Parlamentul din Kosovo a ales ca premier un fost luptător de gherilă

Fostul comandant de gherilă Ramush Haradinaj a preluat sâmbătă șefia guvernului din Kosovo, după ce Parlamentul a aprobat noul executiv rezultat din alegerile legislative desfășurate în iunie.
Romania TV
10 sept. 2017, 07:50
Parlamentul din Kosovo a ales ca premier un fost luptător de gherilă

Potrivit televiziunii publice kosovare RTK, noul cabinet, prezentat de o coaliție de centru-dreapta formată din patru partide, a fost aprobat cu 61 voturi pentru și o abținere, într-un legislativ compus din 120 de membri.Deputații opoziției au părăsit sala de ședințe, de aceea nici nu s-au înregistrat voturi contra.

În discursul de asumare a mandatului, Haradinaj, acuzat de justiția sârbă de crime de război, s-a adresat parlamentarilor nu doar în limba albaneză, ci și în sârbă, și a promis că va căuta să sporească încrederea între cele două popoare, a informat stația regională N1, preluată de EFE.

„Pentru statul nostru este foarte importantă consolidarea ordinii și a legii. Kosovo se confruntă cu riscuri vechi și noi, precum terorismul global”, a spus noul premier. El a subliniat dificila situație economică din Kosovo, cu o corupție ridicată la toate nivelurile, dar și eforturile ce trebuie făcute pentru îmbunătățirea educației și sănătății publice.Haradinaj a declarat că obiectivul Kosovo este integrarea în NATO și UE și a promis că va face tot ce este posibil pentru a reuși progrese în aceste procese de integrare euroatlantică. În acest context, el a precizat că „dialogul cu Serbia nu are alternativă”. Omul de afaceri Behgjet Pacolli este ministru de Externe în noul guvern, în timp ce Durat Hodza va gestiona portofoliul integrării în UE.

Kosovo pune astfel capăt unei crize politice ce a ținut-o blocată timp de aproape trei luni, în urma dificultății partidelor de a forma un guvern stabil după alegerile din 11 iunie.Acordul de guvernare s-a concretizat săptămâna aceasta, când Noua Coaliție Kosovară (AKR) a omului de afaceri Behgjet Pacolli a acceptat să se alăture alianței naționaliste PAN, câștigătoarea alegerilor. Această alianță este constituită din trei formațiuni conduse toate de foști luptători de gherilă: Partidul Democratic din Kosovo (PDK), Alianța pentru Viitorul Kosovo (AAK) și Inițiativa pentru Kosovo (Nisma).

Citeşte şi Compromis pentru Kosovo, pentru a pune capăt conflictului celui mai nou stat european independent

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a reiterat că alegerea lui Haradinaj ca prim-ministru „nu va schimba nici cu un milimetru atitudinea Serbiei”, care va continua să insiste asupra necesității ca acesta să fie judecat pentru crime de război contra cetățenilor sârbi, potrivit Agerpres.

Haradinaj, în vârstă de 49 de ani, președinte al AAK, este o figură foarte populară și influentă în Kosovo, unde a mai fost premier pentru o scurtă perioadă în 2004.  Kosovo, fostă provincie sârbă cu populație majoritar albaneză, s-a declarat independentă în 2008, o suveranitate pe care Belgradul nu o recunoaște.

Președintele kosovar Hashim Thaci îl desemnase joi în funcția de premier pe Ramush Haradinaj, fost membru al gherilei etnicilor albanezi din Kosovo care a luptat împotriva forțelor sârbilor în războiul din 1998-1999, numirea acestuia trebuind aprobată de Parlament.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări