Iohannis, după summit-ul UE de la Bratislava: Uniunea nu intenţionează să îşi facă ARMATĂ. Vrem coordonare cu NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bratislava, că Uniunea Europeană nu are în plan crearea unei "armate" a Uniunii Europen. Şeful statului a afirmat, la finalul summit-ului, că există doar o dorinţă de creştere a coordonării între statele membre pe zona de apărare, precum şi crearea unui "cartier general" al UE.
Romania TV
16 sept. 2016, 18:04
Iohannis, după summit-ul UE de la Bratislava: Uniunea nu intenţionează să îşi facă ARMATĂ. Vrem coordonare cu NATO

„Nu s-a discutat astăzi (vineri – n.r.) despre o armată europeană, şi nici în viitorul apropiat nu se va discuta. Iniţiativele care există în domeniul apărării nu vizează crearea unei armate europene. Este o informaţie care s-a dus, cum se spune, în media, doar că ea nu reflectă preocupările conducerii UE”, a afirmat Iohannis, la finalul reuniunii informale a Consiliului European din Slovacia.

Preşedintele a afirmat că interesul Uniunii este pentru creşterea iniţiativelor pe zona de apărare şi creşterea coordonării lor, inclusiv cu structurile NATO, iar planul pe termen scurt este crearea unui „centru de comandă” pentru zonele de intervenţie unde trebuie să intervină armatele naţionale, ale membrelor UE. „Nu intenţionează nimeni să creeze ceva în paralel sau în loc de NATO”, a subliniat Iohannis.

Şeful statului a mai spus că subiectul de interes pentru UE este industria de apărare, toţi liderii fiind de acord că trebuie ca ea să fie revigorată, mai ales în zone „cu tradiţie”, cum este România.

Precizările lui Klaus Iohannis vin după ce, marţi, la finalul discuţiilor cu preşedintele francez, Francois Hollande, a anunţat că România sprijină iniţiativa franco-germană privind înfiinţarea unei armate a UE, care să vină în completarea eforturilor NATO, omologul său francez precizând că Uniunea nu se poate baza doar pe forţe externe şi are nevoie de o anumită autonomie.

Subiectul armatei UE a fost abordat de Francois Hollande, care a arătat că Uniunea are nevoie să investească mai mult în apărare, în special prin crearea unei industrii proprii de apărare. Acest subiect va fi discutat şi bilateral între România şi Franţa în următoarea perioadă, la nivelul miniştrilor de Apărare.

„Eforturile principalelor state europene nu sunt suficiente. Franţa face o parte, partea ei, este principalul buget de apărare din Europa, dar trebuie să facem în aşa fel încât toate ţările să se implice mai mult în apărarea Europei, în sensul larg”, a spus Hollande.

Anul trecut, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru o armată europeană, care să asigure UE mai multă forţă pentru a face faţă ameninţărilor reprezentate de Rusia şi nu numai.

Propunerea este puternic susţinută de Germania şi Franţa, existând semnale şi din partea Italiei, însă o decizie nu a putut fi luată până acum, din cauza opoziţiei tradiţionale a Marii Britanii. Pe 16 septembrie va avea loc, la Bratislava, prima reuniune a Consiliului European la care Marea Britanie nu va participa, subiectul armatei europene urmând a fi discutat de liderii UE.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cum au votat bogații României în turul I al alegerilor prezidențiale. Rezultatele înregistrate în zona de lux a Capitalei
Capital.ro
El va fi președintele României! Avem rezultatele. Cine va câştiga finala pentru Cotroceni
Playtech.ro
Teren agricol moștenit fără succesiune: ce riscuri există dacă nu faci actele la timp
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Vremea se răcește brusc. Un ciclon tranversează România de la vest la est
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
S-au mărit indemnizațiile pentru românii cu venituri mici! Vești bune de la stat în 2025
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele