Comisia Europeană cere României să intensifice ritmul primirii refugiaţilor. Ce SANCŢIUNI primesc ţările care refuză imigranţii

Comisia Europeană a menționat marți România printre statele membre ale UE cărora le solicită să intensifice ritmul primirii refugiaților, conform cotelor obligatorii decise în septembrie 2015, dar a evidențiat totodată că România se pregătește să preia în scurt timp refugiați direct din Turcia, în baza acordului încheiat de UE cu Ankara. De asemenea, Comisia Europeană se pregăteşte să decidă eventuale măsuri juridice pentru penalizarea ţărilor central şi est-europene care au refuzat să accepte imigranţi extracomunitari în cadrul schemei cotelor stabilită de Uniunea Europeană
Romania TV
16 mai 2017, 18:25
Comisia Europeană cere României să intensifice ritmul primirii refugiaţilor. Ce SANCŢIUNI primesc ţările care refuză imigranţii

În prezentarea celui de-al 12-lea raport privind stadiul implementării cotelor obligatorii de refugiați, Comisia notează că în perioada scursă de la publicarea ultimului raport încă 2.078 de refugiați au fost relocați în statele UE (1.368 din taberele din Grecia și 710 din cele din Italia), astfel că la data de 12 mai numărul total al refugiaților redistribuiți conform acestui mecanism a ajuns la 18.418.

Conform deciziei Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din septembrie 2015, adoptată prin majoritate calificată, ar trebui relocați în total 160.000 de refugiați într-un termen de doi ani. Statele UE s-au angajat ulterior să preia alți 22.000 de refugiați din state vecine Siriei, respectiv Turcia, Iordania și Liban.

Cu Turcia a fost încheiat în martie 2016 un acord prin care autoritățile de la Ankara s-au angajat să primească înapoi migranții ce debarcă în Grecia, care trec prin Turcia venind mai ales din Orientul Mijlociu, statele blocului comunitar acceptând în schimb să preia un număr echivalent de refugiați sirieni direct de pe teritoriul turc, în limita unui plafon de 72.000.

Deși numărul relocărilor este în continuare foarte departe de aceste ținte, Comisia Europeană notează ”progrese” în implementarea mecanismului, iar singurele state din UE care până în prezent nu au primit niciun refugiat sunt Austria, Ungaria și Polonia, cele două din urmă fiind acum amenințate cu proceduri de infringement.

În recomandările înscrise în raportul difuzat marți, Comisia Europeană menționează că Spania, Belgia și Croația trebuie să sporească preluarea refugiaților atât din taberele din Italia, cât și din Grecia, în timp ce România, Germania și Slovacia trebuie să sporească primirea refugiaților aflați în taberele din Grecia, iar Franța a celor din taberele din Italia.

În ceea ce privește relocările efectuate din Turcia în baza acordului încheiat cu guvernul de la Ankara, până în prezent numărul refugiaților preluați direct din această țară a ajuns la 5.695, iar angajamentele statelor UE conform acestui acord au ajuns la 25.040 de refugiați. În raportul Comisiei este menționat că Romania se pregătește să preia în scurt timp pentru prima dată refugiați din Turcia în baza acestui mecanism.

Potrivit datelor prezentate marți de executivul comunitar, până în prezent România a preluat conform cotelor obligatorii 568 de refugiați (respectiv 523 din taberele din Grecia și 45 din cele din Italia). Cota alocată României este de 4.180 de refugiați.

Deşi Comisia Europeană a stabilit în 2015 distribuirea proporţională a 160.000 de imigranţi, până acum au fost relocaţi doar 18.500.

Polonia şi Ungaria au refuzat să primească vreun imigrant extracomunitar în cadrul sistemului de relocare.

„Este inacceptabil ca în timp ce majoritatea statelor membre depun eforturi reale, într-un autentic spirit european, alte ţări să continue să demonstreze că nu sunt deloc solidare”, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru Imigraţie. „De aceea, cer Poloniei şi Ungariei, care nu au acceptat nicio persoană ce are nevoie de protecţie, să înceapă să facă acum acest lucru”, a adăugat Avramopoulos.

Comisia Europeană va stabili luna viitoare dacă va iniţia proceduri de sancţionare a statelor europene care nu respectă schema de relocare a azilanţilor.

În aprilie, Malta, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a propus oferirea unor subvenţii de câte 60.000 de euro pentru fiecare imigrant statelor UE care primesc extracomunitari peste cotele stabilite de Comisia Europeană, iar ţările care nu primesc ar urma să achite sumele.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiaţi..

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Proiect gigant de infrastructură într-un mare oraș din România: 23 de km drum principal, 5 tuneluri, 14 noduri rutiere și peste 30 km de piste de biciclete
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. Anunț pentru toată România înainte de alegeri: Am tăcut pentru că....
Playtech.ro
Blackout în Londra. Panică la metrou, trenurile au rămas blocate: „Luminile s-au stins, pur și simplu”
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Soțul vicepreședintei Curții de Apel București s-a răsturnat cu bolidul de lux. Aurelian Pencea a ieșit pozitiv la drugtest
wowbiz.ro
De ce s-a spânzurat de fapt judecătoarea Georgeta Ciungan! Breaking news
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Diferența dintre George Simion și Nicușor Dan s-a redus. Care sunt procentele anunțate de sociologul Mirel Palada
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Judecătoarea Georgeta Ciungan a fost găsită moartă în propria casă! Aceasta a fost o figură emblematică în sportul românesc
Cancan.ro
Ce afecțiunea avea judecătoarea Georgeta Ciungan, care s-ar fi sinucis în Bihor. A fost internată la începutul anului, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Guvern PSD-AUR cu Călin Georgescu prim-ministru. Nicușor Dan a făcut anunțul serii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Un copil de 3 ani și o femeie, morți după ce au căzut din căruță. Cei doi au fost loviți în plin de un camion
Nicușor Dan răstoarnă toate calculele. La asta nu se aștepta nimeni
MediaFlux
Modificare la pensie! Stagiul de cotizare și perioadele de contributivitate se calculează altfel
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orbán a băgat hârtia igienică la rație: când statul îți numără sulurile, e clar – vine ”deranjul” sistemic