Olguţa Vasilescu: Legea salarizării unitare va fi adoptată în Parlament până în iunie. O aplicăm de la 1 iulie

Legea salarizării unitare va fi adoptată în Parlament până în iunie, iar termenul de intrare în vigoare rămâne 1 iulie, a anunțat ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.
Iulian Tudor
24 apr. 2017, 19:37
Olguţa Vasilescu: Legea salarizării unitare va fi adoptată în Parlament până în iunie. O aplicăm de la 1 iulie

„Asumarea răspunderii coaliției de guvernare înseamnă că Legea va ajunge în Parlament, ea a și fost depusă astăzi la Senat și are un timp destul de îndelungat de dezbateri, pentru că noi nu am solicitat procedură de urgență pe ea. Vrem să se dezbată cât se poate de mult, în comisii, în Parlament, după aceea noi ne-am luat și un termen de siguranță, în sensul că ne dorim ca această lege să fie dezbătută o lună, o lună și jumătate, după care timp de o lună, luna iunie, până la intrarea în vigoare a legii, este un termen lăsat fie pentru un atac la Curtea Constituțională, fie pentru întoarcerea înapoi la Parlament a legii de către președintele României”, a precizat Olguța Vasilescu.

Proiectul LEGII SALARIZĂRII UNITARE a fost înregistrat la Senat

Aceasta a precizat că în cazul în care președintele decide să retrimită legea Parlamentului nu o poate face decât punctual „pe anumite articole”, iar discuțiile nu se vor putea extinde foarte mult, ceea ce înseamnă că termenul de intrare în vigoare a legii rămâne 1 iulie.

„Dacă Parlamentul o dezbate și o votează înseamnă că și-o asumă (legea salarizării unitare n.r.) și atunci, dacă președintele o trimite înapoi, nu poate să o trimită decât punctual pe anumite articole. Articolele respective, cât să se dezbată? Nu poți să dezbați un articol sau două în termen de o lună de zile. Ne-am făcut calculul necesar de așa manieră ca să o aplicăm de la 1 iulie. Este vital pentru foarte multe categorii sociale să se aplice cât mai repede ca să terminăm odată cu sarabanda aceasta a deciziilor Curții Constituționale care au ridicat probleme foarte mari în sistemul de salarizare. Dau un singur exemplu, dintr-o primărie au fost 70 de angajați care au dat primăria în judecată pentru nivelul de salarizate, 69 au pierdut și unul a câștigat. Decizia Curții te obligă să aduci nivelul de salarizare la nivelul celui care a câștigat în instanță, ceea ce nu este corect. Cert este ca pe legislația actuală este vorba de o sumă de două miliarde de euro, bani pe care trebuie să îi avem în plus pentru aplicarea deciziilor Curții Constituționale. Cele 32 de miliarde de lei reprezintă oricum mult mai puțin decât ne-ar costa să lăsăm acest sistem haotic să perpetueze”, a explicat ministrul Muncii.

Olguța Vasilescu a precizat că s-a preferat această variantă de asumare a răspunderii de către Coaliția de guvernare pentru că a fost un timp „destul de îndelungat” cu partenerii sociali „la nivel de federații sindicale, nu de confederații sindicale”..

„O confederație înseamnă un conglomerat de federații care sunt și din sectorul bugetar dar și din privat, iar federațiile sindicale sunt cele de ramură, care sunt direct interesate, cum sunt cele din sănătate sau educație, noi am preferat să discutam aceasta lege cu ei”, a spus Vasilescu.

Proiectul legii salarizării unitare a fost înregistrat luni la Senat, acesta fiind semnat de 205 parlamentari PSD și ALDE.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect, care a fost depus de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Ea a precizat luni, la finalul ședinței grupului senatorilor PSD, că parlamentarii au depus mai multe amendamente la acest proiect de act normativ, dar acestea „nu modifică sub nicio formă esența legii”.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
PPC, anunț important despre facturile la energie. Ce trebuie să știe toți cei care au contract cu acest furnizor
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Ce poți face dacă administratorul de bloc încalcă legea? Totul despre sesizări şi plângeri
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Alertă financiară! Populația, sfătuită să-și păstreze economiile cash
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mihai Leu, la un pas de moarte! Vești de ultim moment de pe patul de spital: „Merg până la capăt”
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Se elimină impozite pentru două categorii de români. Ilie Bolojan a semnat decretul
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică