Brexit: Viitorul parteneriat între Marea Britanie şi UE ar putea fi de tipul unui Acord de Asociere

Negociatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a sugerat ca parteneriatul viitor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie să fie de tipul unui Acord de Asociere şi a precizat că PE nu exclude posibilitatea ca Regatul Unit să beneficieze de o perioadă de tranziţie până la ieşirea completă din UE.
Iulian Tudor
29 mart. 2017, 20:07
Brexit: Viitorul parteneriat între Marea Britanie şi UE ar putea fi de tipul unui Acord de Asociere

“Suntem de părere că cea mai bună cale pentru un viitor parteneriat strâns între Uniune şi Marea Britanie este un acord de asociere bazat pe Articolul 217 din Tratatul (de la Lisabona)“, a afirmat Verhofstadt. „Uniunea poate încheia cu una sau mai multe ţări terţe acorduri prin care stabileşte asocierea, implicând drepturi şi obligaţii reciproce, acţiuni comune şi proceduri speciale”, scrie în articolul invocat. Verhofstadt a subliniat că astfel de acorduri de asociere merg dincolo de un acord comercial şi pot include cooperarea în domeniul securităţii sau programul Erasmus, de exemplu.

De asemenea, PE nu exclude o perioadă de tranziţie, aşa cum a sugerat şi premierul Marii Britanii Theresa May, în scrisoare prin care a declanşat procesul de Brexit.  „Este un eveniment fără precendent si regretabil că un stat membru pleaca, dar în Tratatul (de la Lisabona – n.r.) scrie clar că această instanţă trebuie să dea acordul final pentru acord”, a atras atenţia negociatorul Parlamentului European pentru Brexit. El a precizat că rezoluţia care va fi supusă la vot în PE săptămâna viitoare, şi care este susţinută deja de patru grupuri politice – ALDE, PPE, Verzi şi S&D – prezintă practice punctele-cheie pe care acordul pentru Brexit trebuie să le includă pentru ca aleşii să îl aprobe, informează news.ro.

“Principiul de baza este: cetăţenii pe primul plan”, a explicat el, precizând că se referă atât la cetăţenii UE din Marea Britanie, cât şi la cei britanici din UE. „Vrem ca aceste negocieri să înceapă cu drepturile”cetăţenilor, a precizat Verhofstadt, subliniind: „Suntem complet împotriva faptului ca cetăţenii să devină monedă de negociere”.

Citeşte şi Statele Unite vor ca Regatul Unit să rămână un lider în Europa şi după Brexit

De asemenea, el a cerut ca UE să analizeze metode de a reduce efectele negative suferite de „acei britanici care îşi pierd cetăţenia europeană”, iar soluţia trebuie să fie în concordanţă cu normele UE.

„În al doilea rând, (…) sperăm negocieri corecte şi constructive, adică fără (discuţii – n.r.) de culise”, a subliniat Verhofstadt, oferind ca exemplu de situaţie pe care Parlamentul European nu o va accepta lansarea de negocieri de culise pentru acorduri comerciale între Marea Britanie şi alte ţări, înainte de aprobarea acordului de divorţ. El a atras atenţia că, până în momentul ieşirii, Marea Britanie este în continuare membru UE, cu drepturi şi obligaţii, şi nu are dreptul să negocieze acorduri comerciale singură.

“Unitatea UE este vitală”, a insistat Verhofstadt, explicând că, pe parcursul negocierilor, trebuie luate în calcul interesele statelor membre. El a admis că un caz deosebit îl reprezintă Irlanda, care are legături istorice cu Marea Britanice şi singura ţară UE cu graniţă terestră comună cu Regatul Unit. „Ne aşteptăm ca UE să (…) onoreze toate obligaţiile legale, financiare şi bugetare” pe care şi le-a asumat, a mai spus el.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Zodiile care vor fi răsfățate de astre până pe 23 mai. Leii sunt printre marii norocoși
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Maria Ciobanu a cedat înainte ca sicriul soțului ei să fie coborât în groapă! Scene sfâșietoare de la înmormântare FOTO 
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un cunoscut artist, bătut înfiorător. Este în comă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania