Obiect suspect pe cerul Orientului Mijlociu: Navă marţiană, rachetă, meteorit sau atac nuclear VIDEO

Ciudatul fenomen a fost înregistrat video de amatori, iar imaginile au fost postate pe YouTube. Informaţia s-a răspândit imediat prin intermediul reţelelor de socializare, toţi internauţii dându-şi cu părerea, ba că ar fi un OZN, ba un meteorit, ba un semn divin sau chiar un atac la instalaţiile nucleare ale Iranului.

RomaniaTV.net
11 iun. 2012, 17:09
Obiect suspect pe cerul Orientului Mijlociu: Navă marţiană, rachetă, meteorit sau atac nuclear VIDEO

După popularizarea ciudatei apariţii luminoase vizibilă pe cer din mai multe ţări din Orientul Mijlociu, s-au încins comentariile pe Internet, fiecare dându-şi cu părerea despre ceea ce ar putea fi. Multe dintre acestea au dat dovadă de multă fantezie.

Atac nuclear, rachetă israeliană, vas marţian sau un simplu meteorit, sunt numai câteva dimntre speculaţiile internauţilor cu privire la ciudata apariţie, ce a stricat noaptea de joi spre vineri populaţiilor din Orientul Mijlociu. La tel Aviv, Teheran, Damasc sau Amman, spirala de lumină misterioase a fost văzută pe cer la începutul serii. Mulţi au bănuit că ar fi putut izbucni un război regional.

„Am văzut dintr-o dată, venind dinspre Nord, un con gigantic de lumină pe cer, deasupra munţilor Hermon şi Dov”, şi-a relatat  experienţa un bărbat din Israel cotidianului Haaretz. „A fost uluitor. După 15 secunde, a început să se transforme într-o spirală fluorescentă, care s-a dispersat apoi ca un fum enorm, deasupra munţilor”, a continuat martorul ocular al fenomenului.

Înnebuniţi, sute de israelieni au dat telefon la Poliţie să semnaleze ciudatul fenomen, scrie la rândul său cotidianul Yedioth Ahronoth, care a precizat că scene asemănătoare s-au repetat în Liban şi în Armenia.

În Siria, unde fenomenul a fost, de asemenea, vizibil, unii internauiţi au văzut în asta un „semn divin”, de „binecuvântare a revoluţiei” siriene, în timp ce alţii au fost de părere că lumina ciudată de pe cer ar fi putut fi o „dovadă a unui atac cu gaze chimice întreprins de trupele preşedintelui sirian Bashar al-Assad împotriva manifestanţilor”.

Atac nuclear

Iranul a avut versiunea lui asupra fasciculului de lumină pe care l-a văzut pe cerul său: lovituri israeliene supra instalaţiilor sale nucleare din partea Israelului, în timp ce Tel-Avivul începuse să se gândească la un atac atomic iranian.

Numai Libanul nu s-a pierdut cu firea, cei mai mulţi dintre locuitorii săi crezând că este vorba, cel mai probabil, de un meteorit.

Până la urmă, misterioasa lumină s-a dovedit că venea tot de la Răsărit, chiar din Rusia. Aşa că suspansul s-a spuberat aproape de miezul nopţii, când postul de radio oficial rus, Vocea Moscovei, a binevoit să anunţe că „armata rusă a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală, de tip Topol”, lansată de la baza Kapustin Yar, din regiunea Astrahan (centrul Rusiei) şi care „şi-a atins ţinta la baza Sary Sagan, în Kazahstan”.

Ministerul rus nu a dat însă nicio explicaţie despre spirala gigantică de lumină şi apoi de fum observată pe cer de  atâtea ţări din Orientul Mijlociu. Explicaţia a oferit-o preşedintele Asociaţiei Astronomice din Israel, Yigal Pat-El, care a declarat publicaţiei Yedioth Ahronoth că, de fapt, testul ruşilor a fost „un eşec”. „Cel mai probabil, racheta a scăpat total de sub control. Ceea ce au văzut oamenii pe cer, au fost resturile rachetei şi carburantul. Racheta atinsese o altitudine de 200-300 de kilometri şi de aceea a putut fi observată din mai multe ţări”, a precizat specialistul israelian.

Nu este pentru prima oară când se petrece un asemenea fenomen. În decembrie 2009, o altă spirală luminoasă ciudată a fost observată pe cerul Norvegiei. Era tot o rachetă rusească, Bulava ICBM, lansată de pe un submarin din Marea Albă (nord-estul Rusiei), a cărei testare eşuase, dar fusese recunoscută atunci de Moscova.