inerent niște relații personale între achizitor și vânzător. Implicit, vrem sau nu vrem, ele există și trebuie rupte”, a declarat, miercuri, Borc, în cadrul unei dezbateri pe marginea proiectului Strategiei Naționale Anticorupție, organizată de Ministerul Justiției.

Pe de altă parte, vicepremierul susține că administrația publică trebuie lăsată să își ia propriile decizii de business, iar o astfel de decizie trebuie analizată cu multă grijă, pentru că nu orice decizie proastă de business este neapărat și ilegală, arată News.

„Nu vreau să deschid o cutie a Pandorei, dar vreau să spun că trebuie să avem puterea de a lăsa totuși administrația publică, locală și centrală, să ia decizii de business. Și vreau să spun că o decizie de business poate să fie proastă, dar nu trebuie să fie neapărat și ilegală. Managerii care iau decizii proaste pot fi penalizați cu pierderea slujbei, dar nu trebuie să cădem în capcana de a judeca orice decizie proastă de business ca fiind una ilegală”, a explicat vicepremierul.

În acest context, el a dat ca exemplu compania Nokia, care, în urmă cu 15 ani, domina piața de telefoane mobile, dar, în urma unor decizii proaste de business, a pierdut acest avantaj.

Referitor la procesul de luptă împotriva corupției, Costin Borc susține că transparența procesului este esențială, de la criteriile de selecție a personalului, atunci când este vorba despre funcții publice, a furnizorilor, la achiziții publice, dar și realizarea unor baze de date pe baza cărora să se realizeze analize ale rezultatelor acestor procese.

„Secretul pentru a ajunge la o utilizare eficientă a banului publicului stă în acele principii referitoare la interesul public, integritate, transparență”, a subliniat vicepremierul.

DailyBusiness
Unde să investeşti 10.000 de lei în siguranţă. Cum poţi scoate profit
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
„Poți ataca Moscova?” / „Da, dacă-mi dai arme!” Trump – Zelensky, dialog șoc dezvăluit de Financial Times
Playtech.ro
Proprietățile primite prin moștenire: cum se vând, se donează sau se închiriază. Tot ce trebuie să știi
DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Adevarul
Cât costă să-ți construiești o casă în regim propriu. Materialele de construcții s-au scumpit și cu 25%
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Vreme la extreme în următoarele ore. Ce se întâmplă în București și în țară
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
O șoferiță de 72 de ani a murit într-un teribil accident rutier, în Mureș. Autoturismul condus de victimă s-a izbit violent de un TIR
Cancan.ro
Cum arată acum Kelly, adolescenta frumoasă din Salvați de Clopoțel, la 32 de ani de la terminarea serialului
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
O tânără de 25 de ani, găsită în lenjerie intimă după ce a căzut de la etajul unui bloc din Iași. Ce s-a întâmplat, de fapt
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Se dau 2000 de lei în plus la pensie, în august! Lista norocoșilor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia