CNAIR dă vina pe factorul uman, după accidentul în care o maşină a plonjat în Dâmboviţa, iar 2 adulţi şi un copil au murit

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rurtiere (CNAIR) a transmis că accidentul de la intersecţia Splaiul Unirii - Centura Capitalei, soldat cu trei decedaţi şi şase răniţi, a avut drept cauză factorul uman, nu infrastructura.
Romania TV
18 aug. 2017, 14:13
CNAIR dă vina pe factorul uman, după accidentul în care o maşină a plonjat în Dâmboviţa, iar 2 adulţi şi un copil au murit

„Regretăm evenimentul tragic ce s-a produs la intersecţia dintre Splaiul Unirii şi drumul naţional Centura Bucureşti, soldat cu 3 persoane decedate şi 6 răniţi, dar vă comunicăm că infrastructura rutieră nu a fost cauza ce a condus la producerea accidentului rutier, ci factorul uman”, precizează CNAIR.

„Vă informăm faptul că în zona în care s-a produs accidentul, sectorul (pod peste râul Dâmboviţa km 25+100 – intersecţie cu Splaiul Unirii) este protejat cu parapete metalic mână curentă, iar partea carosabilă a drumului naţional Centura Bucureşti este mărginită de borduri şi trotuare. De asemenea, în această intersecţie este montată semnalizare rutieră verticală (2 bucăţi indicator fig B2. Oprire, echipate cu sisteme de atenţionare luminoasă) traficul rutier de pe DN Centura Bucureşti fiind prioritar”, precizează CNAIR, conform Mediafax.

Potrivit CNAIR, „vehiculul implicat în acest accident a părăsit artera Splaiul Unirii cu o viteză peste limita legală admisă pe sectorul de drum, fapt ce întăreşte concluziile Strategiei Naţionale de Siguranţă Rutieră ce precizează că peste 76,4 % din accidentele rutiere se produc datorită cauzelor care ţin de vehicul/conducător auto, iar cauza principală identificată este chiar viteza”.

O maşină în care se aflau nouă oameni a căzut, luni dimineaţa, în râul Dâmboviţa, la intersecţia Splaiul Dudescu cu Şoseaua de Centură a Capitalei. Trei persoane, printre care o fetiţă de opt ani, au murit, potrivit ISU Bucureşti-Ilfov.

Şase persoane au reuşit să iasă singure din apă până la sosirea pompierilor, alte trei fiind extrase de salvamari, două fiind încarcerate iar una a fost găsită la aproximativ 50 de metri de maşină, în apă. Medicii au aplicat manevre de resuscitare însă toţi cei trei răniţi, printre care o fetiţă de opt ani, au fost declaraţi decedaţi, informează ISU.

Potrivit poliţiştilor, celelalte şase persoane au fost transportate la spitale, una fiind rănită grav, iar alte cinci având răni uşoare.

Autoturismul era prevăzut cu nouă locuri şi mergea spre Glina, accidentul având loc în jurul orei 4.00. Din primele date, şoferul ar fi pierdut controlul volanului.

În comunicatul CNAIR se mai menţionează: „Trebuie avut în vedere faptul că respectarea regulilor impuse prin semnalizarea rutieră orizontală şi verticală materializată pe drum, conduce la evitarea de evenimente tragice precum şi la existenţa unor condiţii optime de circulaţie şi fluenţă a traficului. Elementele pasive de siguranţă rutieră, respectiv parapetele rutier, are rolul de ghidare a participanţilor la trafic în cazul părăsirii din varii motive a părţii carosabile şi poate să îşi îndeplinească rolul pentru care este creat doar când condiţiile din teren sunt similare cu condiţiile din poligoanele de testare”.

Referitor la parapetele rutiere, CNAIR precizează că acestea sunt executate în conformitate cu SR EN 1317/2011, respectiv trebuie să deţină documente justificative privind încercarea crash-test efectuată şi nivelul de protecţie ce reprezintă capacitatea parapetului de a rezista la izbirea acestuia cu un vehicul de o anumită masă totală, la o anumită viteză şi sub un unghi de 15 grade, în conformitate cu încercările din SR EN 1317-2. „Indiferent de tipul de material din care sunt fabricate,m precum şi nivelul de protecţie, parapete rutiere sunt testate sub un unghi de 15 grade, deoarece se presupune că are rolul de ghidare a vehiculului în cazul părăsirii părţii carosabile şi nu este testat sub un unghi de 90 de grade, cum s-a produs evenimentul tragic”.

„Putem trage concluzia că din analizele realizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, principala cauză de producere a accidentelor rutiere se datorează comportamentului indisciplinat al unora dintre participanţii la trafic, aceştia nerespectând limitele de viteză maximă admisă specificată prin semnalizarea rutieră verticală. Administratorul drumurilor naţionale şi autostrăzilor din România, respectiv CNAIR SA, depune toate eforturile în funcţie de bugetul de care dispune pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră a tuturor drumurilor din administrare”, se mai arată în răspunsul transmis de CNAIR.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Catastrofă economică pentru România. Explozie în buzunare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală