Punctele principale ale scrisorii care a declanşat Brexit-ul

Guvernul britanic a prezentat în scrisoarea de şase pagini trimisă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, priorităţile Londrei în procesul de negociere şi a lansat un nou apel pentru negocierea în paralel a termenilor ieşirii din UE şi a unui acord privind relaţia viitoare.
Iulian Tudor
29 mart. 2017, 14:28
Punctele principale ale scrisorii care a declanşat Brexit-ul

Premierul britanic Theresa  May a decloarat că vrea un „parteneriat profund şi special” cu UE după Brexit. Ea foloseşte această formulare de şapte ori în scrisoarea de şase pagini.

–  May a sugerat că Marea Britanie acceptă că nu va avea acces la piaţa unică aşa cum are în prezent.

“Marea Britanie nu caută apartenenţa la piaţa unică: înţelegem şi respectăm poziţia dumneavoastră că cele patru libertăţi ale pieţei unice sunt imdivizibile (…). Înţelegem şi că vor fi consecinţe pentru Marea Britanie pentru ieşirea din UE: ştim că vom pierde influenţa asupra regulilor care afectează economia europeană. De asemenea, ştim că firmele britanice vor trebui, atunci când fac afaceri în UE, să se alinieze regulilor convenite de instituţii din care nu mai facem parte – la fel cum procedează companiile britanice în alte pieţe din străinătate”, scrie în scrisoare.

–  May a cerut ca UE şi Marea Britanie să negocieze în paralel ieşirea din UE şi un acord comercial şi de securitate.

„Vrem să ne asigurăm că Europa rămâne puternică şi prosperă şi că este capabilă să îşi proiecteze valorile, conducând lumea şi apărându-se de ameninţările legate de securitate. Vrem ca Marea Britanie, printr-un nou parteneriat profund şi special cu o Uniunea Europeană puternică să joace un rol complet în îndeplinirea acestor obiective. În consecinţă, noi credem că este necesar să convenim asupra termenilor parteneriatului nostru viitor în paralel cu cei privind retragerea noastră din Uniunea Europeană”, se arată în scrisoarea transmisă lui Donald Tusk.

– Londra vrea un acord comercial cu UE mai amplu decât orice alt acord precedent

“Am vrea să propunem un acord de liber-schimb ambiţios între Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Acesta ar trebui să aibă o amploare mai mare (…) decât orice astfel de acord anterior, pentru a acoperi sectoare cruciale pentru economiile noastre interconectate, precum servicii financiare şi reţele industriale”, se arată în document.

– În cazul în care UE nu este de acord cu această propunere, Londra a avertizat că ar putea reduce susţinerea pentru securitate oferită UE.

“Dacă ieşim din Uniunea Europeană fără un acord, poziţia este că ar trebui să facem comerţ în termenii Organizaţiei Mondiale a Comerţului. În termeni de securitate, un eşec în ajungerea la un acord ar însemna că ar fi slăbită cooperarea noastră în lupta împotriva infracţiunii şi terorismului”, a scris May.

– Ea a pledat pentru un acord privind o perioadă de tranziţie.

“Pentru a evita orice suspans când trecem de la relaţia noastră actuală la parteneriatul nostru viitor, oamenii şi companiile din Marea Britanie şi din UE ar avea de câştigat de pe urma unor perioade de implementare, pentru ajustarea, în mod blând şi ordonat, a noilor acorduri. Ar ajuta ambele părţi să minimalizeze perturbările nenecesare, dacă vom conveni asupra acestui principiu de la începutul procesului”, susţine ea.

– Londra se aşteaptă ca Brexitul să ducă la o „creştere semnificativă a procesului decizional în fiecare administraţie descentralizată”.

–  May a subliniat în scrisoare susţinerea faţă de valorile europene.

„Poate că acum, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie de valorile liberale, democratice ale Europei”, a insistat ea, precizând că votul britanicilor d ela referendumul din 23 iunie nu a reprezentat o respingere a valorilor blocului comunitar şi nici o „tentativă de a face rău Uniunii Europene”.

–  May a prezentat o serie de principii de negociere.

Primul dintre acestea este că cele două părţi implicate în procesul de negociere ar trebui să dea dovadă de „spirit constructiv şi de respect”, pentru o cooperare sinceră. Premierul a subliniat, însă, că atât Marea Britanie, cât şi UE ar trebui “să pună cetăţenii pe primul plan”, dar şi să depună eforturi pentru obţinerea unui acord amplu şi pentru a minimaliza incertitudinile.

–  Şefa Guvernului a subliniat că Londra trebuie să dea atenţie relaţiei unice a Marii Britanii cu Irlanda şi importanţei procesului de pace cu Irlanda de Nord. În acest sens ea a pledat pentru o zonă de mic trafic la frontieră.

– De asemenea, ea a cerut prioritizarea provocărilor cu care se confruntă Marea Britanie şi UE şi promovarea valorilor comune.

„Sarcina pe care o avem în faţă este considerabilă, dar nu ar trebui să ne depăşească. În definitiv, instituţiile şi liderii Uniunii Europene au reuşit să unifice un continent afectat de război într-o uniune de naţiuni paşnice şi a susţinut tranziţia de la dictatură la democraţie. Împreună, ştiu că suntem capabili să ajungem la un acord în privinţa drepturilor şi obligaţiilor Marii Britanii”, a conchis ea.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Cât costă o Dacia 1300 utilizată de miliția din perioada comunistă. Un astfel de model a fost scos la vânzare, iar prețul e unui complet neașteptat.
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
Playtech.ro
Cum eşti păcălit când iei vacanţă all-inclusive? Hotelierii ies mereu în câştig
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Cutremur după alegeri. Demisie în bloc, haos pe scena politică
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai mari actori. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele