Negocierile pentru reunificarea insulei Cipru încep luni în Elveţia

Liderii ciprioți grec și turc urmează să își reia luni în Elveția sub egida ONU negocierile în vederea unui acord asupra reunificării insulei mediteraneene, divizată de 42 de ani, comentează AFP.
Filip Stan
07 nov. 2016, 06:25
Negocierile pentru reunificarea insulei Cipru încep luni în Elveţia

Pentru prima dată, președintele cipriot, Nicos Anastasiades, și liderul cipriot turc, Mustafa Akinci, vor aborda una din cele mai spinoase chestiuni ale dosarului: aranjamentele teritoriale.

Aceste discuții, care vor avea loc până la 11 noiembrie în apropierea Lacului Leman, sunt „un moment cheie” în negocierile de pace, demarate în mai 2015, potrivit emisarului ONU pentru Cipru, Espen Barth Eide.

Discuțiile sunt, de asemenea, considerate cele ale ultimei șanse, mai ales după eșecul unui plan de reunificare propus de ONU în 2004. Obiectivul este de a se ajunge la un acord înainte de sfârșitul anului.

Țara este divizată din 1974 când armata turcă a invadat partea de nord a insulei ca reacție la o lovitură de stat ce viza alipirea Ciprului la Grecia, situație ce a îngrijiorat minoritatea turcofonă din insulă. Invazia a fost urmată de importante deplasări de populații, zeci de mii de persoane fiind obligate să își abandoneze bunurile de pe o zi pe alta.

De atunci, Republica Cipru, membră a UE din 2004, își exercită autoritatea numai asupra părții de sud, unde trăiesc ciprioții greci. Ciprioții turci trăiesc în nord, unde a fost autoproclamată Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută numai de Ankara.

Nicos Anastasiades a îndemnat săptămâna trecută cele două părți „să profite de această oportunitate, nu doar pentru a elimina sau reduce diferendele (…), dar și pentru a înregistra progrese în legătură cu teritoriul care să poată duce la o reglementare finală”.

La rândul său, Mustafa Akinci a subliniat necesitatea de a respecta termenul de la sfârșitul anului pentru a încheia un acord. „După 50 de ani, nu putem continua să discutăm încă 50 de ani. Toată lumea, inclusiv ONU, este conștientă de acest lucru”, a declarat el.

Analiștii sunt de părere că orice acord, care trebuie să ducă la o federație alcătuită din două entități — una cipriotă greacă, iar cealaltă cipriotă turcă—, se bazează pe principiul schimbului de teritorii în această insulă cu aproape un milion de locuitori, în mare majoritate ciprioți greci.

„Dacă în prezent se pot reuni în jurul hărților și să își împărtășească punctele de vedere, înseamnă că au fost depășite numeroase bariere psihologice”, este de părere Fiona Mullen, consultant internațional cu sediul în Cipru.

Cei doi lideri vor încerca să ajungă la o înțelegere asupra delimitării viitoarelor două entități, ce ar trebui să ducă mai ales la restituirea unor zone din nord ciprioților greci.

Chestiunea „teritoriului este în mod natural legată de cea a proprietăților și securității, pentru că aceasta afectează viața de zi cu zi a oamenilor care trăiesc în apropierea frontierei”, a declarat analistul cipriot turc Mete Hatay.

„Dacă rezolvă această problemă (a teritoriului), vom fi atunci pe drumul unor discuții multipartite asupra securității”, a adăugat Fiona Mullen.

În virtutea tratatelor internaționale, Turcia, Grecia și Marea Britanie, care dispune de baze militare pe insulă, sunt garanții securității insulei.

O delimitare a entităților va permite, de asemenea, examinarea proceselor de restituire, despăgubire sau schimb pentru proprietarii deposedați de bunurile lor — o chestiune spinoasă și potențial împovărătoare pentru viitorul stat.

Dacă reunificarea promite să fie costisitoare pe termen scurt, Fondul Monetar Internațional consideră că aceasta va avea consecințe economice extrem de pozitive pentru Cipru care, în pragul falimentului în 2013, a fost nevoit să recurgă la un plan internațional de salvare.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Maria Ciobanu a cedat înainte ca sicriul soțului ei să fie coborât în groapă! Scene sfâșietoare de la înmormântare FOTO 
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un cunoscut artist, bătut înfiorător. Este în comă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania