10 lucruri pe care le ştiam greşit despre anvelopele de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când este zăpadă pe carosabil, nu neapărat de la 1 noiembrie, acestea fiind eficiente la capacitate maximă atunci când temperatură scade sub 7 grade Celsius.
Iulian Tudor
16 sept. 2017, 10:29
10 lucruri pe care le ştiam greşit despre anvelopele de iarnă

Şoferii din România preferă să achiziționeze, în mod tradițional, anvelopele de iarnă în perioadă când cererea este foarte mar, nu doar la cumpărare, ci și la montare, iar prețurile sunt întotdeauna mult mai ridicate cu cât ne apropiem de începutul sezonului de iarnă. Cu cât cumpărăm din timp anvelopele de iarnă, cu atât prețurile vor fi mult mai jos. De regulă, prețurile în această perioadă pot avea reduceri de pană la 40%.

10 mituri false legate de anvelopele de iarnă și de folosirea lor

1. Anvelopele de iarnă sunt obligatorii de la 1 noiembrie. Fals. Conform Legii, nu există niciun termen calendaristic în care șoferii sunt obligați să aibă autoturismul dotat cu anvelope de iarnă. Inițial se vehicula termenul cuprins între 1 noiembrie și 1 martie, ca fiind perioadă în care mașinile trebuie să fie încălțate cu pneuri dedicate sezonului rece. Legea oficială, în variantă finală, spune că trebuie să ai pneuri de iarnă acolo unde este zăpada, indiferent de luna anului.

2. Anvelopele de iarnă sunt bune doar pe zăpada. Fals. Un pneu fabricat special pentru sezonul rece se folosește în momentul în care temperatură scade sub 7 grade Celsius. Este special concepută ca să aibă o aderență crescută în condiții de temperatură scăzută, adică vor frâna mult mai bine pe asfalt uscat, când afară este frig, față de niște pneuri de vară. La fel și pe gheață sau polei, având un profil mai pronunțat. Așadar, cauciucurile „winter” nu sunt bune doar pe zăpada, ci în toate condițiile care presupun iarnă: frig, gheață, polei, zăpadă, umezeală.

3. Pneurile de iarnă frânează mai bine vara, deoarece sunt mai profilate. Fals. Lumea crede că dacă un pneu are profil mai agresiv, cu blocurile de cauciuc scoase mai în evidență, așa cum sunt cele de iarnă, atunci va frână mult mai bine pe asfalt uscat, vara. De asemenea, lumea crede și pentru că aceste gume sunt mai moi, având o aderență crescută în condiții de vară, pe asfalt uscat. Aceste convingeri sunt însă greșite, pentru că anvelopa de iarnă este fabricată dintr-un material special dedicat sezonului rece, care se bucură de proprietățile sale atunci când temperatura este mai mică de 7 grade. Dacă folosim anvelopele de iarnă când e cald, suprafața de rulare se va uza mai repede, distanța de frânare va crește, pentru că materialul are aderență bună doar când e frig, iar înălțimea profilului va permite blocurilor din cauciuc să aibă o mișcare mare, atât la demaraj, cât și la franare.

4. Trebuie să ne montăm anvelopele de iarnă la prima zăpada. Fals. Trebuie să ne montăm pneurile de iarnă atunci când avem primele temperaturi constante mai mici de 7 grade. Adică, dacă avem mai multe zile consecutive cu temperaturi scăzute, trebuie să ne instalăm gumele de iarnă, chiar dacă nu ninge. Poate să nu ningă toată iarnă, dar dacă e frig, e bine să avem pneurile de iarnă puse, ca să frânăm mai bine, să avem o stabilitate mai bună și să nu uzăm prematur setul de vară.

5. Sunt bune și anvelopele cu profil de 3-4 mm în „carne”. Un pneu de iarnă, atunci când este nou, are un profil de 8-10mm, în schimb un pneu de vară are cam 6-7mm. Dacă la un pneu de vară, un profil aflat la jumătate (3-4mm), încă mai poate fi folosit, la anvelopele de iarnă marjă de uzură este mai mică. Dacă o anvelopă de iarnă are un profil mai mic de 5mm, aceasta nu mai corespunde tuturor parametrilor pentru care a fost fabricată. O anvelopă cu „carne” de numai 3-4mm nu mai este bună. Profilul nu va mai evacua apa cum trebuie, nu va mai avea aderență pe zăpadă și polei, iar distanța de frânare se va lungi simțitor.

