Director Autovit: În 2017, vânzările de maşini vor creşte cu cel puţin 20%, datorită eliminării timbrului de mediu

Eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie 2017 se reflectă în creşterea numărului de maşini aflate la vânzare, în primul rând ca urmare a vânzării maşinilor cumpărate de români înainte de 31 decembrie 2006, cu care rămăseseră aceştia şi pe care nu le-au mai putut vinde, din cauza taxelor prea mari, a spus Nicolae Răgălie, directorul Autovit, potrivit Mediafax.
Romania TV
21 feb. 2017, 06:10
Director Autovit: În 2017, vânzările de maşini vor creşte cu cel puţin 20%, datorită eliminării timbrului de mediu

„Foarte mulţi oameni au rămas captivi, n-au putut să vândă maşinile ca urmare a timbrului de mediu, care era foarte mare.  De exemplu la o maşină Euro 4, cu un motor de 2.000 cm cubi, se putea plăti un timbru de mediu de 2.000-2.500 euro. Dacă doreau să o vândă, o maşină oricum după 4-5 ani rămâne la jumătate de preţ  şi dacă mai plăteau o taxă de 2.500 de euro, nu mai luau nimic pe ea. Atunci toţi aceşti oameni captivi vin acum şi se elibe­rează”, a spus Nicolae Răgălie, invitat la ZF Live.

O parte din banii obţinuţi din vânzarea maşinilor second-hand se îndreaptă spre maşinile noi, însă în comparaţie cu locuitorii altor state mai dezvoltate, românii nu-şi permit să deţină  maşini noi, nivelul de salarizare fiind mai redus.

„În România plecăm de la un salariu mediu pe economie de 2.100 de lei, niciodată n-o să-ţi permiţi să-ţi iei o maşină nouă, iar românul vrea să epateze. Atunci se îndreaptă spre maşinile la mâna a doua”.

Profitul târgului de maşini second-hand Autovit este de 900.000 de euro anual, a mai spus Nicolae Răgălie.

Dacă anul trecut o maşină stătea în târg aproape o lună până să se vândă, după data de 1 februarie, timpul se poate înjumătăţi.

„Calculul era următorul: te gândeai să vinzi maşina, stabileai un preţ la care adăugai ce plăteşte cumpărătorul, ca timbru de mediu şi se ajungea la o valoare. Dacă o maşină era 6.000 de euro, cu timbrul se ajungea la 8.000. Acum vânzătorul creşte preţul cu 1.000 de euro, iar cumpărătorul plăteşte cu 1.000 de euro mai puţin, pentru că nu mai plăteşte timbrul de mediu. Atunci ei se întâlnesc la mijloc, la noi la târg se negociază orice“.

Directorul Autovit spune că la târg se pot obţine reduceri de 500 de euro, marja de negociere fiind de 5-10%. La târg se găsesc maşini  second-hand pornind de la un preţ de 1.500 de euro până la 80.000 de euro.

Aproape 1.500 de maşini sunt expuse permanent la Autovit, iar spaţiile pentru expunere au un grad de încărcare de peste 95%, iar în anumite zile de duminică, gradul este de 100%, a mai spus Răgălie.

Tariful de expunere porneşte de la 50 de lei, însă poate fi şi 10 lei sau se pot face contracte pentru 50 de euro pe lună.

Într-o zi de weekend se pot face şi 100-150 de tranzacţii la Autovit, iar odată cu elimarea timbrului de mediu, după data de 1 februarie, numărul aces­tora a crescut, a mai spus directorul târgului de maşini.

„Vedem schimbarea din târg, vin alte maşini, vedem rulajul, acum maşinile stau mai puţin. Este importul de ma­şini second-hand, sunt oa­meni care s-au specia­lizat, persoane fizice“.

Dintre maşinile care sunt scoase la vânzare la târg, aproape 20-25% sunt din România, în timp ce 75% dintre acestea sunt aduse din afa­ra ţării de către comercianţi. Totuşi, pentru românii care nu îşi pot permite să-şi cumpere maşini noi, de­­cizia de a eli­mina timbrul de mediu a fost bine­ve­nită, susţine Răgălie.

„A fost o decizie foarte bună eliminarea timbrului de mediu  pentru oamenii care cumpără aceste maşini, a fost o decizie excepţională, pentru că pot cumpara maşini la un preţ redus“.

Directorul Autovit se aşteaptă ca numărul vizitatorilor şi al tranzacţiilor cu maşini să crească.

„În 2017, vânzările de maşini vor creşte cu cel puţin 20%, ne aşteptăm şi pe vânzarea de piese auto, con­su­ma­bile, să fie pe acelaşi trend de creştere. Businessul per total sper să aibă o creştere de 10%“.

În ce priveşte o eventuală accen­tu­are a poluării, determinată de creş­terea numărului de maşini vechi pe piaţă, ca urmare a eliminării timbrului de mediu, Nicolae Răgălie nu vede acest risc, pentru că maşinile vechi vor dis­părea de pe piaţă în mod natural.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Care sunt, de fapt, cele 7 chakre. Tabelul cu boli asociate cu chakrele închise și cum se pot debloca și vindeca cele 7 chakre ale corpului uman
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Cum se împarte moștenirea între frați: reguli și excepții
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Plata în numerar. Scenariile din culisele deciziilor politice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Alimentul preferat al lui Piedone. Șeful ANPC îl adoră, cu toate că este dușmanul siluetei
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african