Donald Tusk: Liderii europeni au aprobat în unanimitate, într-un sfert de oră, principiile directoare pentru negocierea Brexitului

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a anunţat că liderii europeni au aprobat în mod unanim, în cadrul summitului special de la Bruxelles, principiile directoare propuse pentru negocierea acordului de Brexit, scriu Reuters şi BBC, preluate de News.ro.
Iulian Tudor
29 apr. 2017, 12:06
Donald Tusk: Liderii europeni au aprobat în unanimitate, într-un sfert de oră, principiile directoare pentru negocierea Brexitului

„Principiile directoare adoptate în mod unanim. Mandatul ferm şi corect din punct de vedere politic al UE27 este pregătit pentru negocierea Brexitului”, a scris preşedintele Consiliului European într-un mesaj postat pe Twitter.

Liderii europeni au avut nevoie de mai puţin de 15 minute pentru a aproba în mod unanim principiile directoare anunţate la finalul lunii martie de Donald Tusk.

Aceste principii directoare au fost prezentate într-o primă variantă la doar două zile după declanşarea articolului 50, fiind ulterior finalizate în cadrul reuniunii de joi a Consiliului de Miniştri al UE.

Ţările membre urmează să adopte ulterior o serie de directive mai detaliate pentru negocieri într-o reuniune programată pentru 22 mai, în care francezul Michel Barnier va primi mandatul de negociator-şef al Uniunii Europene pentru Brexit.

Totuşi, primele negocieri ar urma să înceapă doar după alegerile anticipate convocate de Theresa May, în încercarea de a-şi întări poziţia de negociere în faţa Uniunii Europene.

UE a respins cererea britanicilor de a purta încă de la început negocieri paralele asupra acordului în vederea divorţului şi asupra ”relaţiei viitoare”, în special a celei comerciale dintre Londra şi Bruxelles.

Ulterior, Tusk a precizat că trebuie să existe un ”progres suficient” în negocierea unor probleme cheie înainte de a se trece la discuţii despre relaţia viitoare dintre UE şi Marea Britanie.

Prima variantă a principiilor directoare a amintit de marile priorităţi ale UE în vederea încheierii unui acord cu privire la divorţul de Regatul Unit.

Bruxelles vrea să clarifice cu prioritate soarta celor peste trei milioane de cetăţeni europeni din Regatul Unit şi a celor peste un milion de britanici care locuiesc în ţările Uniunii Europene.

UE va vrea, de asemenea, să înlăture incertitudinile cu privire la frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord – provincia britanică – şi va cere ca Londra să-şi ”onoreze toate angajamentele” financiare asumate până la închierea exerciţiului bugetar actual din 2020. Comisia Europeană (CE) a evaluat factura între 55 şi 60 de miliarde de euro pentru finalizarea Brexitului.

Premierul Belgiei: Nu va exista un acord de Brexit gratuit pentru Marea Britanie

La rândul său, premierul Belgiei, Charles Michel, a declarat sâmbătă că britanicii nu vor avea parte de un acord gratuit de Brexit, întărind poziţia liderilor europeni cu privire la necesitatea ca Marea Britanie să-şi îndeplinească toate obligaţiile financiare până la sfârşitul actualului exerciţiu bugetar din 2020 înainte de semnarea acordului de Brexit, transmite Reuters.

Liderii europeni au sosit la Bruxelles pentru a discuta pentru prima dată după declanşarea articolului 50 despre poziţia blocului comunitar vizavi de negocierea acordului de Brexit.

”Nu va exista un acord de Brexit gratuit pentru Marea Britanie. Asta nu este posibil… Dar nu există niciun sentiment de răzbunare sau duşmănie, doar o dorinţă de a purta negocieri în mod loial şi inteligent pentru a găsi o soluţie care respectă interesele celor două părţi cu o linie clară, pentru că nu poţi să ai o poziţie mai bună în afara Uniunii Europene”, a declarat premierul belgian la sosirea sa la Bruxelles.

Acest mesaj este în linie cu scrisoarea trimisă liderilor europeni de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Localitatea din România cu apă “ca o binecuvântare de la Dumnezeu”. Oamenii vin să ia sute de litri din izvoare și spun că e mai bună decât cea din comerț
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care stau la CURTE. Este cea mai bună soluție pe care o au
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât 300 de becuri simultan
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Comoara ascunsă a României. Au fost chemați soldații să o protejeze
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Nouă candidați pentru președinția USR, inclusiv Elena Lasconi și Cristian Seidler
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?