Ministrul Sănătăţii: Vrem un contract-cadru care să simplifice birocraţia pentru medicii de familie

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, joi, că vrea ca viitorul contract-cadru să simplifice birocraţia atât pentru medicii de familie cât şi pentru spitale. Cadrele medicale s-au plâns că din cauza sistemului pentru cardul de sănătate, care pică frecvent, ajung să dea bani înapoi către CNAS.
Filip Stan
17 mai 2017, 12:24
Ministrul Sănătăţii: Vrem un contract-cadru care să simplifice birocraţia pentru medicii de familie

„Ne dorim un contract cadru care să fie flexibil, să nu fie stufos şi care să reducă birocraţia nu numai la nivelul medicilor de familie, ci şi la nivelul spitalelor. Voi avea o discuţie cu preşedintele CNAS, în acelşi timp, am lansat invitaţia medicilor de familie de a participa la elaborarea noului contract cadru şi am lansat invitaţia medicilor de familie de a desemna un reprezentant, eventual un medic de familie pensionar pe care să îl numesc consilier onorific al ministrului sănătăţii şi să-l desemnez membru în consiliul de administraţie al CNAS”, a explicat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Bodog a explicat că pe lângă birocraţie, medicii de la familie au probleme cu sistemul pentru cardul de sănătate.

„Sunt multe nemulţumiri ale medicilor de familie. Cele mai multe probleme sunt legate de birocratizarea actului medical, foarte multe hârtii pe care medicii de familie trebuie să le întocmească, cu toate că avem prescripţie electronică, reţetă electronică, scrisoare electronică, toate trebuie tipărite, toate trebuie elaborate. Medicii de familie s-au plâns că SIUI cade frecvent şi din cauza acestui fapt sunt oblicaţi să lucreze offline, inclusiv la vizitele la domiciliu. Există posibilitatea ca asiguratul să nu fie identificat corect în sistem, motiv pentru care, unii medici de familie au plătit bani înapoi”, a declarat Florian Bodog, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicilor de Familie.

Medicii de familie susţin că peste 70% dintre problemele medicale uzuale se rezolvă la medicul de familie. În România, sunt doar 12.000 de astfel de cadre medicale, adică doar o treime din numărul medicilor de la nivelul ţării. Iar procentul este în continuă scădere deoarece studenţii de la facultăţile de medicină nu îşi mai aleg specializarea pe această ramură.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a mai declarat că locurile pentru medicii rezidenţi să fie stabilite în funcţie de nevoile fiecărui spital, nu după ureche, astfel încât, după terminarea rezidenţiatului, medicii să nu mai fie nevoiţi să plece din ţară.

Locurile pe care le vom scoate la rezidenţiat să nu fie locuri scoase la rezidenţiat după ureche sau după solicitările centrelor universitare. Dorim să scoatem locuri la rezidenţiat în funcţie de necesităţile şi în funcţie de problemele care ne sunt semnalate din ţară (…) Din ceea ce ştiu eu, la următoarea şedinţă a Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti voi fi invitat pentru a discuta despre problema rezidenţiatului. Consider că rezidenţiatul trebuie coborât la nivel de universitate. Nu cred că Mininsterul Sănătăţii trebuie să se implice în examenul de rezidenţiat. Examenul trebuie să aibă componentă naţională, dar ministerul trebuie să stabilească doar politica şi doar numărul de locuri. Consider că medicii rezidenţi, în momentul în care îţi ocupă un loc, acel loc să fie post de fapt. Se dă examen de rezidenţiat pentru post de chirurgie la Călăraşi, post de chirurgie la Deva. Vom încerca, poate nu în acest an, pentru că nu ştiu dacă din punct de vedere administrativ vom reuşi să cuprindem tot sistemul, dar începând cu anul viitor vom scoate locurile destinate exact spitalului„, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii

Bodog susţine că astfel ar putea diminua numărul medicilor rezidenţi români care aleg să profeseseze în străinătate, în special în ţările vestice.

Dacă posturile sunt scoase în neant în primul rând rezidentul nu are nicio certitudine că va fi angajat la finalizarea studiilor şi atunci în timpul rezidenţiatului îşi caută un post undeva în străinătate şi pleacă. Consider că dacă mi-am luat rezidenţiatul pe post la Călăraşi şi acolo nu este alt medic este totală lipsă de responsabilitate să îmi las postul şi să plec în altă parte„, a adăugat Florian Bodog.

Potrivit Colegiului Medicilor, peste 14.000 de medici români au plecat să lucreze în străinătate, în ultimii ani. Raportările care ajung la Colegiul Medicilor de la organizaţiile profesionale din alte state arată că ţările preferate de medicii care aleg să lucreze peste hotare sunt Germania (4.062 de medici români în prezent), Franţa (peste 4.000 de medici români) şi Marea Britanie (2.463 de medici în prezent), dar şi Belgia, Italia sau Spania.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică