Românii, speriaţi de bolile exotice

Febra tifoidă, malaria sau hepatita îi sperie pe românii care au ales pentru vacanţă destinaţii exotice. Farmaciile abia mai fac faţă cererilor de vaccin.

RomaniaTV.net
03 iul. 2012, 18:02
Românii, speriaţi de bolile exotice

Românii pleacă în număr mare în vacanţe exotice, dovadă fiind faptul că foarte mulţi caută în farmacii vaccinuri care să-i imunizeze la boli precum febra tifoidă, malaria sau hepatita. Farmaciile fac cu greu faţă cererii ridicate, iar unele au epuizat deja stocul de vaccin contra febrei galbene, care poate fi contractată de la o simplă muşcătură de ţânţar.

Medicii recomandă vaccinarea cu trei săptămâni înainte de a intra în zona de risc.

„Cea mai periculoasă şi frecventă este malaria, urmează febra galbenă, denga. Bolile astea pentru un european se pot dovedi fatale”, spune Cătălin Apostolescu, medic la Institutul „Matei Balş”.

Faţă de anul trecut, cererile pentru destinaţii exotice au crescut cu 30 la sută la agenţiile de turism. Reprezentanţii agenţiilor de turism spun însă că nu toţi turiştii se vaccinează pentru că în multe ţări nu mai este obligatoriu. În plus, dacă o excursie într-o zonă exotică costă aproximativ 3.000 de euro de persoană, pentru vaccinuri turiştii mai scot din buzunar cam 800 de lei.