Eurobarometru: Românii sunt pe locul al patrulea în Europa în privinţa încrederii în Uniunea Europeană

Românii se situează pe locul al patrulea în Europa în privința încrederii în Uniunea Europeană, 57% dintre ei afirmând că au încredere în UE, față de 42% cât este media europeană, după cum relevă rezultatele Eurobarometrului standard din primăvara anului 2017, desfășurat în perioada 20-30 mai 2017 și făcut public de Comisia Europeană pe 2 august.
Filip Stan
03 aug. 2017, 17:30
Eurobarometru: Românii sunt pe locul al patrulea în Europa în privinţa încrederii în Uniunea Europeană

Atât la nivelul României, cât și al UE, cetățenii au o încredere mai mare în instituțiile europene față de cele naționale.

Procentele de încredere în UE menționate, respectiv 57% în România și 42% la nivel european, sunt superioare față de cele privind încrederea în guvernul național, 33% în România și 37% UE, și Parlamentul fiecărei țări, 27% și respectiv 36%.

Potrivit rezultatelor Eurobarometrului, susținerea priorităților Uniunii Europene rămâne ridicată în rândul românilor, cu valori cuprinse între 60% pentru Uniunea economică și monetară (moneda euro) și 81% pentru libera circulație a cetățenilor europeni.

De asemenea, 66% dintre români simt că sunt cetățeni ai Uniunii Europene, iar 49% dintre aceștia consideră că pacea reprezintă aspectul pozitiv cel mai important al construcției europene.

În ceea ce privește starea economiei naționale, doar 29% dintre români o consideră ca fiind ‘bună’, în creștere cu 3% față de sondajul precedent.

Deși România nu este stat membru al zonei euro, 60% dintre români sunt în favoarea monedei unice europene. Prin comparație, cetățenii unor state precum Ungaria, Bulgaria și Polonia, care nu au adoptat încă euro, se declară în favoarea monedei unice în procente de 52%, 39%, respectiv 32%. Aproape jumătate dintre europeni consideră că situația economică din țara lor este ‘bună’ — 46%, cu cinci puncte procentuale mai mult față de toamna anului trecut.

Terorismul a trecut pe primul loc în rândul provocărilor cu care cetățenii consideră că se confruntă UE, 44 % dintre europeni apreciind că fenomenul terorist este cea mai importantă provocare la nivel european.

Românii acordă o importanță deosebită acestei amenințări, 47% dintre respondenți menționând terorismul drept cea mai mare provocare la nivelul UE.

Imigrația ocupă acum a doua poziție în rândul provocărilor la nivelul UE — 38% fiind îngrijorați de acest fenomen. Românii sunt îngrijorați de chestiunea imigrației în procent de 33%.

Conform comunicatului citat, la nivel național se observă o diferențiere între preocupările românilor și ale cetățenilor din alte state UE.

„Principala provocare în România o reprezintă sistemul de sănătate și securitatea socială (32%). La nivel european acest domeniu se află pe locul 3 (20% din respondenți). Următoarele două preocupări pentru români sunt situația economică (28%) și costul vieții (23%). Cu toate acestea, la nivelul UE, aceste preocupări se plasează doar pe locurile 5 și 6, cu 16% și respectiv 15%. Pentru europeni, în general, principalele preocupări sunt legate de șomaj (29% media UE28 față de 19% în România) și de imigrație (22% media UE28 față de doar 7% la români)”, se menționează în comunicatul Reprezentanței CE la București.

Sondajul ‘Eurobarometru standard din primăvara anului 2017’ (EB 87) a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față desfășurate în perioada 20-30 mai 2017, în total fiind intervievate 33 180 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere. Șoferii trebuie să obțină un nou document. Taxa care se achită obligatoriu
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Vreme furioasă în România. Vin fenomene extreme
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală