Scrisoare a UMF „Carol Davila” către premier: Suntem puşi la colţ şi arătaţi cu degetul zilnic

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" reclamă, într-o scrisoare adresată vineri premierului Dacian Cioloş, "tonul de denigrare care vine din zona Ministerului Sănătăţii" şi faptul că ultimele măsuri adoptate "periclitează procesul firesc de formare şi perfecţionare medicală, având repercusiuni directe asupra calităţii actului medical ce vor fi imediate şi dezastruoase pentru pacienţi si medici". Semnatarii scrisorii spun că sunt "puşi la colţ zilnic şi arătaţi cu degetul", "criticaţi chiar din ograda Ministerului Sănătăţii, populat cu consilieri tineri, dornici să se afirme profesional".
Iulian Tudor
25 nov. 2016, 13:45
Scrisoare a UMF

„Noi, Grupul reunit al medicilor care formează platforma academică de medicină a României, considerăm oportun să vă înaintăm solemn acest apel, într-o conjunctură nefavorabilă pentru şcoala de medicină Românească în tot ansamblul şi complexitatea ei. Vă adresăm această scrisoare deschisă depăşiţi de contextul mediatic actual, puşi la colţ zilnic şi arătaţi cu degetul. Iată-ne în postura de a fi criticaţi chiar din ograda dumneavoastră, a Ministerului Sănătăţii, populat cu consilieri tineri, dornici să se afirme profesional, dar să şi facă greşeli majore, probabil din lipsă de experienţă. Permiteţi-ne să vă subliniem doar câteva dintre etichetele zilnice de care abundă întreg spaţiul public: «doctorii sunt şpăgari», «actul medical este raportat la plicul cu bani», «nivelul de pregătire a cadrelor medicale este la pământ»„, se arată în scrisoarea deschisă postată pe site-ul Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti.

Reprezentanţii UMF îi atrag atenţia premierului că „respectul şi încrederea nu costă bani”.

Relaţia dintre medic şi pacient este esenţială, iar ea va fi total compromisă dacă tonul de denigrare va continua să vină din zona Ministerului Sănătăţii. Încrederea populaţiei faţă de medici este temelia unui sistem medical funcţional. Cu tristeţe, vedem cum se năruie această încredere, în urma unor campanii de presă bine făcute, ce par totodată concepute, dirijate şi controlate din anumite zone de interes străin de interesul naţional. Noi nu am învăţat tehnici ale manipulării şi nici mecanisme jurnalistice raportate cel puţin la replici zilnice, mai ales în contextul în care timpul fizic nu ne permite. Mai mult, suntem convinşi de faptul că ştiţi şi în ce condiţii suntem nevoiţi să ne exercităm profesia de medic„, arată reprezentanţii UMF în scrisoarea adresată premierului.

Universitarii mai spun că în alte ţări medicii nu rezolvă urgenţele în timpul liber, nu stau niciodată în spital 48 de ore şi nu vin la serviciu atunci când sunt bolnavi.

În alte ţări, domnule prim-ministru, medicii sunt medici. Nu rezolvă urgenţe în timpul liber şi nu acoperă din bugetul propriu unele materiale, nu aleargă pe benzina lor şi nu vin bolnavi la serviciu. Nu stau niciodată 48 de ore în spital. Profesorii sau corpul academic sunt trataţi cu respect, pentru că valoarea unei şcoli de medicină este dată de calitatea doctorilor. Din fericire, încă, doctorii din România fac performanţă pretutindeni în lume. Ne întoarcem la spaţiul public unde vedem mereu cazuri care nu ţin de culpa medicală, dar sunt tratate ca atare. Nimeni din minister, dar absolut nimeni nu explică un lucru simplu, că medicina are limite şi că anumite maladii nu sunt compatibile cu viaţa„, se arată în scrisoare.

Semnatarii susţin că acesta este punctul de vedere al tuturor colegilor lor din instituţiile de învăţământ superior medical.

Citeşte şi Şpagă la Facultatea de Medicină. Directorul administrativ, filmat în timp ce negocia comisioanele

Pentru a vă convinge de seriozitatea demersului nostru, argumentăm cu punctul de vedere comun al cadrelor universitare cu responsabilităţi de conducere, decani, prorectori şi prodecani ai facultăţilor de Medicină din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova, Sibiu, Oradea, Braşov, Constanţa, Arad, exprimat cu prilejul Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină din România, care a avut loc recent, la sfarşitul lunii octombrie„, mai spun reprezentanţii UMF din Bucureşti.

În acest context, cadrele universitare medicale din România atrag atenţia că „performanţa în sistemul naţional de sănătate prin activitatea medicală, didactică şi de cercetare contribuie decisiv la aplicarea tuturor activităţilor legate de formarea şi exercitarea profesională în domeniul Sănătate în România, iar principalul avantaj al învăţământului medical din România este relaţia nemijlocită a bolnavului cu medicul, a studenţilor şi a rezidenţilor cu pacientul, sub coordonarea unor specialişti cu dublă competenţă: didactică şi medicală”.

Potrivit semnatarilor scrisorii, facultăţile de Medicină susţin efectiv o mare parte a activităţilor medicale, prin dotări, proiecte de cercetare şi diverse tipuri de investiţii.

În acest context, disocierea administrativă a activităţii medicale şi didactice duce la separarea formării şi exercitării profesionale, periclitând dreptul la recunoaştere automată a statutului profesiei noastre, reglementat nu numai naţional, ci şi sectorial, ceea ce afectează colaborările internaţionale ale şcolii medicale româneşti. Vă atragem atenţia, domnule premier, că ultimele măsuri adoptate periclitează procesul firesc de formare şi perfecţionare medicală, iar repercusiunile directe asupra calităţii actului medical vor fi imediate şi dezastruoase pentru toţi cei implicaţi, pacienţi si medici deopotrivă„, mai spun cadrele didactice universitare în încheierea scrisorii trimise premierului Dacian Cioloş.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută Ordonanţa de Urgenţă privind managementul spitalelor, ministrul Vlad Voiculescu spunând că aceasta prevede două lucruri importante: deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe în acest sens şi interdicţia ca managerii de spitale să deţină funcţii de conducere în partide politice.

Această ordonanţă este despre deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe. Asta nu înseamnă că scoatem universităţiile din spitalele clinice. Orice cadru universitar va putea participa în continuare la concursuri, dar alături de el vor putea participa şi profesionişti care nu provin exclusiv din mediul academic. De ce? Cazurile în care eşti în acelaşi timp un chirurg foarte bun şi un profesor foarte bun şi un cercetător foarte bun şi un manager foarte bun şi reuşeşti să le faci pe toate în acelaşi timp nu sunt chiar atât de frecvente cum credeam. Tocmai de aceea, dacă există într-o comunitate un manager foarte bun care este interesat de managementul unui spital concursurile pentru conducerea spitalului din acea comunitate îi vor fi deschise şi lui sau ei„, a declarat Vlad Voiculescu.

Până în acest moment, exista obligaţia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar, măsura îngrădind accesul la această funcţie.

De asemenea, au fost extinse şi incompatibilităţile pentru manager şi ceilalţi membri ai comitetului director – director medical, director financiar-contabil şi, în spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de îngrijiri. Astfel, aceste funcţii devin incompatibile cu cele de conducere, administrare şi control în partide politice sau societăţi comerciale.

În plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanţare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului. O eventuală finanţare ar putea afecta exercitarea funcţiei de manager în condiţii de imparţialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relaţia cu spitalul, se men’ionează în actul normativ.

Citeşte şi ADMITERE MEDICINA „CAROL DAVILA” 2016: Cu ce medie s-a intrat la medicină dentară

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele