RAPORT: Există tendinţa ca pacienţii cu complicaţii din spitalele private să fie transferaţi la stat

În ultimii 10 ani în România a crescut numărul spitalelor private, însă pacienții cu complicații din aceste unități medicale sunt transferați, de obicei, la stat, relevă un raport Eurofound făcut public miercuri la dezbaterea "Accesibilitatea serviciilor medicale și de îngrijire în România", organizată de Institutul European din România (IER), în parteneriat cu Euractiv Network și Freedom House România.
Filip Stan
22 mart. 2017, 11:22
RAPORT: Există tendinţa ca pacienţii cu complicaţii din spitalele private să fie transferaţi la stat

Accesibilitatea serviciilor medicale din România a fost dezbătută în cadrul proiectului Rețea de corespondenți Eurofound: România, prilej cu care s-au constatat necesitatea unei mai bune transparențe a cheltuielilor din sănătate și o reducere a birocrației când este vorba de decontarea banilor.

„Pornind de la ceea ce a apărut în raportul Eurofound, situația din România este asemănătoare cu cea europeană în ceea ce privește decontarea cheltuielilor, accesul populației către serviciile medicale private, care sunt mai de calitate. Totodată, există această tendință, care este și în România, ca acele persoane care sunt în situații grave să fie transferate de obicei din mediul privat către mediul de la stat, unde sunt medici mult mai specializați”, a declarat Nicoleta Voicu, managerul de proiect, potrivit Agerpres.

Proiectul, finanțat de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și Muncă, este implementat în perioada 1 martie 2014 — 28 februarie 2018 și are ca scop elaborarea unor servicii de cercetare cu privire la condițiile de viață și de muncă.

Gabriela Drăgan, director general al Institutului European din România (IER), a precizat că țara noastră a scăzut în ultimul an calitatea serviciilor medicale.

„Avem propria noastră percepție în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale, dar, pe de altă parte, există un index european al sistemelor medicale în care putem să vedem poziționările statelor membre, care este calitatea sistemelor medicale la nivel european. Dacă anul trecut eram pe poziția 33 din 35, anul acesta suntem pe 35 din 35. Asta ne poate spune ceva despre calitatea serviciilor medicale privite din multiple perspective și legat de prevenție, rezultatele tratamentelor, accesibilitate. (…) Raportul Eurofound își pune întrebarea care sunt consecințele care pot să apară că oferta de servicii spitalicești din zona publică este tot mai mult înlocuită de oferta privată”, a spus Drăgan, la dezbatere.

Președintele Federației Sindicatelor Medicilor Anatomo — Patologici din România, Gabriela Lică, a arătat că performanța în sistemul medical se poate face prin colaborare și nu prin competiție.

”Performanța nu are legătură cu omul, are legătură cu banii. (…) Cred că lucrurile sunt privite puțin din unghiuri diferite menite să distrugă, nu să construim. Este un lucru în vogă, vorbim de competiție, competiția nu este aplicabilă decât ție însuți față de un moment anterior. Toți suntem diferiți, calitatea actului medical stă în cooperarea dintre noi. Cred că în medicină și în viață trebuie să cooperăm, plecăm din școli, unde iarăși cred că e cazul să renunțăm la această competiție între copii și să îi învățăm să coopereze ca punctul forte al fiecăruia să completeze punctul celuilalt forte și atunci avem calitate”, a explicat Gabriela Lică.

Daniel Verman, consilier în cadrul Ministerului Sănătății, a vorbit despre programul de asistență medicală comunitară, în cadrul căruia se va crea un sistem informatic de monitorizare la nivel județean ce va permite eficiența acestuia.

Citeşte şi Scandal în sănătate, AKH din Viena nu mai primeşte români. Asociaţia Pacienţilor: Pe lista de aşteptare sunt 70 de pacienţi

 

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Băutură gratis în schimbul voturilor, la Brăila
Capital.ro
România a pierdut o mare legendă. A fost un adevărat artist al țării. I-a avut pe americani la picioare
Playtech.ro
Călin Georgescu, enervat la culme în secţia de votare! Gestul care l-a făcut să iasă imediat din clădire. Foto
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Cum au compromis autoritățile șansa de a călători fără vize în SUA: „Ruinele minciunii și duplicității hrănesc populismul”
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Atenție la bancomate! Modificări importante din 28 iunie
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
George Simion şi Călin Georgescu au votat alături de soţii! Motivul incredibil pentru care au fost scoși afară din secţie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ uriașă pentru obținerea permisului auto. Decizie la nivelul întregii țări: Crește cu adevărat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Noi reguli ANAF pentru românii care obțin venituri din chirii. Se dau amenzi uriașe
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai puternică furtună solară a anului se îndreaptă spre Pământ