Măsuri de prevenire a pătrunderii pestei porcine africane pe teritoriul României

Guvernul a luat miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, o serie de măsuri care asigură prevenirea pătrunderii şi răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul naţional, în condiţiile în care au fost identificate focare ale acestei boli în ţări vecine care au frontieră cu România.
Iulian Tudor
08 mart. 2017, 13:46
Măsuri de prevenire a pătrunderii pestei porcine africane pe teritoriul României

Executivul a stabilit măsuri pentru prevenirea şi detectarea imediată a pestei porcine africane, în vederea supravegherii pasive atât la porcii domestici, cât şi la mistreţi, întărirea şi îmbunătăţirea măsurilor de biosecuritate în fermele de porci, precum şi intensificarea controalelor la punctele de intrare în România de la frontiera cu Ucraina şi cu Republica Moldova, pentru a preîntâmpina introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminată din aceste ţări.

„Aceste măsuri au fost luate în regim de urgenţă pentru a preveni situaţii generate de evoluţia unor boli majore cu evoluţie epizootică ori chiar panzootică la animale de natură să perturbe sănătatea umană şi animală şi să afecteze activităţile de comerţ intracomunitar şi de export ale României. Pesta porcina africana este o boala virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, în situaţia confirmării oficiale de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a unui focar de pestă porcină africană sau a unui focar de altă boală infecţioasă pe teritoriul unui stat vecin, vânarea organizată a animalelor sălbatice pe adâncimea de 500 metri de la fâşia de protecţie a frontierei de stat către interior, pentru frontiera de uscat, şi de la limita terenului inundabil, pentru frontiera de apă este permisă numai ziua şi numai de la fâşia de protecţie a frontierei de stat către interior, de către gestionarii fondurilor de vânătoare, cu avizul prealabil al şefului sectorului de poliţie de frontieră. Prin aceste precizări se simplifică procedurile administrative, astfel încât, în situaţia confirmării oficiale a unui focar de pestă porcină africană sau a unui focar de altă boală infecţioasă pe teritoriul unui stat vecin, să se acţioneze în regim de urgenţă la vânarea organizată a animalelor sălbatice.

De asemenea, documentul prevede că, în situaţii de excepţie, motivate de menţinerea biodiversităţii faunei sălbatice şi de păstrarea echilibrului ecologic, administratorul, la propunerea autoritaţii publice centrale care răspunde de protecţia mediului şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, aprobă prin ordin restrângerea sau extinderea perioadei de vânătoare la unele specii de interes cinegetic.

„Din momentul confirmării oficiale a unui focar de pestă porcină africană, pe suprafaţa unuia sau mai multor fonduri cinegetice, pe durata existenţei focarului, se extinde perioada de vânare pe tot parcursul anului, în limita cotelor de recoltă stabilite, pentru specia mistreţ. Această prevedere completează în mod corespunzător paleta de măsuri necesare limitării extinderii epizootiilor”, mai informează Guvernul.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cât costă să construiești o casă de 80 mp la roșu. Lista completă a prețurilor din 2025 pentru materiale și manopera
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Poți închide centrala într-un mobilier de bucătărie? Ce prevede legea și care sunt normele de siguranță
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Se limitează plățile cash. Decizia a fost luată
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Un nor toxic de clor obligă 160.000 de spanioli să rămână în case. De la ce a plecat totul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești