CSM: Proiectul codurilor poate crea confuzie între confiscarea extinsă şi confiscarea specială

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a trimis ministrului Justiţiei o serie de propuneri cu privire la proiectul de modificare a codurilor penale, aflat în dezbatere publică.
Romania TV
01 mai 2017, 09:20
CSM: Proiectul codurilor poate crea confuzie între confiscarea extinsă şi confiscarea specială

CSM apreciază că nu se impune introducerea unui nou articol care prevede că „Pentru stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile nu este permisă combinarea prevederilor din legi succesive”, aşa cum propune Ministerul Justiţiei.

Potrivit Consiliului, acest articol „poate fi de natură să creeze confuzie în ceea ce priveşte viitoare modificări normative punctuale ale unor instituţii de drept penal”, invocând o decizie a Curţii Constituţionale (CCR), care prevede că, anterior apariţiei noului cod penal, în deciziile prin care Curtea a sancţionat un înţeles contrar principiului legii penale mai favorabile în cazul unor instituţii de drept penal, „norma mai favorabilă s-a integrat în cuprinsul aceluiaşi act normativ, nefiind modificată viziunea de ansamblu a reglementării”.

CSM propune Ministerului Justiţiei să definească mai bine noţiunea de „produs” care urmează să fie supus confiscării. Conform normelor europene, „produse” pot reprezenta avantajele economice obţinute, direct sau indirect, prin săvârşirea unei infracţiuni, arată CSM. Cu privire la propunerea ministrului Justiţiei, potrivit căreia „Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele menţionate la art. 112, când (…) instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale”, CSM apreciază că „această convingere ar trebui să se formeze pe baza probatoriului administrat în cauză”, potrivit documentului citat.

Consiliul mai arată că proiectul supus dezbaterii de Ministerul Justiţiei poate crea confuzie între confiscarea extinsă şi confiscarea specială. Dacă probele administrate în cauză conduc la existenţa unor „bunuri produse sau dobândite prin săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală”, acestea ar trebui supuse confiscării speciale, arată CSM. Acesta propune ca proiectul să prevadă confiscarea extinsă ca fiind dispusă „dacă persoana este condamnată pentru comiterea unei infracţiuni susceptibile să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de patru ani sau mai mare”.

Potrivit Ministerului Justiţiei, „Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei”.

CSM consideră, de asemenea, ca „lipsită de orice utilitate” introducerea articolului care prevede că „Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei. În cauzele în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a prezentului cod, dar pentru care la acea dată momentul citirii actului de sesizare a instanţei de judecată fusese depăşit, împăcarea poate interveni până la primul termen ulterior datei de 19 noiembrie 2014”.

CSM mai propune modificarea articolului care prevede că „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, ori pentru o altă persoană cu care, în ultimii cinci ani, s-a aflat în raporturi de muncă ori in raporturi specifice celor dintre profesionişti, sau din partea căreia a beneficiat, în aceeaşi perioadă, ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, prin eliminarea tezei referitoare la foloasele obţinute pentru o altă persoană cu care, în ultimii cinci ani, s-a aflat în raporturi de muncă.

CSM mai apreciză că nu se impune introducerea prevederii ca „În cazul bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse, luarea de către procuror a măsurilor asiguratorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestor bunuri să fie obligatorie”, considerând că reglementarea are un „caracter excesiv, întrucât nu se face vreo diferenţiere între infracţiuni sub aspectul gravităţii acestora, prin raportare la natura lor sau la cuantumul prejudiciului”.

La data de 19 aprilie, Ministerul Justiţiei a publicat pe site-ul instituţiei proiectul de modificare a codurilor penale, urmând ca, la data de 15 mai, să aibă loc cea de-a doua dezbatere, la care urmează să fie invitaţi reprezentanţi ai instituţiilor şi asociaţiilor profesionale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul înfăptuirii justiţiei, precum şi ai organelor reprezentative ale profesiilor liberale din domeniul justiţiei, interesate în aplicarea prevederilor cuprinse în proiectului de lege, anunţă instituţia.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Stațiunea din România care îi va taxa pe turiști. Câți bani vor plăti vizitatorii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Economia s-a prăbușit! Trump e furios
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri