Raluca Prună: Mi-aş fi dorit să se vorbească în Memorandum şi despre pensiile de un miliard de lei vechi pe lună UPDATE

Raluca Prună, ministrul Justiției, consideră că "Memorandumul privind justiția" întocmit de asociațiile profesionale este "o repetiție a unor probleme recurente" și spune că și-ar fi dorit ca în document să se facă referire la teme precum salariile magistraților, efectele discreționare ale legii penale și ridicarea imunității.
Iulian Tudor
21 sept. 2016, 06:13
Raluca Prună: Mi-aş fi dorit să se vorbească în Memorandum şi despre pensiile de un miliard de lei vechi pe lună UPDATE

UPDATE Daniela Gîrbovan, preşedintele UNJR, susţine că ministrul Justiţiei transmite unele informaţii eronate, printre care şi faptul că magistraţii pensionari ar beneficia de chirii, precizând că în ceea ce priveşte cuantumul pensiilor, „este, probabil, vorba de cazuri punctuale” care pot fi corectate.

„În primul rând, salut faptul că ministrul Justiţiei apreciează că magistraţii reclamă în mod deschis şi asumat problemele din Justiţie, unele dintre ele într-adevăr recurente. Din păcate, doamna ministru transmite unele informaţii eronate, cum ar fi aceea că magistraţii pensionari beneficiează de chirii. Nu este real acest fapt. În ceea ce priveşte cuantumul pensiilor la care face referire doamna ministru, este, probabil, vorba de cazuri punctuale şi dacă sunt efect al unor scăpări ale legii, acesta trebuie corectat. Nu este însă onest să tratezi o excepţie ca o regulă, în loc să corectezi anormalitatea. Pe de altă parte însă, Memorandumul privind justitia nu cuprinde nici o revendicare privind majorarea salariilor, asa cum in mod repetat si fals se afirma. Memorandumul este un sumar al problemelor din justitie, ce necesita pentru rezolvare o discutie deschisa si efort onest din partea fiecaruia dintre cele trei puteri”, a declarat pentru Mediafax Daniela Gîrbovan, preşedinte al UNJR.

 

„Câteva cuvinte despre protestele în magistratură. Nu e limba ‘tehnocrată’ cea în care scriu, ci a responsabilității, plus a bunului simț (common sense) și a unei expertize în materie pe care nu o împart cu niciun politician vocal de azi. Memorandumul este în genere o repetiție a unor probleme recurente. De 20 ani încoace: în 2000 eram aproape singură când mă ocupam de subiect. Mă bucur că acum avem un număr oarecum decent de magistrați tăcuți atunci… Vremuri grele până în 2004, nu pentru orice…”, a scris Raluca Prună, pe Facebook.

Ea arată că se poate vorbi de salarii nedemne în magistratură doar în comparație cu state membre de top din Uniunea Europeană, însă nu și raportat la alte categorii profesionale din țară — medici, profesori sau posturi de nivel înalt din aparatul administrativ central.

Salarii nedemne azi? Poate că da. Dacă ne raportăm în mod absolut la state membre de top. Irlanda e exemplul preferat. Discutabile salarii sub aspectul raportării la medici, profesori sau cele mai multe funcții de top din aparatul administrativ central. De aproximativ 1 la 6, alături de Bielorusia și Rusia (apud CEDO). În Irlanda suntem la 1 la 2„, mai scrie Prună.

Ministrul precizează, în privința salariilor din magistratură, că acestora li se adaugă și alte venituri.

Aș fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura și grefieri chirii sine die (600 euro lunar în București, de exemplu). Chiar și pentru magistrați pensionari acum trecuți în avocatură — never mind venitul din avocatură. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toți cei detașați din altă localitate (inclusiv membrii CSM). Toate acestea sunt posibile pe temeiul forțării unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc. Vezi toate guvernele până la acesta”, explică ea.

O altă temă despre care Raluca Prună spune că ar fi vrut-o abordată în Memorandum se referă la efectele discreționare ale legii penale: „imunități și ridicarea lor diferită în cazuri similare, pe limba celor necomplicați. Descumpănitor, pentru cetățeni…”.

Ministrul Justiției menționează că a primit sugestii referitoare la eliminarea banilor pentru chirie și creșterea salariilor în magistratură.

„De la topul CSM: să tai chiriile și să dau salarii mai mari. Nu am acceptat acest troc, care ar scoate cu mâna Executivului această grandoare fiscal inconștientă și nesustenabilă a predecesorilor, cu mentalități nealterate de infuzii occidentale la care ne place să raportăm. Când și dacă ne convine. Aș putea discuta tăierea chiriilor numai dacă CSM se pronunță prin vot covârșitor, exact ca pe aplicarea OUG 20, pe lipsa de oportunitate a menținerii chiriei sine die. La magistrați și grefieri — în cuantum identic. Privilegii date prin lege, nu a Guvernului tehnocrat, ci a celor mai mândri că sunt români și care — în acest ritm — îi vor lăsa pe români desculți și fără pensii cât de curând”, mai explică ea.

Raluca Prună anunță că vineri, 23 septembrie, este invitată de CSM la o discuție cu magistrații. „Voi explica în detaliu care e viziunea sustenabilă a Ministerului Justiției. Nepopulistă și realistă. În rest, înțeleg fervoarea candidaților la CSM, cu atât mai vocali, cu cât sunt lideri de asociații și candidați la CSM. Aș mai aștepta ca sutele de magistrați care mi-au scris în bilateral să facă public pasul înainte. Istoria care s-a scris fără voi și pentru voi în 2004 nu se mai poate repeta”, adaugă ministrul Justiției.

CITEŞTE ŞI: Raluca Prună, despre votul în cazul Oprea: Problema este că aplicăm în mod discriminatoriu legislaţia

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Când intră banii pe cardurile sociale? Noi informaţii despre vouchere pentru alimente 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
CCR, față în față cu o decizie crucială. Alegerile din 4 mai, în pericol de anulare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Se elimină impozite pentru două categorii de români. Ilie Bolojan a semnat decretul
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică