Judecătoarea Mariana Ghena, candidată la preşedinţia CSM: Nu dorim o lege a răspunderii magistraţilor

Mariana Ghena, membru al noului Consiliului Superior al Magistraturii din partea instanţei supreme, şi-a depus, vineri, candidatura pentru funcţia de preşedinte al CSM, ea spunând că magistraţii nu vor o lege a răspunderii până când nu vor avea şi condiţiile de lucru ale judecătorilor şi procurorilor din alte state europene. Candidatul la funcţia de preşedinte al CSM i-a spus ministrului Justiţiei că iminenta iniţiativă legislativă este "o problema sensibilă”: "Nu o dorim, nu o vedem în altă modalitate decât cea reglementată în prezent.
Filip Stan
06 ian. 2017, 12:10
Judecătoarea Mariana Ghena, candidată la preşedinţia CSM: Nu dorim o lege a răspunderii magistraţilor

Judecătoarea Mariana Ghena şi-a prezentat proiectul de management în cadrul primei şedinţe a noului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În cadrul acestui proiect, Mariana Ghena a arată că nu se pune problema adoptării unei legi privind răspunderea materială a magistraţilor până când nu se vor atinge şi condiţiile de lucru ale judecătorilor şi procurorilor din alte state europene.

„În ceea ce priveşte mult discutata răspundere materială a magistraţilor, iminenta iniţiativă legislativă, este o problema sensibilă, chiar şi pentru dumneavoastră, domnule ministru (Florin Iordache, ministrul Justiţiei, n.r.), în activitatea pe care o veţi desfăşura. Nu o dorim, nu o vedem în altă modalitate decât cea reglementată în prezent”, a spus Mariana Ghena.

Ea a precizat că o asemenea iniţiativă legislativă ar fi utilă doar după îndeplinirea unor condiţii.

„O astfel de iniţiativă nu poate fi declanşată decât după o responsabilă apreciere a cadrului legislativ care să reclame această modalitate de răspundere, după implementarea unui sistem de legi bune pentru o justiţie bună, după o consultare reală a magistraţilor şi după identificarea altor modalităţi de eficientizare a activităţii magistraţilor. Nu cred şi nu credem că se pune problema, la acest moment, a unei iniţitive legislative sub acest aspect”, a mai arătat Mariana Ghena, conform News.ro.

Candidatul pentru şefia CSM a precizat că o asemenea lege ar fi utilă doar după ce condiţiile de muncă ale magistraţilor se vor ridică la standardele altor state civilizate.

„Până când magistratul – judecătorul, procurorul – nu va beneficia de toate condiţiile materiale, de resurse umane, de volumul optim de activitate – bunăoară în statele europene sunt judecători care au două, trei cauze pe lună. Suntem departe de această realitate, dar poate în condiţiile în care vom avea creat tot cadrul care să ne confere siguranţă, care să ne ofere condiţiile de muncă astfel încât magistratul poate să nu greşească, atunci poaate s-ar pune problema unei astfel de iniţiative. Până atunci, nu susţinem un asemenea punct de vedere”, a afirmat Mariana Ghenă, în plenul noului CSM.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, înaintea şedinţei de constituire a noului CSM, că este necesară o lege a răspunderii magistraţilor, iar aceasta ar putea intra în dezbatere la Parlament cel târziu în februarie, după ce va avea discuţii cu reprezentanţii sistemului judiciar.

„Am spus-o şi la audieri (în comisiile parlamentare pentru avizarea în funcţia de ministru al Justiţiei, n.r.) că avem nevoie de o lege a răspunderii magistraţilor. Tocmai pentru aceea sunt astăzi la CSM. Aştept ca noul CSM, printr-o consultare publică, cu asociaţiile profesionale, dar în primul rând cu CSM, cu Înalta Curte, cu Parchetul General să avem o astfel de lege. Repet, printr-o consultare publică cu toţi cei care sunt implicaţi şi într-o dezbatere publică făcută la Parlament”, a precizat Iordache.

Noul Consiliu Superior al Magistraturii s-a întrunit vineri şi urmează să îşi aleagă preşedintele şi vicepreşedintele.

Noii membri ai CSM sunt: Simona Camelia Marcu – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Mariana Ghena – ICCJ, Lia Savonea – Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ – Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş – Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag – Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina – Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan – Judecătoria Timişoara, Mihai Bogdan Mateescu – Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Codruţ Olaru – Parchetul de pe lângă ICCJ, Cristian Mihai Ban – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac – Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Tatiana Toader – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

CSM este format din 19 membri, dintre care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi sunt validaţi de Senat. Din Consiliu mai fac parte doi reprezentanţi ai societăţii civile, care participă numai la lucrările în plen şi trei membri de drept ai Consiliului, respectiv ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general. Mandatul membrilor CSM are o durată de şase ani şi nu poate fi reînnoit.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Lovitură totală pentru Pepco. Ce se întâmplă cu magazinul adorat de sute de mii de români. Oamenii stăteau la coadă pentru produse, dar gigantul care deține Zara, Stradivarius sau Bershka i-a întors din drum
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Renovare fără bătăi de cap. Cum cureți varul de pe ramele geamurilor termopan
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Canicula și „nopțile albe”. Sindromul nocturn care afectează, anual, zeci de mii de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin