Ponta, în Parlament. Plenul decide cine merge la Bruxelles

Primul-ministru Victor Ponta va susţine marţi, în şedinţa camerelor reunite ale Parlamentului, o declaraţie pe teme de politică internă şi internaţională.
Romania TV
12 iun. 2012, 05:40
Ponta, în Parlament. Plenul decide cine merge la Bruxelles

Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care premierul Victor Ponta va prezenta o declaraţie privind problematica UE va avea loc în 12 iunie, la ora 15.00.

Premierul Victor Ponta declara pe 7 iunie că în opinia sa, la Consiliul European va participa, din partea României, cine va decide Parlamentul, în funcţie de agenda reuniunii.

„Cine va decide Parlamentul, în funcţie de agenda Consiliului European. Asta este o opinie a mea. Dar decizia aparţine Parlamentului şi el va decide, pentru că dacă există orice fel de neînţelegere în zona executivă, Parlamentul este cel mai legitim să decidă”, a spus Ponta.

Actuala putere ar putea declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu dacă acesta nu va accepta un eventual mandat al Parlamentului acordat premierului Ponta de reprezentare la Bruxelles, şeful Guvernului spunând că nu doreşte acest lucru, dar nici nu exclude scenariul.

Premierul anunţa, pe 21 mai, că va solicita Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului convocarea unei şedinţe comune în care acesta să se adreseze Legislativului, care să dea apoi un mandat în privinţa reprezentării României la reuniunea Consiliului European din 28 iunie, scrie Agerpres.

„Eu voi respecta orice decizie a Parlamentului, aşa cum a respectat şi domnul preşedinte Băsescu decizia de a demite guvernul Ungureanu, chiar dacă nu a făcut cu plăcere acest lucru”, declara Ponta la vremea respectivă.

De altfel, declaraţii pe acest subiect a făcut premierul şi luni, când a susţinut că ideea de a nu informa Parlamentul în legătură cu discuţiile la nivel european a reprezentat „o anomalie şi o malformaţie”, context în care a afirmat că marţi în Parlament doreşte o revenire la raporturile normale dintre instituţii.

„Faptul că în ultimii trei ani nici Guvernul, nici Parlamentul nu au avut niciun cuvânt de spus într-o zonă esenţială pentru România, cum este zona afacerilor europene – practic, UE ţine de politica internă -, faptul că de trei ani, Parlamentul nu a fost nici măcar informat cu ce se discută la nivel european, faptul că Guvernul nu era în niciun fel implicat era o anomalie şi o malformaţie constituţională, democratică şi europeană. (…) Noi ne dorim să readucem instituţiile la funcţionarea lor normală. Nu poţi să nu implici Parlamentul în decizii atât de importante şi le-am reiterat şi o să le prezint şi mâine”, a subliniat Ponta.

Premierul a precizat că marţi va face o declaraţie politică în Parlament privind cele cinci obiective care reprezintă „prioritatea absolută pe plan european a Guvernului USL”.

„În perioada următoare, România va avea cinci teme importante pe agenda europeană. În primul rând, aderarea la Spaţiul Schengen. La Consiliul miniştrilor de Interne toate semnalele pe care le-am primit sunt îmbucurătoare. De asemenea, avem problemă – şi o vom rezolva cu bine – a prezentării raportului MCV pe ultimii cinci ani, problema absorbţiei fondurilor europene, acolo unde am luat şi luăm măsuri pentru a opri orice fel de sancţiune din partea CE asupra României. Situaţia foarte importantă dezbătută de primii miniştri la Bucureşti privind bugetul Uniunii Europene, inclusiv alocarea resurselor pentru România în perioada 2014-2020 şi problema la nivel european de adoptare a unui pact de creştere economică şi creare de locuri de muncă care să însoţească tratatul de guvernanţă fiscală”, a detaliat Victor Ponta.

Spynews
Star Matinal. Nick Rădoi, primele declarații după cele patru operații dificile suferite. Milionarul a revenit în România: "Au fost niște momente foarte grele..." / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Insula din Mediterană unde româna este una dintre cele mai vorbite limbi. Este un paradis turistic pentru români și nu numai
Capital.ro
Banii se plătesc pe card românilor într-o săptămână. Ordin la Guvern: Să nu se piardă niciun euro
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
BNR face un nou anunț pentru românii care au împrumuturi la bănci
Adevarul
De ce sunt SUA vulnerabile la atacuri din partea ISIS. Semnale de alarmă după o operațiune recentă
Spynews
Încă o vedetă a semnat cu Antena Stars! Este foarte talentată, are piese în trending, dar are și o viață controversată! De când o poți vedea pe tv și în ce fel de format
Spynews
Un tânăr în vârstă de 23 de ani a murit înecat în Lacul Snagov. Dragoș era tatăl unei fetițe de doar 2 anişori / FOTO
Evz.ro
Roxana Vancea, fosta asistentă de la „Neatza”, revine în televiziune
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Oana Roman s-a săturat de singurătate şi a dat anunţ matrimonial: 'Caut...'
Playsport.ro
Surpriză URIAȘĂ! Cine comentează la PRO TV meciul România - Ucraina
kanald.ro
Cât a costat rochia de nuntă a Anei-Maria Barnoschi? Aceasta nu s-a uitat la bani
Capital.ro
A DISPĂRUT comoara României. Totul a ajuns la STRĂINI
StirileBZI
Comisia Europeană taxează importul de mașini electrice din China! Este favorizată Tesla?
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Liderii UE aproape de consens pentru repartizarea funcțiilor-cheie după alegerile europarlamentare
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?