6. Trebuie să avem gume de iarnă pe puntea motoare. Indiferent de tracțiunea pe care o avem, indiferent de maşină, poate fi şi 4×4, trebuie să avem montate anvelope de iarnă pe toate cele 4 roţi. Dacă însă nu ne permitem să avem 4 roţi de iarnă, atunci mai bine nu mai punem deloc, că dezechilibrăm şi mai tare maşina.

7. Anvelopele all-seasons sunt la fel de bune că cele de iarnă. Total greșit! Marii producători de anvelope nu mai scot pe piață pneuri mixte, pentru că anvelopele all-seasons sunt bunicele la orice, dar foarte proaste la tot. Este un compromis care vine cu mult mai multe neajunsuri decât avantaje. Se comportă prost pe asfalt uscat, prost pe zăpada, prost pe gheață și se uzează foarte repede.

8. Se poate merge cu anvelope all-seasons pe zăpada fără probleme. Pneurile mixte sunt făcute doar pentru țările în care iernile sunt reci, dar nu ninge mai deloc. Adică sunt niște anvelope care se comportă decent la orice temperatură. În condiitii severe de iarnă, așa cum avem în ultimii ani în România, perioadă care se prelungește până spre primăvara calendaristică, anvelopele all season nu fac față.

9. Nu contează prețul unei anvelope, că toate fac același lucru. Fals! Prețul dictează calitatea. Un cauciuc al unei mărci celebre, care se vinde cu 500 de lei/bucată, nu va fi niciodată fabricat la fel ca unul ce costă 150 de lei/bucată. Materialele sunt mult mai dezvoltate, mai rezistente în timp, un design al profilului gândit de specialiști şi ingineri, ani şi ani de studii şi testări, o linie de asamblare şi verificare de ultimă oră, etc.

10. Tot ce contează la un cauciuc de iarnă este sa aibă cât mai multă „carne, profil”. Este corectă doar partea cu „cât mai multă carne”, pentru că nu doar profilul rămas este important. Degeaba cumperi niște anvelopede de iarnă nerulate, care au încă toți martorii de uzură intacți, dacă anvelopă a fost depozitată incorect și a îmbătrânit cauciucul sau sunt crăpături în pereții laterali. Nu doar adâncimea profilului contează la o anvelopă, ci și data de fabricație (DOT-ul), care nu trebuie să fie mai vechi de 5 ani.

Citeşte şi CAUCIURILE DE IARNA, obligatorii pe drumuri cu probleme. Ce amenzi rişti pentru lipsa ANVELOPELOR DE IARNĂ

DailyBusiness
Aliatul din bucătărie la care nu te-ai fi gândit. Cum poți curăța rapid vasele arse cu un truc simplu
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Țara pe care e bine s-o eviți când mergi în vacanță. Nu te simți în siguranță nici măcar ziua, deși mulți turiști o consideră spectaculoasă
Capital.ro
Anunț pentru cine scoate bani de la bancomat. Trebuie să verifice lunar. E necesar dacă au folosit un ATM
Playtech.ro
Soțul, soția sau părinții coasigurați nu mai sunt scutiți de plată. Ce se schimbă de la 1 septembrie
Adevarul
Depozitarea greșită a roșiilor le strică aroma. Lângă ce alimente își păstrează cel mai bine proprietățile
wowbiz.ro
Oana Zăvoranu, distrusă de durere: „Plâng în hohote, urlu...”. Vedeta este în doliu, după ce și-a pierdut cel mai apropiat prieten: „Ce mă fac fără tine?!”
Evz.ro
Mihaela Rădulescu, coincidență stranie. Este legat de doi bărbați
Prosport.ro
Cum arată acum femeia care i-a transformat definitiv viața lui Ionuț Luțu, omul în care Gigi Becali are cea mai mare încredere
kanald.ro
Un bărbat a murit carbonizat în propria locuință, în Galați. Cum s-a produs tragedia
Cancan.ro
Meniul special cerut de Jennifer Lopez la București! Alimentele de care nu a vrut să audă
Capital.ro
Zi de doliu! S-a stins cel mai îndrăgit actor. Toată lumea l-a iubit: ”Avea o inimă uriașă”
StirileBZI
A doua pensie pentru unii români! Cine sunt norocoșii
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Această vitamină protejează inima și creierul: scade tensiunea și previne AVC-ul