Tot ce trebuie să ştii ca angajat şi ce s-a schimbat în primele luni ale anului

Încă din primele luni ale anului au apărut o serie de modificări importante în privința salarizării: a crescut salariul minim de bază cu 200 de lei, ajutorul de deces cu alte câteva sute, a fost stabilit un câștig salarial mediu brut mai mare, dar și faptul că salariații își pot deduce, în anumite proporții, cheltuielile lunare cu abonamentele private de sănătate.
Alina Costache
03 mart. 2017, 14:18
Tot ce trebuie să ştii ca angajat şi ce s-a schimbat în primele luni ale anului

Salariul de bază minim brut pe țară

De la 1 februarie, salariul minim brut pe țară a crescut cu 200 de lei, ajungând la 1.450 de lei. Pentru un salariat plătit cu minimul pe economie asta înseamnă un salariu net de 1.065 de lei pe lună.

Creșterea acestui salariu de bază îi afectează și pe zilieri, care chiar dacă nu lucrează în baza unui contract de muncă, trebuie să primească o remunerație minimă zilnică ce depinde direct de acest salariu de bază minim. Astfel, de la 1 februarie 2017, valoarea pe oră a remunerației minime brute pentru zilieri este de 8,735 lei.

De asemenea, creșterea salariului aduce automat și creșterea amenzilor, dar și indemnizații mai mari de creștere a copilului pentru părinți. Mai multe detalii despre aceste creșteri subsecvente puteți afla de aici.

Câștigul salarial mediu brut

Începând de la 20 februarie, câștigul salarial mediu brut a fost majorat de la 2.681 la 3.131 de lei, odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului pe anul 2017. Câștigul salarial mediu brut este important, printre altele, deoarece cu ajutorul acestuia se stabilește contribuția la pensii a persoanelor fizice autorizate.

Valoarea unui tichet de masă

În perioada ianuarie-aprilie 2017, valoarea nominală maximă a unui tichet de masă este de 15 lei, dar asta nu înseamnă că un angajator este obligat să ofere tichete la valoarea de 15 lei fiecare. Practic, o firmă poate alege să dea tichete având fiecare valoarea de 2 lei sau de 7 lei.

Acordarea tichetelor de masă rămâne, cel puțin la acest moment, o opțiune a angajatorului, iar nu o obligație. Cât despre bugetari, aceștia nu vor primi nici în 2017 tichete de masă (ori tichete cadou).

Contribuțiile sociale

Anul acesta, salariații datorează la bugetul asigurărilor de sănătate 5,5% din venitul lor brut lunar, pe când contribuția la sănătate pe care o datorează angajatorul pentru salariatul său este în valoare de 5,2%.

La capitolul contribuții la pensii, sunt datorate:

26,3%, pentru condiții normale de muncă (din care 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 15,8% pentru contribuția datorată de angajator);
31,3%, pentru condiții deosebite de muncă (din care 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 20,8% pentru contribuția datorată de angajator);
36,3%, pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă, așa cum sunt prevăzute de Legea pensiilor (din care 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 25,8% pentru contribuția datorată de angajator).

În fine, contribuția la șomaj a salariatului are aceeași valoare cu cea datorată de angajator pentru acesta, respectiv 0,5%.

Contribuția la un fond de pensii facultative

Suma reprezentând contribuţiile la fondurile de pensii facultative este deductibilă din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, în limita a 200 euro anual, potrivit Legii nr. 204/2006.

Ajutorul de deces

Cuantumul ajutorului de deces a crescut, de la 20 februarie, cu câteva sute de lei, astfel că pentru decesul unei persoane asigurate sau al unui pensionar se acordă suma de 3.131 de lei, iar pentru membrii de familie ai acestora se acordă suma de 1.566 de lei.

Practic, ajutorul de deces nu-l primește doar o rudă, ci și orice altă persoană care face dovada că a suportat cheltuielile de înmormântare.

Citeşte mai mult pe avocatnet.ro

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Greșeala uriașă pe care o fac sute de mii de șoferi din România. Se pun avariile când dai cu spatele? Acestea sunt normele stabilite de noul Cod Rutier 2025
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Divorțul cu bătăi de cap din România – ce faci dacă unul dintre parteneri nu vrea să se despartă
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, biciuit de Meghan. Regele Charles știe tot
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Arde AFI: anunț de ULTIMA ORĂ despre victime. Ce s-a întâmplat cu oamenii care se aflau în mall
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă